Milyen fajtái vannak a barna kenyérnek? Van külön barna meg rozs vagy az ugyanaz? Mi a különbség? Illetve honnan lehet megállapítani, hogy nem festett kenyeret emelek le a polcról?
A fehér kenyér finomított búzalisztből készül és ahoz lehet hasonlítani, ha az állatoknak csak szalmát adnál enni.
A barnakenyér többnyire a búza és a rozsliszt keveréke, melyhez még valamilyen komponenst is szoktak tenni.Ott legalább a rozsliszt tud némi tápot adni. Az igazi pedig a teljeskiőrlésű lisztből készült, de az is keverve van finom lisztekkel.
2015. márc. 26. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
2/12 Jagello válasza:
A kérdésedre, hogy honnan tudod, hogy mit emelsz le a polcról a válasz az, hogy sajnos sok a megtévesztés. Jogilag nem tudom a pontos százalékot, de kb 30%- tól ráírhatják például, hogy rozskenyér, annak ellenére, hogy a maradék 70 %- a a lisztnek nem teljes kiörlésű és még csak nem is rozs. Szóval akkor vagy a legjobb helyzetbe, ha magadnak otthon megsütöd. Én ezt csinálom. Ha van megbízható pékséged onnan megveheted, de mondom egy áruház nyugodtan eladhatja , ráírhatja, akkor is ha az nem 100%- ban azt takarja. Különbség a beltartalmi értékeket tekintve hatalmas. Rengeteg rostot, itamint és ásvány anyagot tartalmaz a teljeskiörlésű, a finomliszttel szemben. Sok féle kenyér van egyébként. Ahány féle liszt, de a legáltalánosabb egészséges kenyerek a tönkölybúza és a rozs. Remélem segítettem!
2015. márc. 26. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
3/12 anonim válasza:
A rozskenyér, barnakenyér több rosttartalommal bír, a fehér kenyeret malacnak nem adnám mert semmi tápláló nincs benne, az embernek csak a gyomra nő tőle.
A friss magvas kenyerek, száraz omlós tapintásúak ha szétmorzsolod a kezeddel. a fehérrel ezt nem tudod megcsinálni, mert összenyomódik az ujjaid között.
2015. márc. 26. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
4/12 anonim válasza:
A szakértők, dietetikusok stb. általában azt tanácsolják, hogy a fehér lisztet érdemes száműzni az étrendből. Persze az az igazság, hogy a legfinomabb dolgoknak pont ez az alapja.
2015. márc. 26. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
5/12 anonim válasza:
Szia! Sokféle barna kenyér van. A különböző igazi barna kenyereknek az állaga is különbözik a fehér kenyértől, sűrűbb, kisebbek a lyukak benne. A fehér kenyér és a félbarna kenyér között is látni a különbséget. Lehet attól barnásabb, hogy teljes kiőrlésű búzából van (a korpa is benne van), vagy hogy másik fajta gabona van benne, például rozs.
Az előnye az, hogy lassabban szívódik fel, mint a fehér kenyér, később leszel éhes utána. Továbbá az élelmi rostok segítik az emésztést, és ma a legtöbben az ideálisnál kevesebb rostot fogyasztanak.
2015. márc. 26. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
6/12 anonim válasza:
Nem jobb semmivel, csak ma trendi egészségtelennek mondani.
A fehér kenyér búzalisztből készül, a rozs kenyér rozsból és ez barna. Évszázadokon keresztül csak ezeket ették, és nem lett tőle senki beteg.
A többi barna kenyérben vagy korpa van, vagy egyéb színezőanyag.
2015. márc. 26. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?
7/12 anonim válasza:
Ha a polcról emeled le, valószínű, hogy malátával festett kenyeret veszel! A rostos lisztek sem megbízhatóak már, sajna!
2015. márc. 29. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
8/12 anonim válasza:
"A fehér kenyér búzalisztből készül, a rozs kenyér rozsból és ez barna. Évszázadokon keresztül csak ezeket ették, és nem lett tőle senki beteg."
A teljesen fehér kenyér régebben inkább csak a gazdagok között volt divat, a szegények nem engedhették meg maguknak, mert drágább volt, mint a korpás. Amiatt, hogy ma még a rendszeresen sportoló emberek is kevesebbet mozognak, mint aki régen az ekét húzta egész nap, indokolt, hogy az akkoriban megfelelő étkezés ma nem annyira ideális.
2015. márc. 29. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
9/12 A kérdező kommentje:
Hú nagyon szépen köszönöm a csodás válaszokat! Nagyon jól elmagyaráztátok, köszönöm! :-) Kedves utolsó, kérlek magyarázd el az összefüggésedet, egyelőre nem értem. Régen kellett a rozs ma már nem feltétlen, mert kevesebbet mozgunk? Bocs, ha ez hülyeség, csak próbálom felvezetni a kérdésem. :-)
2015. máj. 10. 17:27
10/12 anonim válasza:
Szia! Nem erre gondoltam, hanem hogy az, hogy régen mit és hogyan ettek, nem annyira releváns ma, legalábbis nem vihető át egy-az-egyben elvként, mert eléggé megváltoztak a feltételek (legfőbb változás a kevesebb mozgás). Másrészt pedig hogy régen a mai fehér kenyeret csak a gazdagok ették, a szegényeknek az akkoriban olcsóbb barna (legjobb tudásom szerint korpás) kenyér jutott. Akkoriban arról még nem volt szó, hogy melyik az egészségesebb, de ha lett volna, se lenne ez releváns ma.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!