Mitől folyékonyak a bolti mézek?
Van jópár méhész kollégám, azt tudom tőlük, hogy a legtöbb igazi méz nagyon gyorsan kikristályosodik, cukorszirup-kinézetűvé válik. (Ez nem függ össze a minőséggel.)
Eladáskor a méhészek fel szokták melegíteni (némi minőségromlást okozva ezzel), hogy folyékony legyen, mert a mezei vevők csak ilyent vesznek meg.
Na de a bolti mézek újabban mind folyékonyak. (Régebben persze azok is kristályosodtak.)
Valami vegyi anyagot keverhetnek hozzájuk, de mit?





Egyrészt a "Méhész2 barátaid nem ismerik a mézeket, mert nem mindegyik kristályosodik ki hamar, másrészt a bolti mézek nem állnak sokáig az üzletekben.
A vegyszer-elméleted meg végképp hülyeség, olyan vegyszer nincs, amitöl a cukor folyékony lesz.










Az akácméz pl. magasabb fruktóz tartalma miatt nehezen kristályosodik. A méz cukorösszetételétől függ, hogy mennyire hajlamos a kristályosodásra.
Vannak mézek amik alapból kenhető állagúak. pl a repce mindig sűrű, de az akác meg sokáig folyékony marad.
A vegyes virágméznél nyilván függ, hogy milyen virágból van, és milyen a cukorösszetétele.
A boltban szinte mindig akácmézet kapni, vagy vegyes virágot. Utóbbit nem szeretem, mert az az a mindent bele méz...a "vegyes" virágba minden belefér.
Más meg a boltban alig van, szóval azért olyan folyékonyak.
Különlegesebb mézeket, mint a hárs, az erdei, a gesztenye, aranyvessző, medvehagyma, napraforgó, a repce...stb mézeket a piacon lehet kapni és ezek közül sok ki is kristályosodik nekem.
Egyébként ettől függetlenül érdemesebb piacon vásárolni mézet, mert alapvetően sokkal olcsóbb és sok esetben közvetlenül a termelő árul. Ott az ő tenyerébe adom a pénzt, ami sokkal jobb, mintha a nagy áruház x darab beszállítóján keresztül alig látna belőle a végén valamit.





Első:
1. Nyilván vegyész vagy, és minden létező vegyszer cukorral való kapcsolatát jól ismered?
2. Nem azt írtam, hogy mindegyik méz hamar kristályosodik, hanem hogy a legtöbb. (Dyslexia?) Értve ez alatt az általánosan, nagy mennyiségben előállított fajtákat, amik boltban kaphatóak.
3. A bolti mézek elég sokáig állnak a boltokban. Az igazi, semmivel nem kevert vegyes mézek felolvasztás (vagyis csomagolás) után általában heteken belül homályosodni kezdenek. Ez idő alatt még a boltba se feltétlenül jutnak el, nemhogy el nem adják őket. Viszont a bolti vegyes mézek is víztiszták az utóbbi években. Ami tisztán, vegyi anyag hozzáadása nélkül, egy szobahőmérsékletű boltban állással egy hónap után elképzelhetetlen.
Az értelmes válaszokat köszönöm, de arra nem adtak választ, hogy a bolti mézek mitől folyékonyak.
Bár nem emeltem ki, de nyilvánvalóan a vegyes mézek érdekelnek, mert az ugye teljesen közismert mindenki számára, hogy az akácméz nagyon sokáig nem kristályosodik ki. (Bár csodálkoznék, ha az előállítók nem akarnának biztosra menni, és nem kevernének ehhez is valamit.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!