Miért romlik meg pár napon belül a bolti gyümölcsök nagy része?
Vettem mostanában almát és barackot, ebből az alma tűrhető ízű volt, de kb. 4-5 napon belül teljesen szétpunnyadtak belülről, miközben a külső héj szinte normálisnak tűnt. Másik esetben vettem kopasz barackot, ami helyből kemény és torz ízű volt belülről, holott a héja itt is szépnek tűnt. Ez súlyosan meg is rohadt kb. 4 napon belül!
Mi a fenével szivatnak az élelmiszer-kereskedők? Én arra gondolnék, hogy valamilyen fura tartósítóval fújják be vagy injekciózzák a gyümölcsöket, hogy azok az eladótérben forgáskor szépnek, feszesnek tűnjenek kívülről, de ez a hatás aztán elillan, mi meg ott maradunk jól átverve a rohadó áruval.
Zöldségek közül mondhatnám a paradicsomot is, ahol nyomozni kellene elfogadható, némi ízt is tartalmazó példányok után, szerintem ott is hasonló piszkos trükköket alkalmaznak.
Van, aki többet tud ilyen trükkökről, esetleg zöldség-gyümölcs nagykerben, kisker hiperben látott ilyet?
Szerintem is kezelik valamivel...
Én barackkal jártam úgy a nyár végén: a magja széttört, ahogy felvágtam. Bár az még ehető volt, de kívülről semmi sem látszott rajta...
Éppen fordított a dolog. A gyümölcsöt éretlenül szedik le a termelők a szállításhoz.
Mikor pedig az adott mennyiséget piacra akarják dobni, akkor bekerül egy lémentes kamrába és ráengednek egy bizonyos fajtájú gázt (etén) és az gyorsítja az érést. Ezt követően kerül a gyümölcs a boltokba, ami szép és guszta. De az így beindított folyamat nem áll le, a gyümölcs gyorsan megrohad. Ezért az ilyen primőr gyanús gyümölcsöket gyorsan el kell fogyasztani.
Azért ez a gyümölcs fajtájától is függ. Vannak nem elálló almák, a többi gyümölcs zöme pedig eleve nem szokta jól bírni a tárolást. Az abszolút semmivel sem kezelt kajszink is azonnal elkezd romlani, a birs szeret belülről szétrohadni, szintén vegyszerek nélkül, optimális időben leszedve a fáról, a körték többsége sem áll el...
Attól még vannak trükkök és viszonylag érthető módszerek is (az éretlenül szedés, ami nem jó az íznek, de nagyobb százalékban rájuk romlana a cucc, ha kivárnák az idejét :( ), amik biztosan nem tesznek jót ilyen vagy olyan szempontból... De a gyümölcsök zöme élből romlékony, ez már csak ilyen.
A paradicsomok ízetlensége engem is zavar. Elég rossz föld van a kertünkben, alig terem meg valami, paradicsom se sok, de az nagyságrendekkel ízesebb, mint a bolti. Ilyenkor még akad is némi ízzel rendelkező... Szerencsére sok zöldség van, amiből a bolti is tipikusan finom. Ha paradicsomot akarok jót, pürét veszek, olcsóbb, édes és jóízű.
Korték is kívül szépek és belül rohadnak, az lehet, amit a 3-as írt.
Amúgy nagyon sok teljesen éretlen gyümölcs is van a boltokban, engem ez is dühít, ha gyümölcsöt akarok enni, amkkor mindig ki kell menni a piacra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!