Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Egy héttel ezelőtt vásároltam...

Quattrola kérdése:

Egy héttel ezelőtt vásároltam egy üveg vegyes virág mézet. Számomra érthetetlen módon besűrűsödött és furcsa világos színűlett. Vajon mi történt?

Figyelt kérdés
2014. dec. 17. 15:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
79%
becukrosodott. Ha felmelegíted, akkor újra "normális" állaga lesz.
2014. dec. 17. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
81%
Kikristályosodott! Vízfürdőbe téve újra folyós lesz!
2014. dec. 17. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 Trafó1 ***** válasza:
87%
Jófajta méz becukrosodik, németben mást nem is vesznek meg.
2014. dec. 17. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
45%

3: "Jófajta méz becukrosodik, németben mást nem is vesznek meg."


Hát az az ő bajuk.. mert a vegyes virágméz valóban hamar bekristályosodhat, viszont egy jófajta akácméz esetében ez több év is lehet, vagyis gyakorlatilag mire bekristályosodna, már el is lett fogyasztva..

Úgyhogy én maradok a szép aranysárga, tiszta akácméznél, a németeknek pedig meghagyom a grízes cukortömböt, hadd vigyék! :P

2014. dec. 17. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Jo minosegu mezet vettel, semmi baja! Nem pacsuli, ez annak a jele. Tedd forro vizbe az uveget es par perc mulva folyekony lesz. Sose ertettem a boltok miert kuldik vissza selejtkent az ilyen mezeket... Lattam mar par ismerosnel, hogy kidobta a mezet, mert azt hitte megromlott.
2014. dec. 17. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
4-es!Mi tavasszal kaptunk erdelyi nagyszuloktol frissen szedett eredei vegyes viragmezet. Elarulom hogy 1-2 honap mulva besurosodott es vilagosabb lett a szine! Semmi baja nincs es nem cukros pacsuli!!!
2014. dec. 17. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos a vegyes virágméz kristályosodásra hajlamos, de ettől még semmi baja, meleg vízben felolvasztható, de mi kristályosan tettük teába és úgy is jó volt.
2014. dec. 17. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
A méz valóban kristályosodik, és nem cukrosodik. semmi baja, ahogy a többiek megírták, bármire kiválón használható.
2014. dec. 17. 18:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Kristályosodik. Nem cukor keletkezik benne, hanem halmazállapot változáson esik át, mivel sűrű. A minőséget ez nem befolyásolja.

A szóhasználat azért fontos, mert a cukrozott hamisítvány tovább marad folyékony. A minőségi vegyes virág méznél ez természetes.


A méh képtárban a méhek és a kaptárra sütő nap durván 38-40 fokon tartja a hőmérsékletet.

Valóban vissza vált folyékony halmaz állapotba, ha melegíted. De 48 fok Celsius fölött már veszít a beltartalmi értékéből.


Egyes méz típusok nem, vagy nehezen kristályosodnak be. Akác, fenyő, fazékba... Ezek folyékonyak maradnak. A repce apróbb, egyenletesebb kristályt alkot már jóval szobahőmerseklet felett. Szép, fehéres, zsírra emlékeztető az állaga, ezért is jó pl kenni, mert nem csurog le. De inkább jellegzetesen selymes íze és savlekötő hatása miatt kedvelt.


A vegyes virág méz szobahőmerseklet alatt gyorsabban, 12-14 fok Celsius között a leggyakrabban kristályosodik.

2014. dec. 18. 10:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
Képtár = kaptár, csak az autocorrector megint alkotott.
2014. dec. 18. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!