Egy héttel ezelőtt vásároltam egy üveg vegyes virág mézet. Számomra érthetetlen módon besűrűsödött és furcsa világos színűlett. Vajon mi történt?
3: "Jófajta méz becukrosodik, németben mást nem is vesznek meg."
Hát az az ő bajuk.. mert a vegyes virágméz valóban hamar bekristályosodhat, viszont egy jófajta akácméz esetében ez több év is lehet, vagyis gyakorlatilag mire bekristályosodna, már el is lett fogyasztva..
Úgyhogy én maradok a szép aranysárga, tiszta akácméznél, a németeknek pedig meghagyom a grízes cukortömböt, hadd vigyék! :P
Kristályosodik. Nem cukor keletkezik benne, hanem halmazállapot változáson esik át, mivel sűrű. A minőséget ez nem befolyásolja.
A szóhasználat azért fontos, mert a cukrozott hamisítvány tovább marad folyékony. A minőségi vegyes virág méznél ez természetes.
A méh képtárban a méhek és a kaptárra sütő nap durván 38-40 fokon tartja a hőmérsékletet.
Valóban vissza vált folyékony halmaz állapotba, ha melegíted. De 48 fok Celsius fölött már veszít a beltartalmi értékéből.
Egyes méz típusok nem, vagy nehezen kristályosodnak be. Akác, fenyő, fazékba... Ezek folyékonyak maradnak. A repce apróbb, egyenletesebb kristályt alkot már jóval szobahőmerseklet felett. Szép, fehéres, zsírra emlékeztető az állaga, ezért is jó pl kenni, mert nem csurog le. De inkább jellegzetesen selymes íze és savlekötő hatása miatt kedvelt.
A vegyes virág méz szobahőmerseklet alatt gyorsabban, 12-14 fok Celsius között a leggyakrabban kristályosodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!