Mik azok az alapanyagok, amelyekből minden háztartásban mindig lennie kell?
Liszt, cukor, rizs, só, krumpli, tojás, tészta, zsír, olaj, vaj, füstölt szalonna, zsemlemorzsa, hagyma, fokhagyma, lekvár, kolbász, lecsókonzerv, szardínia, méz, /fagyasztóban: darált hús, csirkemell filé, halfilé, leveles tészta/, sajt, alma, citrom, dió, mák, mustár, torma, élesztő, sütőpor, mazsola, tea, fűszerek
Egy pizzát bármikor percek alatt be lehet gyúrni...
Lecsókonzerv és szardínia csak akkor, ha szeretitek.
Savanyított káposzta, sűrített paradicsom, savanyú uborka, és mindenféle mirelit zöldség. Házi füstölt kolbász, sonka.
1-őt és 3-at kiegészítve: elálló (egy hónapig legalábbis biztos elvannak) zöldségek és gyümölcsök (pl télen: káposzta, sütőtök, cékla, karfiol, répa, fehérrépa, fekete retek, padlizsán is akár stb. gyümölcs: alma, narancs, mandarin, grepfruit, körte) Ezek főelék és levesalapok lehetnek, meg hát egészséges, ha nyersen fogyasztasz vagy savanyúságot készítesz belőle...
Alapéllmiszereken felül ezekre gondolj még. meg nem tudom írták-e már, de savanyúságok is jól jönnek (savanyúkáposzta, savanyúuborka).
A mindig lennie kell azonban ennél szűkebb kör, de nagymamám idejében a kamrában minden volt, amit itt az eddigiek fölsoroltak :-), olcsón apiacról vette és ügyesen, változatosan kombinált mindent, na meg persze jó kamrája volt. Ja és tyúk is jó, ha van a háztartásban mindig :- minden napra friss tojás elvén, ha meg elfelejt tojni levágod a szobában és készítesz tyúkhúslevest:-D (hülye humorért nem ér lepontozni:-))
1+3+4+6-os
A kérdés vége: "mindig lennie kell?"
és nem:
mi minden lehet?
Föleg az "alapanyagokat" kérdezi.
Ez nagyon változó lehet, általánosságban valóban azok az alapvető élelmiszerek, amiket a korábbi válaszolók felsoroltak, de pl az én háztartásomban évek óta nincs se liszt, se cukor, se zsír, se napraforgóolaj.
Helyette van zabpehely, durumtészta, rizs, olívaolaj, sárgarépa, lilahagyma, kukorica- és csicseriborsó konzerv, alma, 10%-os főzőtejszín, joghurt, édesburgonya, sajt, sovány húsok és sovány felvágottak, mélyhűtött zöldségkeverékek, citrom, narancs.
Én ezekből főzök hónapról-hónapra, persze 1-1 fogáshoz kiegészítem őket más dolgokkal is, de a fenti élelmiszerek állandó tagjai a konyhának.
(tudom, nem ez az átlag, én inkább csak érdekességképpen írtam ezt le)
Ez nagyon változó! Számomra pl. friss vagy elrakható zöldség, mint pl. burgonya, répa, borsó, babfélék, hagyma, fokhagyma, padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, gomba, uborka, zeller, articsóka, avokádó, stb...
Friss szezongyümölcs (igen, sok főétel is lehet gyümölcsös).
Tojás, tej, vaj, sajtfélék, olívaolaj vagy más olajfélék, tejföl és habtejszín.
Van még pl. vadrizs, basmati rizs, teljes kiőrlésű vagy ízesített száraztészták (pl. spenótos, stb.), lencse, stb.
Liszt, só, cukor, fűszerek.
Szóval őszintén szólva nekem a legfontosabbak a zöldségek, utána jön bármi más, tésztát, rizst, lisztet nagyon keveset használunk egyébként is, húst meg szinte egyáltalán nem fogyasztunk, szóval nekem az átlagos tészta-liszt-cukor-kolbász kombináció a listám legalján áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!