Mellyek a legolcsóbb élelmiszer alapanyagok?
Gondolok itt pl: Krumpli, hagyma stb
amiből tudnék meleg ételt csinálni, ha esetleg még külön meleg ételeket is irtok azt megköszönném :)
máj : resztelt máj ,rántott máj
tészták :Multik saját márkás tésztái egész jók szoktak lenni:
lencse : lencse főzelék
paprika paradicsom: lecsó
Káposzta : káposztás tészta
kelkáposzta : kelkáposzta főzelék ,rakott kelkáposzta
darált sertés : fasirt ,bolognai
szárnyas aprólék : levesnek ,rizses-tarhonyás húsnak
Paprikáskrumpli, rizs párolt zöldségekkel, csinálhatsz hozzá valamilyen öntetet is. Igazából ha nem használsz húst, és keveset eszel, akkor elég sok minden kitelik kevés pénzből.
Ha kicsit konkretizálod a kérdést lehet jobban tudunk rá válaszolni.
Zöldséges rizs olcsóbb/szezonális zöldségekből (télen is mehet bele káposzta - lehet, hogy ezt még nem próbáltam, de rossz nem lehet -, répa, hagyma, én mondjuk nem hagynám ki a borsót sem, nem kell belőle sok, de feldobja). Nagyon finom és kalóriát is igencsak tartalmaz (hiába olcsó a káposzta, pusztán azzal, ugye, nem laksz jól, a zöldségek ár/kalória aránya igen alacsony, persze nem azért szeretjük őket :)). Ennek egyik fajtája a lecsós rizs, de lehet finom szójaszószozni vagy paprikakrémezni is, a curryről nem is beszélve, a lehetőségek száma igen nagy :) Ha van maradék, hűtőben fonnyadozó zöldség, jó felhasználási lehetőség egy ilyen vegyes zöldséges étel. A zöldségcurry különösen elvisel szinte bármit, akár almát, körtét, uborkát is, amiről magamtól nem gondoltam volna, hogy jó bele.
Hasonló lehet igaz a tésztákra, de én nem eszem glutént s nem akarom propagálni sem az ilyesmit. A rizs jobb s olcsóbb (a tojás lehetne szimpatikus a tészta esetében, de ki tudja, mennyit és milyet tesznek bele, inkább ennék olykor külön valami jóféle házit, a tojás roppant értékes és finom étel, ha jó helyről származik).
Kalóriában nem kiemelkedő, de viszonylag laktató és igen kellemes ugye egy-egy egyszerű zöldséges leves...
Hát akkor:
tejtermékeknél az a legkifizetődőbb, ha döntően magát a tejet használod. Sok esetben helyettesítheted a tejfölt/tejszínt tejből készült besamellel.
Zsiradékok közül az olaj a legolcsóbb.
"szénhidrátból" a krumpli már nem is olyan olcsó, kg-ra is drágább a liszthez képest és mire megpucolod,azzal is veszítesz belőle. Rizst sokszor látok nagyon olcsón, ott pont fordítva van, 1 kg rizsből több kg kész rizs lesz, tehát arra kell vetíteni az árát. Bab, lencse, sárgaborsó: ezek is egész olcsók. Mirelitből zöldborsót, sárgaborsót lehet egész kedvező áron venni.
Husik körül talán a lapocka az ami ár-érték arányban jó. lehet, hogy van olcsóbb is, de ha a főzési időt vesszük (ami a villany/gázszámlát növeli), akkor mondhatni elég gyorsan készül. Csirkemáj is az olcsóbb ételek közé tartozik. Ezt nem számoltam ki, hogy olcsóbb-e: de én köretnek száraz tészta helyett gyakran csinálok nokedlit, egy adagnyihoz kell kb egy tojás meg pár evőkanál liszt. (gyorsan meg van: mindig annyit csinálok amennyi kell)
Zöldségeknél, gyümölcsöknél az idénygyümölcsöket/zöldségeket érdemes előnyben részesíteni
Nem eszem tavasz óta és elfeledkezem róluk, eh. Igen, a hüvelyesek is igen jól állnak, olcsók, finomak, fehérjetartalmuk is jelentős, laktató, többnapra főzhető ételek jöhetnek ki belőlük. Én a zöldséges (finoman répát és karalábét tartalmazó) babérleveles lencselevest szeretem, mustárral és reszelt füstölt sajttal. Utóbbiból nem kell sok, egy kicsi is feldobja ;)
Annak jó, aki a sárgaborsót szereti, ahhoz még liszt sem kell, simán összesűríti magát menet közben :) Több lével, galuskával és répával levest ad, az kevésbé unalmas, mint a sima sárgaborsófőzelék :)
A zsír olcsóbb és egészségesebb is, mint az olaj.
Akkor tudsz olcsón főzni, ha nagyobb tételben vásárolsz, amikor akciós.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!