A sok génmódosított élelmiszertől lehet valami egészségügyi bajom?
Mi az a sok,(konkrétan nevezd nevén ) és mi az amit konkrétan eszel ilyesmit??
Még, ha tudnánk is, nehéz lenne válaszolni, annyiféle teória van.
1) nem tudja senki
2) Mo-n nem árulnak GMO kaját.
Megjegyezném, hogy a GMO szabályozása Magyarországon csak a GMO növények termesztését tiltja. Azt is csak annyiban, hogy felhasználási céllal - legyen az emberi vagy állati fogyasztás - nem lehet termelni, ezért is lehetséges, hogy kísérleti telepet üzemeltet nálunk is a Monsanto cég. (Az már csak elgondolkoztató, hogy a szélnek hogyan tiltsuk meg, hogy elvigye a virágport és beporozzon egy nem GMO kukoricát a GMO kukorica pollenje. Igaz, hogy elvileg ezek szaporodásában gátoltak, vagyis elvileg hiába porozná be, az nem lenne csíraképes, csak felmerült több esetben is a gyanú, hogy az ilyen jellegű géntechnikai eljárást a magas költsége miatt több esetben is kihagyták a GMO kísérleti vetőmagok előállításakor...)
A kész termékekben történő felhasználás már sokkal kevésbé korlátozott, így például a szóját tartalmazó csokoládék esetében a szója szinte kivétel nélkül GMO (és a legtöbb csokoládé tartalmaz szóját), de ugyanez igaz a külföldről behozott félkész termékekkel, amelyeket Magyarországon dolgoznak tovább és kerül a boltok polcaira, mint "Magyar Termék".
Az alapvető problémát elsősorban nem a megváltozott genetika adja (legalábbis jelenlegi ismereteink szerint), hanem az, hogy vagy olyan géneket tartalmaznak a GMO növények, amelyek ellenállóvá teszik olyan gyomirtókkal szemben, amely totális gyomirtóként használható - és így a vegyszer-maradvány jelent problémát; vagy olyan génszakaszt visznek a növénybe, amellyel nem rezisztenciát biztosítanak a növényvédőszerrel szemben, hanem olyan, például gombaellenes "növényvédő szereket" termeltetnek egy búzával vagy kukoricával, amitől már nem kell permetezni, mert saját magát megvédi. Ez utóbbi esetben az a probléma, hogy míg a búza esetében egy permetezés csak a héji részre korlátozódna, amit a hántolással el lehet távolítani (kontakt permetszer esetén és nem a felszívódó szerek esetén), addig a búza által termelt anyag a növény minden részében egyaránt megjelenik - tehát még a takarmányozásban is - sokkal nagyobb koncentrációban van jelen.
Ha valaki még jobban el akar mélyedni a témában, akkor érdemes abba is belegondolni, hogy mi a biodiverzitás csökkenésének lehetséges következménye, illetve a GMO termékekben bevitt mesterséges gének néhány generáció után megjelennek a gyomnövényekben is, vagyis hosszú távon a természet nem "kicselezhető" és újabb, ismeretlen hatású szerek kerülnek forgalomba.
Csak zárójelben megjegyezném, hogy a DDT hatóanyagú készítményeket is hosszú éveken keresztül használták, mint az egyik legjobb és legbiztonságosabb növényvédőszert, mígnem kiderült, hogy nagyon lassan bomlik, felhalmozódik, és egészségkárosító hatású. Még a legmodernebb vizsgálóeljárásokkal sem könnyű megbecsülni egy szer hosszú távú egészség-hatásait.
Lehetőség szerint én tartózkodom a GMO termékektől, ezért is törekszem saját előállítású termékek fogyasztására, amennyiben ez nem lehetséges, akkor minél inkább megbízható forrást keresek. Számos olyan élelmiszer van, amin feltüntetik, hogy GMO-free. Amin nem tüntetik fel (pl pattogatott kukorica) ott az ember erősen gyanakszik. Főként, ha a származási ország az USA...
Aztán ha túljutunk a vegyszerezési kérdéseken, akkor még mindig el kell gondolkozni azon is, hogy az ember immunrendszere a bevitt anyagok fehérjeszerkezet alapján dönti el, hogy az káros vagy sem. Egyes tanulmányok felvetik, hogy a GMO-val a szervezetbe kerülő új, addig ismeretlen fehérjeszerkezet (nem nagy eltérésekről van szó, akár csak néhány aminósav különbsége) szerepet játszhat allergiás betegségek vagy éppen autoimmun betegségek kialakulásában. Félreértés ne essék, ez nem úgy működik, hogy aki GMO-t eszik, az allergiás lesz, vagy autoimmun betegségben fog szenvedni. Csak arra érzékeny emberek, számos más tényező együttes jelenlétekor (például gyerekkorban túlzottan tiszta környezet) esetén fogja növelni az esélyét.
Kedves kérdező!
Én élelmiszeripari analitikus vagyok.
Magyarországon amennyi génmódosított kaja van, azt nyugodtan megeheted. Gondolom, eszel mást is. Ez vonatkozik a tartósított ételekre is. Tartósítószer nélkül rosszabb lenne.
Minden egészséges, mértékkel.
Főleg, ha változatos az étrended.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!