Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Hogy lehet minél olcsóbban...

Hogy lehet minél olcsóbban megoldani az étkezést?

Figyelt kérdés
Gyermekemmel ketten élünk kevés pénzből. Ötleteket várok hogy olcsón és minőségi kaját tudjak az asztalra tenni.

2014. aug. 18. 13:50
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

800 Ft-ért vettem egy csomag mirelit hekket (talán 500-600 g volt, nem tudom), amiből 13 db kisebb méretű rántott hekk szelet lett. Ez nektek 3-4 főétkezésre elég és csak rizs vagy saláta kell hozzá (ez kb. 200 Ft) Tehát kisütöd, 1 adagot megesztek, 2 megy a fagyasztóba. Ugyanezt lehet csinálni a csirkemellel, egy kilóból sok szelet kijön. Egy zöldségleves vagy más olcsóbb levesek (krumpli, frankfurti, lencse, stb) kijön 500 Ft-ból és az megint legalább 3-4 alkalomra elég kettőtöknek. Jó ha van kicsit nagyobb fagyasztórésze a hűtőnek. Nagyon jó húslevest lehet főzni pulykaszárnyból vagy a csirkemell összegyűjtött csontjából és bőréből és nyugodtan ki lehet hagyni a fehérrépát, mert az drága, elég bele egy negyed zeller és pár szem répa, karalábé. Zabpehely 200 Ft 1 kg, és sok mindenre jó. (kókuszgolyót abból szoktam készíteni).

Egy krém a kenyérre reggelire: reszelt répa+reszelt sajt+majonéz+reszelt fokhagyma+só. Nagyon finom, a gyerekeim imádják. Ezen kívül lehet házilag készíteni körözöttet, májkrémet, padlizsánkrémet.

2014. aug. 18. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/24 anonim ***** válasza:
100%
Töltött cukkini és padlizsán, paradicsomos húsgombóc, rakott kel, párolt zöldbab, rakott karfiol, ezeknek lesz most szezonja! Aztán jöhet a káposzta minden formában, szerintem minőségi étel a székely káposzta, paradicsomos káposzta, tavaszi tekercs is.
2014. aug. 18. 15:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Lecsó.

Most érdemes is eltenni télire, mert ez nagyon jól fog jönni.

Lekvárt még tudsz befőzni, szilva és barack is van még, egy hűvös, fagyok reggelen jól fog jönni egy kis házi vajas-lekváros kenyér meleg tejjel.

Májas rizottó. Rántott cukkini rizzsel. Töltött cukkini, a maradék darált húsból másnapra fasírt krumpli pürével.

Menjetek kirándulni ősszel erdőbe, ott szedjetek diót, mogyorót, almát és gesztenyét télen ezeket is lehet használni, és nagyon finomak, egy kis fahéjas almakompót vagy diós tészta, jól fog ez jönni, használjátok ki.

Csipkebogyót is szedjetek, ez teának lesz jó.

Reggelire körözöttes kenyér, hozzá paprika, liszt helyett a zabpehely olcsó és egészséges, reggelire tudtok csinálni zabkását is, biztos a gyerekednek is ízlene.

Házi pizza, paprikás krumpli egy kis pörköltes alapon.

Gazdag levesek, pl lencse leves, sárgaborsó leves ezek után elég egy egyszerűbb, könnyebb fogás is.

1 szelet dinnyét megtdsz venni és 2-en megeszitek.

A szilva nagyon olcsó, 100ft a piacon, ebből pite, szilvás gombóc, leves olcsó és finom.

Karfiol is viszonylag olcsó, ma vettem egy nagy fejt 200ft-ért erre borítottam egy kis doboz tejfölt, rá vágtam sonkát majd reszelt sajtot és megszórtam zsemlemorzsával és megsütöttem. Ez is viszonylag olcsó volt, és még maradt holnapra is pár darab rántani.

Rizs tükör tojással, sült virslivel.

Hány éves a gyereked?

2014. aug. 18. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/24 anonim ***** válasza:
77%

panelban is lehet bizonyos növényeket nevelni, és főleg csíráztatni lehet, csíráztatóedényt magad is tudsz csinálni.

akkor már csak a mag kell, és megvan a salátánakvaló szinte ingyen.

konzerveket NE adjál gyereknek, meg te se egyél, mert borzasztó egészségkárosító.

menjél piacra, és ott nézz szét. piacos tojást egyetek, mert az nagyon tápláló.tévhit ez a koleszterines dolog, én rengeteg tojást eszem, és teljesen jó a koleszterinem.

virslit meg hasonló szemetet ne vegyél, pénzkidobás amúgy is.

lencsét tudsz főzni meg babot, ezek nem drágák, de táplálóak. tésztát ne sokat főzz, mert az csak üres kalória, de nem táplál. arra ügyelj, hogy a gyereknek legyen minden nap fehérje. tojás vagy hús pl.

nyerseket is egyetek. cukrot fölösleges venni meg étolajat is egyébként. tök egészségtelen abban sütni. külön cukor meg nem kell az emberi szervezetnek.

lehet főzni, párolni. a csak vízben van. én nem sütök soha, csak max. jénai tálban a sütőben, olaj nélkül. teljesen jól megvan.

inkább az állati zsiradékokat vegyed, sokkal egészségesebb a szalonna. ez az étolajhisztéria az élelmiszeripar trükkje. nagyon káros a szervezetre a sütött étolaj.

én a tojást is csak simán megsütöm rozsdamentes acélban minden nélkül.

2014. aug. 18. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
de a gyereknek szerintem járna ingyen étkezés az iskolában/óvodában szociális alapon. ennek nézz utána.
2014. aug. 18. 22:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/24 anonim ***** válasza:
100%
Amit még hozzátennék az előttem szólókhoz: sok idény zöldség, gyümölcs, kevés hús, abból is az olcsóbb: csirkeszárny, comb, máj, ne csábulj el a boltban, hanem vigyél listát, saját zacskót és feltétlenül tervezz előre.
2014. aug. 19. 00:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/24 A kérdező kommentje:
A 15ös kommenthez, hogy nem jár tavaly az mondták hogy jelentsek be egy munkanélkülit is és kapok.
2014. aug. 19. 15:20
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
Az ingyenes étkezés akkor jar, ha az egy főre eső jovedelem 39.900 alatt van személyenként.
2014. aug. 19. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/24 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon sokan úgy is szedik felfelé a sok "segítséget", hogy mellette dolgoznak. Nehogy már neked ne járjon.
2014. aug. 19. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/24 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Jajj :D látom már hosszú lesz de kikívánkozott.


Ment a zöld mindenkinek de azt letisztáznám hogy mi a minőség. Ugyanis menni fog ez. :D Jobban mint feltételezi szokták. De az ügyességedre is szükség lesz. A neten azt látom mint itt is a válaszoknál, hogy lényegében egész jó válaszok érkeznek, kis kivétellel, de valahogy nem áll össze a kép. Na most rászánok egy kis időt kicsit átnézni ezt a dolgot.


A dolog úgy fest hogy étel szempontjából két féle minőség létezik. Mennyire tudunk finomakat főzni sütni és mennyire konzerv művacak / bio? Más féle minőségről ha tud valaki szóljon. :P

Amit kis pénzből hozzá kell csapni az a táplálósága a különféle ételeknek, sajnos sokan még a mai információ áradatban sincsenek ezzel tisztában. Még alapvetően sem! Pedig nem kell erről annyit tudni mint egy dietetikusnak, csak nagyjából ismerni.


Igyekszek ezt minden oldaláról körüljárni, remélem a lényeg nem vész el közben. :) Szóval hajrá! :D


Többen említettek olyan ételeket mint krumpli ételek, tészta, bab, krumplipüré, zöldségleves, tükörtojás viszont olyan módon hogy sajnos csak erre futja és ez nem minőség. Már bocsi de ha nem konzerv burgonyát bontunk hanem piacon vesszük az mitől nem minőség?! Ez alap összetevő még a legdrágább éttermek étlapján is! Ez nem vicc! Az. Azt tudom én is hogy a piacos burgonya nem bio, mert tartalmazhat vegyszereket a talajból meg permetekből, de még mindig jobb minőség mintha ugyanezt konzervesben vennénk meg, men abban bizony benne van egy rakás E-bigyó is. Ezt jó lenne tisztázni hogy egy piacon vett burgonya az nagyon is MINŐSÉG a mai konzervekkel összehasonlítva. Csak a bio burgonyához képest nem az igazi. De lényegesen jobb nívót képvisel mint a konzerv. Tehát a piaci vásárlás NEM jelenti az alacsony minőséget! (bocsi a sok felkiáltójelért) :) Szóval no para! :D Még a drága éttermek is piacon vásárolnak és csak nagyon kevés készételt használnak. Egy keveset igen de az indokolt is. Szóval nagyon úgy szoktak ezek a kérdések a neten elhangzani hogy ha nem telik minőségre akkor marad a piac és főzz magad verzió. Pedig ez már kapásból a minőség. Vagy a babot hogy említhetnénk úgy, hogy csak arra futja? A legminőségibb éttermek listáján is ott van a bab. Mert a burgonya, a bab, a tészta stb ezek alap ételek és vacakok. Vacak az ha konzerv bab. Bár abból is van minőségibb konzerv bab, de mondjuk ezt hagyjuk. Ha egy babot jól el tudunk készíteni vagy legalább elég jól és azt piacon vesszük, akkor már egyszuszra nem csak olcsóbban vásároltunk hanem egészségesebb is (mert nem konzerv). Ha jól készítjük el még gasztronómiailag is minőségibb. Akkor hol a gond a piaci babbal?


A piaci babot és vásárlást ne említsük már olcsó és EGYBEN minőségtelen étkezésnek, mert nem az. Piacon vásárolunk az olcsóbb mint a konzerv (többnyire), egészségesebb és remélhetőleg ízes házikoszt.


Nyamá! :D Az alapanyagok oldaláról a piac az ELSŐ helyen áll mint minőség és csak az extrának számító bio zöldség jelenthet magasabb minőséget e téren. Az hogy a boltokban kapható mindenféle csomagolt ételek közül nem futja mindenre na ez nem a minőség mérője. Aki minőséget szeretne enni az bizony a piacokon vásárol és süt főz. Aki nem hiszi kérdezzen meg egy szakácsot. :D Ha nem futja a drága kagyló konzervre az lehet, de az csak a legdrágább változatban minőség még akkor is ha drága. Kagylópéldánál maradva az éttermi a minőség, azután jön a drágábbik konzerv ami a sok E betű miatt mégsem minőség.


Szóval ha piacon vásárolsz ne becsüld le, a szakácsok is ezt teszik. ;)


Akár olcsón akarunk vásárolni akár minőségit enni, vagy mindkettőt akkor mindenképpen menjünk gyakran piacra. Ha nem telik a műízű konzerv kukoricára az nem baj. Ordenáré egy műíze van. Szerintem.



Na jó csak érthető volt, remélem. Másik az alapanyagok biológiai értékük szerinti csoportosítása, ami meglepően sok értetlenséget mutat ma is ahogy nézem az interneten. Ennek van két fő osztálya. A tápértéke és az egyéb hasznos kiegészítő tartalmak. Három fő tápanyagot kell fogyasztanunk minden nap hogy legyen elég energiánk, fehérje, zsír, szénhidrát. Ez a 3 a fő tápanyag. A többi meg vitamin, ásványi anyag és változatosság. Dietetikusi mélységekig nem kell ezeket ismerni csak azt, hogy MINDHÁROM fő tápanyag szükséges az egészséges táplálkozáshoz! Aki fogyni akar egyen kevesebbet mindegyikből, de nem hagyja el egyiket sem. Kell és kész. Aki nem hiszi olvasson utána.


Ha nincs meg a 3 fő tápanyag ehetünk bármilyen változatosan valamilyen mértékben alultápláltak lszünk. Pl az izom a fehérjéből épülnek fel. Minden nap elhasználunk fehérjét és ez cserélődik az izmokban. Jó ha tudjuk hogy ha nem fogyasztunk pl fehérjét akkor az izmokat felépítő fehérjéket fogja a szervezet elhasználni. Ha ez a helyzet akkor az izmok meg gyengülnek, nyilván, mi mást tudnának ha csak onnan tud a szervezet fehérjét szerezni amiből felépítette az izmokat. A másik két fő tápanyag is ugyanilyen fontos, nem részletezem. Aki nem hiszi olvasson róla annyit hogy értse. (amúgy a szénhidrát a napi mozgási energiának kell, pl)


Ha megvan ez hogy kell a 3 fő tápanyag akkor ez miben van nagyobb mértékben? Bab! :D Ugye? Vagy a szénhidrát a búzában, rizsben és tésztában, burgonyában. Ezeket nevezik fő táplálékforrásoknak az egész világon. Mert magas az energiaértékük de főként szénhidrátot tartalmaznak. Ezért valamilyen zsíradék és fehérje is kell hozzájuk. Tápértékben is és ízletesség miatt is.


Mert pl kenyérrel és tejjel a 3 fő tápanyag TÖKÉLETESEN fedezhető lenne, még arányosan is ! , csak nagyon egyhangú és unalmas lenne. Jó ha ezt értjük. Persze kellene hozzá elég vitamin és ásványi anyag forrás is, de azok nagyon kis mennyiségben szükségesek, ezért nevezik mikro- és makroelemeknek.


Általában olcsón és könnyen a szénhidrátot lehet fedezni:

búza, rizs és burgonya (gabonák, tészta)

Fehérjeforrás főként: tej, tejtermékek, hús, tojás.

Zsír: hús, tej-tejtermék, tojás.


A zöldségekben nagyon kevés a tápérték és nem ezért fogyasztjuk. Nagyrészt vízből és rostokból áll. Ami jó bennük az a vitamin és ásványi anyag tartalmuk és hogy finomak, változatosabbá teszik az ételek ízét. Szóval ha zöldséggel próbáljuk olcsósítani az étkezést az nem elég tápláló, de olcsó és finom is lehet. Például főzelék feltét nélkül, aki szereti annak finom, de rendszeresen főétkezésnek maximum ízletes de semmiképp sem tápláló.


Azért mert olcsón tudunk enni az ne menjen az ételek tápértékének rovására, mert olcsón vagy egészségesen enni az nem egyiktől a másikig dolog. Olcsó vagy drága az nem egy mérleg két oldala! Olcsó is lehet egészséges és jó, de a drága is lehet egészségtelen és trutyi. Szóval ne higgyük már hogy ha drága akkor egészséges és finom és minden egyben! Vagy ha olcsó akkor ne lehetne minőség és még finom is!



Volt itt olyan válasz, ... de jobb ha idézem és nem cikizésnek.


"Anyukám, ebből te minőségi ételt nem tudsz asztalra tenni!

Krumpli, virsli, felvágott, néha csirkeszárny, néha farhát, zöldséges leves. "


Ezt nézzük már azért meg.


- Krumpli

Ez minőségi összetevő a javából, a veriixpenzív éttermek étlapján is szerepel, változatosan elkészíthető. Olcsó és minőség is egyben. Ha tudunk mit kezdeni vele még ízletes is. Ugye? :)


- Virsli

Az olcsó nem minőség csak a drága változat, de szerintem néha belefér és jólesik.


- Felvágott

Szintén mint a virsli... csak változatosabb a választék.


- Csirkeszárny

Hát ezt nem nagyon lehet dicsérni több okból sem. Amit kapunk az áráért az nem éri meg. Több mint a fele csont és bőr, inkább a "/+-a az, szinte semmi husi nincs rajta. Jól elkészítve húslevesnek mint ízadó alapanyag szóba jöhet talán, de ott csak ízhatásnak lenne benne de nem tápláló ha nincs a levesben elég tésztaféle.

Én nem adnék - és javítsatok ki árak tekintetében ha kell - de nem adnék 600.- -ot 1kg-ért, amiből kb 300g a hús. 300g hús drága 600 Ft-ért! A hús ami ér belőle tényleg valamit annak csirkeszárnyban kilója kb 1800 Ft vagy még több és evéskor is csak a babrityolás van vele. 1800 Ft-ért meg már lehet venni színhúst is. Megmondom őszintén a csirkeszárny mint olcsó étel tápértékben nézve nem ugyanolyan olcsó mint kilója. A csirkeszárny kilója alsó áron mondjuk 600.- és van drágább is az meg húsárban még drágább. Jó nagy kamu. :D Aki csirkeszárnyat vesz simán vehetne színhúst is. Sőt aki spórolni szeretne pont annak nem éri meg érdekes módon.


- Farhát kicsit jobb húsarány mint a csirkeszárny, de kb ugyanaz, csupa csont és bőr. Aki akarja csontozza le a húst, mérje le és lám - na annyiba van a lényege.


- Zöldségleves

A zöldségleves talán szó szerint is megállja, hogy a világon mindenhol a jóféle házikoszt és luxuséttermek kínálatában is az egyik jól bevált fogás. Mitől nem minőség? AZ! Akkor nem minőség ha konzervből készül vegetával és leveskockával. Akkor tényleg nulla minőség. Ha piacon vesszük a hozzávalókat, rendes hagyma van benne, fokhagyma és rendes fűszerek az semmiben sem marad alul. Ha jó receptünk/jeink van/nak ez olyan ami minőség a javából. Ha még elég tésztaféle is kerül bele akkor laktató, tápláló étel.



Szóval a drága és a minőségi étkezés az NEM EGY MÉRLEG KÉT OLDALA! Ezek olyan egymás mellett futó lehetőségek.


A minőség lehet:

- Konzerv vacaktól > házikoszton át > a bio házikosztig (mint biológiai tápérték).

- Gasztronómiai minősége meg attól függ ki mennyire jó szakács. Semmi mástól.


- Az ár meg nem azonos lényegileg a minőséggel semelyik szempontból sem.


Egy konzerv is lehet olcsó vagy drága, de hiába drága ha tele van E-betűkkel. Aztán a konzerv is lehet vacak vagy finom is de szinte sosem minőség. Bár van kivétel mint a kaviár ami szinte mindig konzerv és jó esetben minőség is. A kimért pultos kaviár meg horror árakon fut, de ez nekünk nem baj. :D A minőség nem az ha telik a drága bolti vacakra. Kivétel ha nem futja pultos rákra vagy lazacra, mert az drága és minőség is, vagy drága és minőség az 5000Ft/kg -os sajt is, ettem már ilyen drága sajtokat és valóban olyan finomak. De ha megnézzük az étel összetevők java sokszor még olcsó is. A kérdés csak az ki mit tud vele kezdeni, mennyire táplálóan és változatosan tudja összeválogatni és elkészíteni. Ott van még az is hogy a piacon lehet hogy van óriási külföldi alma, ízetlen tartalmatlan, de speciális vegyszerekkel gyorsan és nagyra növesztett faja, mondjuk Brazíliából, Afrikából vagy akárhonnan. A kismaminál lehet venni hasonlóan olcsón de az biztos hogy nem tudja olyan mértékben televegyszerezni. Na olvassuk a dolgokat van már zöldség gyümölcs nem csak gyorsnövesztő vegyszer, hanem színező is. Mert a gyors növekedés nem elég nekik hogy ízük, tartalmuk és színük legyen. A szállíthatóság miatti zölden szedés megint más történet, mindenki ismeri.


Na szóval :D ha piac akkor minőség. Ha házi koszt és nem éttermi az is minőség.



Bocsi tényleg hogy ilyen hosszadalmas :D

2014. aug. 20. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!