Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A hibiszkusz, a rózsa, és a...

A hibiszkusz, a rózsa, és a levendula tényleg ehető?

Figyelt kérdés

És ha ez igaz, akkor milyen ízük van? Pl süteményekben.

Azért kérdezem, mert láttam már rózsás meg levendulás macaron-t (francia süti, bár meg nem kóstoltam), meg hibiszkuszos rózsaszín süteményt is.


Ezek tényleg ehetőek? Melyik részük ehető?


Hogyan lehet felhasználni őket és milyen ízük van?

Minden érdekelne! :) Kíváncsi vagyok. Vagy ezek mérgezőek?


(amúgy olyan szép igazi levendula lila színt milyen fajta ételfestékből lehet előállítani?)



2014. febr. 16. 22:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Persze, nagyon sok virág ehető, ezeken kívül például az orgona, az ibolya és a pitypang is. Hibiszkuszt ugyan még nem ettem, viszont a szárított virágból készült teát ismerem, és ha ittál már bármilyen "bolti" gyümölcsteát, akkor te is, ez adja nekik a pirosas színt és a jellegzetes, savanyú aromát. Levendulás macaront volt szerencsém kóstolni, de soha rá nem jöttem volna, hogy levendulás, csak utólag tudtam meg. Utálom a levendula szagát, de az ízét tényleg nem ismertem fel :) Rózsát még nem kóstoltam, de az sem lehet rossz, a rózsavíz állítólag nagyon finom. Természetesen csak tiszta, vegyszermentes növényeket szabad felhasználni. Akár egyszerűen el is rágcsálhatod, miután leszedted, de mindenből csak keveset fogyassz.
2014. febr. 16. 22:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Levendulás fagyit már ettem, nem nagyon ízlett.
2014. febr. 16. 23:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

A hibiszkusz szép magyar neve mályva, és teát is szoktak készíteni belőle. Jellegzetes mályvaszíne van (pirosas), és én szeretem.

[link]


Rózsalekvárt a franciák csináltak először, szerintem már sok helyen készítik. Nálunk is lehet kapni, nekem nagyon furcsa volt.

[link]


Levendulát én eddig még csak teában ittam, de valóban készítenek sok mindent belőle. Nem nagyon ízlett...

[link]

2014. febr. 16. 23:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

persze, hogy ehetők.

ha megnézel egy vegyesgyümölcs teakeveréket, esélyes, hogy van benne hibiszkusz, mert az adja a pirosas-bordós színt! ha veszel egy adag szárított hibiszkuszvirágot és magában iszod teaként, akkor is láthatod. :)

egyébként picit savanykás.


a rózsából pl. rózsalekvár készül, de kandírozzák is a szirmokat.


a levendulából nem szabad sokat beletenni a kajákba, mert nagyon hülye ízük lesz - de pl. ha egy picikét teszel a szárított levendulából egy bögre tejbe (amibe előzőleg vaníliáscukrot elkevertél) és így megmelegíted, majd leszűröd... akkor finom levendulaíze, illata lesz. próbáld ki! :D


miért lennének ezek mérgezőek?!

2014. febr. 17. 03:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
65%

"A hibiszkusz szép magyar neve mályva" sose vót, bár rendszertanilag egy családba tartoznak, de más nemzetségbe.


[link]


[link]

2014. febr. 17. 05:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:

Tehát akkor mindegyiknek csak a virágszirma ehető?


Akkor ilyen rossz ízük van? Kandírozott ibolyát láttam már, de akkor ezek szerint ezeknek a növényeknek ilyne keserű íze van?

2014. febr. 17. 07:35
 7/12 anonim válasza:
100%
Anyukám tett el levendulás baracklekvárt, érezni benne nagyon erősen a levendula ízét. Olyan az íze, mint amilyen az illata, nagyon enyhén csípős is. De szuper finom, persze, csak ha az illata is tetszik. Nem mondanám, hogy fura. A rózsa is nagyon finom, szintén olyan az íze, mint az illata, lágy, édes íz. Amúgy az ízérzékelés nagyban függ a szaglástól, mármint erős a kapcsolat.
2014. febr. 17. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

@05:55


Saját hivatkozásaid:


"A mályva (Malva) a mályvafélék (Malvaceae) családjának névadó nemzetsége."

[link]


"A hibiszkusz vagy mályvacserje (Hibiscus), a kétszikűek (Magnoliopsida) közé tartozó mályvafélék (Malvaceae), egyik legváltozatosabb nemzetsége"

[link]


Ugye te "write only" üzemmódban működsz? :D

2014. febr. 17. 09:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim válasza:

Ezek közül mind ehető :) A hibiszkuszból gyakran teát készítenek, rózsából fagylaltot, a levendulát pedig cukrokba, fagylaltba, vagy süteményekbe. Én a levedulát nagyon szeretem, van egy kis dobozos levendulás cukorkám, és annyira finom, hogy az hűha :) A hibiszkusz is finom (én eddig teában kóstoltam), de a rózsát én nem annyira szeretem, de persze ízlések és pofonok

Remélem segítettem :)

2014. febr. 19. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:
De ezeknek a növényeknek mije ehető? A szirmaik? Vagy kompletten az egész virág?
2014. febr. 20. 08:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!