Csináltunk házi sajtot, (állítólag nem vizezett tehén tejből, külön kértük, hogy sajthoz lesz, azt mondták nem vizezik) felforraltuk, beletettük a kanál sót, aztán a 1,5 dl 10% ecetet, majd még pár percig főztük. Aztán elkezdtük szűrni pelenkával, de a savó alig ment át a szűrőn, de csak csak sikerült lecsöpögtetni, de nagyon sok lecsöpögött és elég kevés sajt maradt meg, kb 40 dkg lett 5 liter tejből. Elrontottunk valamit? Vagy a tejes csapott be minket? Vagy inkább oltóanyagot kellett volna venni hozzá, hogy több legyen? Előre is köszönöm a válaszokat!
Talán túlhevítettétek.De remélem jön egy jártasabb is.
2014. jan. 27. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
2/11 anonim válasza:
nem lett volna szabad felforralni
de a 40 dkg 5 literből egyáltalán nem kevés
ha oltóanyagot teszel bele, akkor más jellegű túrót kapsz
(mert nem, ez nem sajt, hanem túró)
2014. jan. 27. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
3/11 anonim válasza:
Szerintem semmit nem rontottatok el, ez egy veszteséges játék, öt liter tejből 40 dkg sajt korrekt arány.
2014. jan. 27. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
4/11 anonim válasza:
ja és igen, szóval: felmelegít, só+ecet beletesz, otthagy 40 percre - 1 órára, és csak aztán önteni fel...
2014. jan. 27. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Túró? Bocsi, de hogy lenne már túró? Sajt íze van és sajt állaga, és amúgy is, a túróhoz tejföl kell. Ismerem a házi túrót, körözöttet csak abból csinálunk, és teljesen más állaga- íze van mint ennek a sajtnak.
2014. jan. 27. 19:24
6/11 anonim válasza:
túróhoz nem kell tejföl...
2014. jan. 27. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
7/11 anonim válasza:
Egy kiló sajt folyadékigénye 10-11 lt teljes tej.Házilag az 5 literből teljesen normális mennyiség, amit kinyertél.
És biztos vagyok benne, hogy a termelő nem vizezte a tejét.
2014. jan. 27. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
8/11 A kérdező kommentje:
Én nem akartam a tejesre fogni, csak furcsa volt mert apukám is csinált, és neki 5 literből sikerült 90 dgk sajt, és a recept tőle van, úgyhogy azért gondoltam, hogy vagy a tej a hibás, vagy a forralásnál/ecetezésnél rontottam el valamit. Egyébként meg szoktak tejfölt tenni a rögös túróba.
2014. jan. 27. 20:13
9/11 Vögeli Diàna válasza:
Szia!
A kàlcium és fehérje tartalomtol függ hogy hàny Liter tejböl mennyi sajt lesz. Kb. 1 kg sajthoz 10-12 l tejre van szükség. Ha sajtot szeretnél nem szabad a tejet forralni max 60 fokig szabad melegiteni, mert ha melegebb akkor a jo sajtbaktériumok is el pusztulnak. De a sajtkészités nagyon bonyolult dolog, 1000 különféle trükökk és titkok vannak ;)
Sajt mennyiséget nézve szerintem semmit nem rontotàl el, tovàbbi jo sajtozàst :) itt olvashatsz sajtkészitésröl a Tömördi sajt és a kalandfarm menü pontban
www.vögelifarm.com
2014. jan. 28. 12:00
Hasznos számodra ez a válasz?
10/11 A kérdező kommentje:
Szia. Köszi szépen a tippet, de tegnap este egy kis kutatás után megtaláltam a tökéletes receptet, le is lett tesztelve most délelőtt, és 5 literből pár deka híján lett 1 kg sajtunk, és sokkal finomabb mint az ecetes megoldással. Lilahagymás és diós, és tökéletesek lettek. :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!