Ti hogy vásároltok be a boltban, hogy arra a hétre mindig legyen mit főznötök?
Pont ugyan ezt akartam kérdezni. Engem az bosszant hogy elmegyek a hiperbe, ott hagyok 15 ezer ftot, haza jövök és még mindig üres a hűtő. Még mindig nem tudok mit főzni.
Én is megpróbálom a heti előre tervezés.
Heti nagybevásárlást csinálok, eldöntöm hogy vasárnap mit főzök-sütök, abból esetleg milyen maradék lesz, és azokat hogyan tudom a következő napokban átvariálva újabb "csodákat" összehozni, pl. pörkölt-maradékból gulyásleves, vagy pl. éppen rakott kel, rakott zöldbab, hasonló. Törtkrumpliból krumplistészta, nokedli maradékból tojásos nokedli stb. stb.
Tehát úgy gondolkodom, hogy gyakorlatilag a hét közepéig többé-kevésbé tudom előre, mi lesz a kaja. Hét közepén még egy kisebb bevásárlás a kenyér, felvágott, sajt mellett esetleg egy adag csirkemáj, vagy bevásárolok rakott krumplihoz ami hiányzik, stb. stb.
Én is hetente 2x, 3x főzök, ha valami miatt kell, akkor már egyszerűbb kaják, sült krumpli virslivel, vagy tükör tojással, esetleg főtt tészta valami gyors feltéttel (túró, sajt, vagy egyéb mártás)
Ezt az "elköltöttem a pénzemet és üres a hűtő" el tudod kerülni:
- amikor eljutottál oda, hogy most valóban feltöltötted a készletedet (liszt, cukor, só, hús, fűszerek, zöldség, ami kell)
- attól kezdve tarts a hűtő tetején (vagy egyéb könnyen elérhető helyen) egy noteszt + tollat. Főzés, takarítás, mosás stb. közeben, amikor azt látod, hogy valami elfogyott, vagy hamarosan el fog fogyni, abban a percben felírod a noteszbe.
- amikor mégy a boltba, még hozzáírod a napi szükséges kenyér-tej-hasonlókat, és csak szigorúan cetlivel megyek bevásárolni. Ez esetben csak annyit költesz amennyit szükséges, és nem elmaradni a WC-papír sem! :)))
Hús és hasonló dolgokból pedig csak akkor spájzolok be, ha valami akciósba futok, de attól kezdve viszont onnét lehet válogatni, amikor főzni akarsz!!!!
Nem vásárolok be előre. Illetve vannak alapkaják, amik általában vannak itthon (tészta, rizs, tojás, búzadara, tejföl, paradicsompüré, darált hús, hagyma, krumpli, borsó), ezekből lehet mindenfélét csinálni, pl. tepsis krumpli, borsófőzelék, császármorzsa, bolognai, besameles rakott tészta, krumplifőzelék, ha meg végképp nincs ötletem, akkor egyszer-egyszer gond nélkül megesszük a szalmakrumplit ketchuppal vacsorára.
Próbálkoztam az előre menütervezéssel és bevásárlással, de nem vált be: amikor megterveztem, hogy pénteken rakott krumplit csinálok, és hétvégén előre bevásároltam, naná hogy elfogyott péntekre az összes kolbász :D
Ezért inkább bevállalom, hogy 1-2 naponta elmegyek vásárolni, szerencsére itt van az aldi a ház aljában, szóval igazán nem olyan nagy ügy :)
Listát írok az alap dolgokról. Mi általában egy hónapban egyszer-kétszer csinálunk nagybevásárlást. Liszt, tojás, hús, olaj, hagyma, fokhagyma, krumpli, citromlé, leveszöldség, fagyasztott zöldségfélék, gyümölcsök, tartós tej, vaj, paradicsompüré, ízesítők (ételízesítő, pirospaprika, krémek, stb.), fűszerek, tészta, élesztő, sütőpor, gríz, rizs, zsemlemorzsa, leveskocka, pudingpor, néhány konzerv mindig van otthon. Ezek egy része sokáig eláll, a húst, a zöldségfélék közül sokat meg fagyasztani lehet. Tejfölt, sajtot szoktunk sűrűbben venni, bár a sajtot néha lefagyasztom, meg persze kenyeret.
Nálunk a legközelebbi értelmes bolt kb. öt km-re van, úgyhogy helyben maximum kenyeret, tejfölt, tejet veszek, amúgy inkább bespájzolom, amit lehet. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!