El lehet szokni a cukortól, sótól, ha az ember nem használja, kerüli a használatát?
egy párhhónapja, nem szoktam cukrozni semmit, meg sózni sem. És azt vettem észre, hogy amióta nem cukrozott, sózott kaját eszek, azóta nem bírok megenni csokikat, sütiket sült krumplit, pörkölte, mert annyira eédesnek, vagy sósnak érzem.
Van olyan, hogy a szervezet elszokik tőle, és utána erős neki?
A tapasztalatod meg is adta a választ, van ilyen :) Ahogy a szem is átáll a sötétben, az ízérzékelés is, csak ahhoz sokkal több idő kell. Egyszerűen más nagyságrendben érzékel, érzékenyebb lesz a visszafogott édes és sós ízekre, a normál cukrozás/sózás pedig extrémitás lesz neki.
Ismerek olyat, akinek már a zab is édes. Nekem a diós vaj ilyen, de nem kicsit. Erősen édes, akárcsak a kókusztej. Én eszem mézet is, mindössze szinte sosem veszek bolti, cukrászdai kész édességeket. Azok nekem sokszor már túl édesek, egy cukrosabb üdítő pedig ihatatlan. Mivel nem édesítem a teát, egy normál cukros tea is kellemetlen számomra. Régen ez nem volt így.
Ha a cukrot elhagyod, inkább javítja az egészségedet, ha szükségét érzed, úgyis fogsz szerezni helyette valami mást (mézet, egyebet)
Persze az sem jó, ha valaki túlságosan sósan eszi a kaját, a sok só sok vizet kíván, a só leköti a vizet, ezáltal állítólag jönnek a vese-működési zavarok, ill. a szív a szervezetben levő víztöbblettől nehezebben dolgozik, előjönnek a magas-vérnyomás tünete, stb. stb.
Az ország különböző részein az ivóvízben eltérő mennyiségben található jód, ezért a közönséges házi használatra forgalomban levő sót jódozzák arra a szintre, ami a szakemberek szerint az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges.
Szóval nem jó a sok só, viszont a sóban van a jód is, ami viszont a pajzsmirigy-működéshez szükséges, ha teljesen kihagyod az étkezésedből, akkor viszont azzal lesznek gondjaid.
Sót egyél, de csak mértékkel!!!
"Sót egyél, de csak mértékkel!!!"
Már erről is megoszlanak a vélemények. Ugyebár ajánlott a 3 liter víz elfogyasztása. Ennyi víz kimos belőled minden sót, és ha nem pótolod, az is káros.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!