Állítólag a jó régi parasztkenyér ehető és finom egy hétig, és még csak nem is morzsál? Ráadásul semmi SZER nem kell hozzá! Hát miért nem ezt sütik?
Ennek sajnos rém egyszerű a magyarázata.
Amikor tanultam a szakmát,akkor a liszt sikértartalma ami fontos szempont a kenyér előállitásához 30 feletti értékben volt!!!
Napjainkban még a búza sikértartalma sem nagyon haladja meg a 24-et.
Ha a termelő előállit ilyen "viszonylag" magas sikértartalmú gabonát,az jelentős vegyszert fog belepermetezni és kisebb átlagot fog termelni hektáronként.Ez jelentősen megdrágitja a kenyér árát.
Tehát kb jelenleg 700-1000Ft lenne egy kiló kenyér elég alsó hangon.Kiváncsi volnék a nagy multi bevásárlóközpontok 150Ft-s kenyérbe mi a fenét használnak........
én még ettem 1 hetes parasztkenyeret,
-őszintén megmondom,nem volt az egyáltalán finom ,csak nem volt más,azt muszáj volt azt rágni.....
Gőzöm sincs mi az a SIKÉR!
Ezt fogjátok fel!
Ne Ilyeneket mondjatok!
De adnék kétszer annyit egy NORMÁLIS kenyérért!
!!!!!)
Kedvesebben is válaszolhatsz ám, kérdező.
A sikérm más néven glutén a búzaszemben levő egyik anyag. Nyilván ezt az őrlés után is tartalmazni fogja a liszt. Minél több a lisztben a sikér, annál jobb lesz a kenyér. Mivel - a fenti hozzászólók szerint - ma a búza sajnos kevesebb sikért termel, rosszabbak a kenyerek.
A másik probléma az, hogy sok pékségben nem kovászt, hanem élesztőt használnak. Próbálkozz a Lipóti pékségekben, ott állítólag kovásszal sütik azt a nagy kenyeret.
1 hétig?
Akik a tanyán éltek, bejöttek a városba a lovas-kocsival, nagy, 5 kg-os kenyérből bevásároltak 2-3 db-ot (attól függ, hány gyerek szaladgált odakint), és kb. 3 hétig is ehető volt az a kenyér.
Ahol felnőttem, egy maszek-pékség volt a szembe-házban. Kismilliószor láttam, ahogy a kocsi-derékba bepakolták a rengeteg kenyeret!
Igaz, hogy oda kellett figyelni, hogy vászon-abroszba, és nem papírba, meg celofánzacsiba, müa.zacsiba, stb. volt csomagolva, de kibírta!
Lipóti pékségben lehet kapni parasztkenyeret. Sokan odavannak érte, de szerintem nem éri meg az árát.
meg úgy tudom, hogy a régi parasztkenyereknek elég sok a kelési ideje. A boltban kaphatók gyorskelesztettek. Rövidebb elkészítési idő, gyengébb minőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!