Mi a véleményetek az UHT tejről?
Az UHT tej ugyanolyan tej, csak másképp van hőkezelve.
A tejitalok pedig valóban nem láttak tehenet, de ezekre rá is van ez írva.
No, azért nem ártana tiszta tejet önteni a pohárba! A reggeli italok semmiképpen nem készülnek növényi "tejből", pláne nem kókusztejből, hiszen drágábbak lennének a valódi tejnél is, tekintve a kókusztej árát! A reggeli italokról még az sem mondható el, hogy egyáltalán nem láttak tehenet, láttak, de csak kb. fél tehenet, mert 50-70%-ban többségében azért tejet tartalmaznak, a többi összetevőjük főként permeátum és tejszín. A permeátum a fehérjéktől, zsírtól, vitamintól, ásványi anyagtól megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték, mígnem a tejipar egy huszárvágással rájött, hogy jó pénzért emberekkel akár meg is itatható. Tejszínnel teszik fogyaszthatóbbá, mert javít az ízén, a tápanyagtartalmán azonban aligha. Messze kerülendő!
Az UHT ultaramagas hőmérsékleten való kezelést jelent, az angol "Ultra High Temperature" kifejezésből, nem pasztörizálást, annál többet. A pasztörizálásnak is különböző technológiái vannak, jellemzően 72 celsius fok környékén megy végbe, van, ahol alacsonyabb hőfokon tovább, van, ahogy magasabb hőfokon rövidebb ideig kezelik a tejet. Az ultramagas (135 celius fok körüli) hőmérsékleten való kezelés valamennyi mikroorganizmust elpusztítja a tejben, míg a pasztörizálás csak azok káros részét (erre mindenképpen szükség is van). Ezért van az, hogy az UHT tej nem alszik meg, illetve jó ideig nem romlik meg szobahőmérsékleten sem, tartósítószerek nélkül. A furcsa édeskés ízt a tejcukor (laktóz) magas hőmérsékleten való kvázi karamellizálódása okozza, de a kezelés során nemcsak a tejcukor, hanem a fehérjék és a tejben található enzimek is átalakulnak: kötések bomlanak fel, újak jönnek létre, kapcsolatba lépnek egymással. Ezek még tehetnek hozzá kesernyés, káposztára hasonlító ízt is. Az UHT tej tehát valóban tejből van - bár kétségtelen, hogy találtak már tejporból és vízből készült förmedvényeket is, de ez az EU területén üldözendő. Az UHT tej a szavatossági idő lejártával sem savanyodik meg, hanem egészen egyszerűen a benne lévő fehérjék elkezdenek lebomlani, kesernyés ízű lesz, valamint kocsonyás üledék rakódik az aljára (láttam már ilyet, pedig annál a tejnél még csak közelített a lejárati időpont, nem múlt el).
Ami miatt én személy szerint nem fogyasztom, az az, hogy nem bízom abban, hogy ennek a technológiának - bármit is állítanak a tejtermelők, valamint a TetraPack Hungária Zrt. megbízásából készített számos tanulmány - nem lesz hosszútávú következménye az egészségemre nézve, hiszen a techológiát bemutató leírások szerint mégiscsak változást okoz a tej molekuláris szerkezetében az extrém hevítés (hőérzékeny vitaminok, tejcukor átalakulása, fehérjék, enzimek módosulása). Bízom a szervezetemben, amely az érzékszerveimen keresztül üzeni nekem, hogy valami nem oké, mert nem ízlik. Az egész élelmiszeripart profitorientált, az embert csak a minimumkövetelmények teljesítésének szintjén figyelembe vevő gépezetnek tartom. Az UHT technológia mögött is inkább azt sejtem, hogy a minél inkább globalizálódó élelmiszeriparban ez biztosítja azt, hogy többszáz kilométerre is el lehet szállítani és értékesíteni a tejet is, illetve meg van oldva a pillanatnyilag nem elfogyasztott felesleg feldolgozása, a fogyasztás későbbre tolása, így nem termelődik veszteség. Az embereknek egyébként is nagyon kényelmes, hogy nem kell reggelente tehenet fejni, elkerékpározni a legközelebbi tehenészetbe tejért, kenyeret dagasztani, kovászt készíteni, májkrémet, sajtot készíteni, húsfeltétekkel (felvágottpótlókkal) bajlódni, stb., stb., lehetne sorolni, hiszen ezt mind készen kapjuk a boltban, csak le kell venni a polcról. Lehetőség szerint (nem maximálisan, hiszen nem vagyok időmilliomos én sem) kerülöm a feldolgozott termékeket, véleményem szerint minél magasabb fokú a feldolgozottság, annál rosszabb. Úgy gondolom, hogy ennek a 20. században kialakult kényelemnek az árát egyszer még súlyosan meg fogjuk fizetni...
UHT normál tej, hőkezelve lefölözve. Ennek megfelelően a zsír és fehérje tartalma jelentősen csökken 3-4,5%-ról 3,5-3,3-2,8-2,5-1,8-1,5-1,1-1-0,8-0,5%-ra
Vitamintartalma jelentősen csökken, ezzel egy időben az élőflóra nullára redukálódik benne a hőkezelés hatására. Ezért lehet eltárolni, mivel már nem él!
Tejitalok készülnek:
1,íróból vajgyártási melléktermék, mellesleg a jégkrém is abból lesz.
2,savóból sajtgyártási melléktermék
3, különféle növényi levekből pl. rizsfőzetek fehér leve (előfőzött rizs) rendszerint savóval keverve
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!