Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Házi tejről tudtok írni...

Házi tejről tudtok írni tapasztalatokat?

Figyelt kérdés

Sajnos fővárosi létemre nem nagyon ittam házi tejet. Kényelmesebb volt az első "szembe jövőt" megvenni a boltban.

Ám egyik nap épp felfedeztem nem messze egy tejboltot (tej, sajt, stb.) és ki volt írva a tej ára is.

Akkor meglepődtem, hisz én ennél drágábban veszem az 1,5 %-os löttyöket.

Hát vettem ott. De ki volt írva, hogy nem szabad így fogyasztani, mindenképp fel kell forralni.

Kíváncsiságból megkóstoltam, s mivel nem lett semmi bajom a többivel sem tettem.

Ti az ilyen tejet fel szoktátok forralni?


2013. júl. 4. 20:03
 1/7 anonim válasza:
először is ajánlatos felforralni a baktériumok miatt. Amúgy egyesek szerint jobb az íze, zsírosabb és ha lehet ilyet mondani "zamatosabb" és mellesleg egészségesebb mint a boltban árult vackok amik alig láttak tehenet.
2013. júl. 4. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Az első 3-4 napos fosórohamig fogod ezt csinálni, utána már nem fogod nem megtenni. A házitejet MINDIG fel kell forralni, az ugyanis az, ami a bociból kicsorgott és tele van baktériummal. Mivel az emberi szervezet még csak félúton jár a más állat tejének fogyasztásához való adaptálódásban nem fog tudni a gyomrod elbírni mindig ezekkel a baktériumokkal.


Nyilván ezért kerül a házi tej 180-200Ft/l-be, miközben az egyező minőségű 3,5%-s pasztörizált tej 350 környékén jár.

2013. júl. 4. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

Valóban fel kell forralni mindig a házi tejet.

De egyébként szerintem összehasonlíthatatlanul finomabb a boltinál.

2013. júl. 4. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

A forralós részét már elmondták. Ez kb. olyan, hogy források vize is iható, vagy egy hegyi pataké, még is érdemes felforralni a biztonság kedvéért. Lehet most szerencséd volt és nem nyeltél be semmit, máskor viszont lehet nem lesz.


Ízre szerintem is finomabb a házi tej, mint a bolti. Teljesen más, számomra alig hasonlítanak. Az én gyomrom viszont valamiért nem bírja, valószínűnek tartom, hogy a zsírossága miatt. Egy kis csészényi is lazán átmegy rajtam. Hozzáteszem én egy kicsit a bolti tejekre is érzékeny vagyok, de csak a nagyobb mennyiségre és az azért nincs ilyen hatással rám.


Ja, és anyáink korában nem véletlenül volt a FORRÓ kakaó olyan menő reggelire/vacsorára. :)

2013. júl. 4. 22:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 Ügyet Lenke ***** válasza:
Ajánlatos felforralni, viszont én felforralás nélkül iszom a házitejet és még nem volt soha semmi bajom...a házitej az házitej, semmihez sem hasonlítható. Előző válaszolók egyikének még elmondom, hogy a tej nem a bociból van és nem is folyik ki belőle...és ha a marha jól van tartva, és a fejés és a tej kezelése, szűrése, tartása megfelelő higiéniai körülmények közt történik akkor kevés az esélye, hogy elkapj bármit.
2013. júl. 5. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

4-es vagyok.

Azért nem árt érdeklődni, hogy az a tej honnan van, hogy kerül a boltjukba. Ha reggel parasztbácsika feji rozsdás vödörbe, nyilván érdemes felforralni (falun gyakran előfordul, ez van), ha olyan "üzemből" származik, ahol ember gyakorlatilag nem is érintkezik a tejjel, zárt rendszeren és szűrőn keresztül kerül hűtőbe a tej, akkor kisebb a valószínűsége, hogy az tartalmazni fog olyan baktériumokat, amit az ember gyomra kevésbé bír el. Viszont, az más téma, hogy nem tudhatod pontosan sosem a te üveg tejed éppen kitől jött és milyen körülmények között került az üvegedbe, bár nyilván bolti körülmények között ez más, de a felelősséget kevesen vállalják, ezért a kiírás, hogy forralni kell fogyasztás előtt, így elpusztul minden esetlegesen bekerült baci.

2013. júl. 5. 15:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Na igen, nem mindegy, hogy honnan származik a tej. Mikor ismerőstől vettem, akkor én sem forraltam fel, mert tudtam, hogy megbízható a forrás, viszont mikor a piacon vettem, akkor mindig forraltam.
2013. júl. 6. 09:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!