Házi tejről tudtok írni tapasztalatokat?
Sajnos fővárosi létemre nem nagyon ittam házi tejet. Kényelmesebb volt az első "szembe jövőt" megvenni a boltban.
Ám egyik nap épp felfedeztem nem messze egy tejboltot (tej, sajt, stb.) és ki volt írva a tej ára is.
Akkor meglepődtem, hisz én ennél drágábban veszem az 1,5 %-os löttyöket.
Hát vettem ott. De ki volt írva, hogy nem szabad így fogyasztani, mindenképp fel kell forralni.
Kíváncsiságból megkóstoltam, s mivel nem lett semmi bajom a többivel sem tettem.
Ti az ilyen tejet fel szoktátok forralni?
Az első 3-4 napos fosórohamig fogod ezt csinálni, utána már nem fogod nem megtenni. A házitejet MINDIG fel kell forralni, az ugyanis az, ami a bociból kicsorgott és tele van baktériummal. Mivel az emberi szervezet még csak félúton jár a más állat tejének fogyasztásához való adaptálódásban nem fog tudni a gyomrod elbírni mindig ezekkel a baktériumokkal.
Nyilván ezért kerül a házi tej 180-200Ft/l-be, miközben az egyező minőségű 3,5%-s pasztörizált tej 350 környékén jár.
Valóban fel kell forralni mindig a házi tejet.
De egyébként szerintem összehasonlíthatatlanul finomabb a boltinál.
A forralós részét már elmondták. Ez kb. olyan, hogy források vize is iható, vagy egy hegyi pataké, még is érdemes felforralni a biztonság kedvéért. Lehet most szerencséd volt és nem nyeltél be semmit, máskor viszont lehet nem lesz.
Ízre szerintem is finomabb a házi tej, mint a bolti. Teljesen más, számomra alig hasonlítanak. Az én gyomrom viszont valamiért nem bírja, valószínűnek tartom, hogy a zsírossága miatt. Egy kis csészényi is lazán átmegy rajtam. Hozzáteszem én egy kicsit a bolti tejekre is érzékeny vagyok, de csak a nagyobb mennyiségre és az azért nincs ilyen hatással rám.
Ja, és anyáink korában nem véletlenül volt a FORRÓ kakaó olyan menő reggelire/vacsorára. :)
4-es vagyok.
Azért nem árt érdeklődni, hogy az a tej honnan van, hogy kerül a boltjukba. Ha reggel parasztbácsika feji rozsdás vödörbe, nyilván érdemes felforralni (falun gyakran előfordul, ez van), ha olyan "üzemből" származik, ahol ember gyakorlatilag nem is érintkezik a tejjel, zárt rendszeren és szűrőn keresztül kerül hűtőbe a tej, akkor kisebb a valószínűsége, hogy az tartalmazni fog olyan baktériumokat, amit az ember gyomra kevésbé bír el. Viszont, az más téma, hogy nem tudhatod pontosan sosem a te üveg tejed éppen kitől jött és milyen körülmények között került az üvegedbe, bár nyilván bolti körülmények között ez más, de a felelősséget kevesen vállalják, ezért a kiírás, hogy forralni kell fogyasztás előtt, így elpusztul minden esetlegesen bekerült baci.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!