Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A paradicsom zöldség vagy...

A paradicsom zöldség vagy gyümölcs?

Figyelt kérdés

2012. márc. 3. 14:20
1 2 3 4 5 6
 51/59 anonim ***** válasza:

két nyelven beszélünk!

De mivel az Ételek, italok témakörben vagyunk, azért étkezési szempontból kérdés a kérdés. Mert lehet tudományosan gyümölcs a tök, azért mégiscsak zöldség! Minta paradicsom! Meg a mángoldszár.

Termesztés:gyümölcs/zöldség közül lehet h zöldség, de pl. termelési szempontból a földiepret is a zöldségekhez sorolják.

Viszont ha a kérdés ez: Ételek: gyümölcs/zöldség -> akkor zöldség, természetesen. Mert nem termesztési, hanem étkezési szempontból soroljuk be.


Szerinted meglesz a 100?

De jó kis kérdés:) Mennyire izgatja az embereket a Paradicsom, mi?

2012. márc. 5. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 52/59 anonim ***** válasza:
26%

zöldség. ne hidd el a többieknek akik azt mondták h gyümölcs mert nem az

Dr.Csányi Andrea

2012. márc. 17. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 53/59 anonim ***** válasza:
Csak gyümölcs lehet, a zöldségekből nem szoktak koktélt csinálni. A Bloody Mary-ben pedig van paradicsom is.
2012. jún. 9. 16:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 54/59 Phoney ***** válasza:
A zöldség és gyümölcs szétválasztása egy gasztronómiai jelenség. A botanika nem ismer olyat, hogy zöldség. Bele lehet magyarázni, hogy zöldségnek a termésen kívüli részeket nevezzük, csak éppen nem igaz. A gyümölcs-zöldség különválasztása kulturális alapon működik.
2012. jún. 9. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 55/59 anonim ***** válasza:

Megvan a válasz!!!

A Spar zöldségmérlegén!!!

2012. jún. 10. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 56/59 anonim ***** válasza:
55%

"Paradicsom - a gyümölcs

Bizony, nem elírás, a paradicsom az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Ezzel a kijelentéssel sokan vitába szállnának, de a tudomány az tudomány. A botanika félreérthetetlenül és minden kétséget kizáróan a gyümölcsök közé sorolja a piacon garantáltan a zöldséges standon fellelhető növényt.

A definíció szerint gyümölcsnek nevezzük a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait, zöldségnek pedig a növény ehető részeit hívják, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó).


Tehát lényegében az adja az alapvető különbséget gyümölcs és zöldség között, hogy a magházát vagy egyéb részét esszük-e meg.

Az előbbiekben kifejtett meghatározások értelmében tehát az uborka, a cukkini, az avokádó, a paprikafélék, a hüvelyesek, a tökfélék és természetesen a paradicsom növénytani meghatározása is gyümölcs, hiszen mindegyik az adott növény érett magháza.


Nem mindegy mivel!


Abból kifolyólag, hogy zöldségfélének tartják, sokszor nem megfelelően fogyasztják a paradicsomot. Ha belegondolunk, a paradicsomos káposzta és a lecsó sem a könnyen emészthető ételek közé sorolható.

A zöldségek ugyanis lúgosak, míg a gyümölcsök savasak, amit természetesen a főzés tudományában a megfelelő ételek elkészítésének érdekében szigorúan figyelembe kell venni. Szóval egy újabb érv a még mindig kételkedőknek a paradicsom gyümölcs mivoltát illetően: a paradicsom savtartalma magas. Ezért összeférhetetlen a zöldségekkel, és ezt emésztőrendszerünk is megérzi.

De amennyiben savas gyümölcsnek megfelelően készítjük el kedvenc "zöldségünket", azaz magában és délelőtt, akkor szervezetünkre gyakorolt hatása kiváló. Ajánlott a gyümölcsöt nyersen fogyasztani, hiszen főzve, sütve emészthetetlen, ártalmas és nehéz étel. És ami még fontosabb: elveszíti vitamintartalma nagy részét.


Értékes beltartalom


Bele se gondolunk a reggeli közben falatozva, hogy milyen pozitív hatásokat köszönhetünk a piros gyümölcsnek. Ugyanis a citrom után a paradicsom tartalmazza a legtöbb vitamint. A paradicsom ásványi-anyag tartalmát a kálium, a nátrium és a kalcium sók adják. A C-vitamin mennyisége változó - 25-40 mg/100g -, az éréssel összhangban növekszik. A szabadföldi természetesen lényegesen többet tartalmaz, mint a melegházi. Az apróbb fajtájú paradicsomnak kedvezőbb a C-vitamin mennyisége, mint a nagyobbaké.

Ezeken kívül bővelkedik B1 - és B2 - vitaminban, valamint A-vitaminban és karotinban is.

A paradicsom az egyik legjobb természetes gyógyszer. Különösen ajánlható az ízületi gyulladás, a reuma, a köszvény, a gyulladásos betegségek, vékonybélhurut esetén, valamint vese-és epekő oldására.

Kiváló a húgykősav-kristályokat feloldó képessége és vértisztító hatása, valamint ellenszere lehet a gyomorsav túltengésnek. A magas víztartalma a vér besűrűsödését akadályozza meg. Ezeken felül hányinger-csillapító, rothadás gátló anyagokat is tartalmaz.

Mindent összevetve irány a zöldséges - vagy gyümölcsös - és élvezzük jótékony hatásait kedvenc piros termésünknek, a paradicsomnak." Idéztem egy tudományos szakfolyóiratból. Üdv: L

2012. okt. 14. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 57/59 anonim válasza:
A PARADICSOM AKKOR IS ZÖLDSÉG!!!!!! Nem érdekel a hulye tudomany. Persze a paradicsom gyümölcs, meg a tök is, ja a dinnye meg zöldség. Mindjárt az jön, hogy a hal is zöldség.
2014. márc. 3. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 58/59 anonim válasza:

A paradicsom biológiailag gyümölcs, csak egész egyszerűen zöldségnek "használjuk".

( a kérdésírónak: tudod, ki vagyok...:))

2014. márc. 3. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 59/59 anonim ***** válasza:
A botanikai definíció szerint a paradicsom azért számít gyümölcsnek, mert vannak benne magvak és a növény virágjából fejlődik ki.
máj. 21. 14:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!