Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Méhekhez, méhészethez értők,...

Méhekhez, méhészethez értők, hogy létezhet az, hogy a "vadon" megtermelt mézet értékesebbnek érzem beltartalmilag, mint a termeltetésből származót?

Figyelt kérdés

Nem vagyok méhész, de a mézet szeretem és fogyasztom is.

Az utamba akadt egy olyan adag lépesméz, amit a méhek csak úgy, "vadon", egy fa megüresedett

odvába összehordtak. A fa kivágásra került és így hozzáférhetővé is vált a benne lévő értékes tartalom, a lépesméz.

Letaglózó ízélményben volt részem ezáltal. Szinte össze se lehet hasonlítani a termelt méz ízével, minőségével ezt, a "vadon" összehordott mézet.

A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja ezt a jelentős minőségbeli eltérést a "vadon" megtermett méz javára?

Az, hogy ez nincs rendszeresen kipörgetve, csak folyamatosan hordva, mondjuk úgy egy éven keresztül, ez ennyire jelentősen befolyásolja a végeredmény minőségét?

jan. 13. 09:44
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Legtöbb méhész vadon termeli.

Kiviszik a határba ha úgy van erdő mellé.

jan. 13. 10:07
 2/9 A kérdező kommentje:

#1 Szerintem a mai divatos "ipari" méhészet (pontosan ugyan úgy, mint a kommersz mezőgazdaság mennyiségközpontú(!) egyéb területein is) egy méhcsaládtól többször is lepörgeti a mézet, tehát már a "hígabb" állapotában elszedi a mézet a méhektől. Az tök mindegy, hogy hol csinálja ezt, erdőszélen, patakparton, méhlegelőn, stb, az eredmény és a végcél ugyan az, minél több hordó legyen tele méznek látszó valamivel.

Tehát ugyan úgy át van verve a fogyasztó ezen az "élelmiszeripari" területen is, mint a többinél is. (Most a cukorral való méhetetéses perverzióját inkább hagyjuk is, mert undorító amit az ember művel ezekkel az élőlényekkel a mértéktelen gazdagodása érdekében. Pont mint a teheneknél a napi minimum kétszeri fejés, durvább helyeken akár háromszori is. Az a tej olyan is beltartalmilag, egy híg lötty.)

jan. 13. 11:36
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Feleslegesen lázadsz.8 milliárd embert etetni kell,ez csak nagyüzemi termeléssel lehetséges.

Egyszerűen lehetetlen hogy mindenki biozöldséget,meg boldog disznót,meg szabadtartású csirkét meg "vad"mézet meg mittudomén egyen.

Képzeld el ha ipari méretekben kezdenék felkutatni és begyűjteni a vad méhek mézét,milyen ökológiai katasztrófát okozna.

Bár,most hogy benne vagyunk a 6.kihalási periódusban,igazából tök mindegy hogy néhány ezer fajjal több vagy kevesebb tűnik el....

jan. 13. 11:56
 4/9 anonim válasza:
85%

"Méhekhez, méhészethez értők, hogy létezhet az, hogy a "vadon" megtermelt mézet értékesebbnek érzem beltartalmilag, mint a termeltetésből származót?"

Dilletanizmus.

jan. 13. 12:17
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom mit ettél de a mézelő méhek jelenleg nem élnek meg vadon a behurcolt atka fertözések miatt, pár év alatt elpusztúlnak a családok kezelés nélkül.
jan. 13. 14:28
 6/9 anonim ***** válasza:

Mert fogékony vagy a placebora és az ezoterikus ostobaságokra, ez az életszerűtlenül cirkalmas fogalmazásodból is ordít.

A raj, amire rábukkanhattál maximum 1-2 hete, de esélyesebben inkább néhány napja rajzhattak, ennek hatására se nem lettek másfajta méhek, se nem változtak meg hirtelen a növények, amikről hordanak. Mondjuk eléggé kamuszagú a sztori - hova tűntek a méhek a kivágáskor?

jan. 13. 21:00
 7/9 A kérdező kommentje:

Biztos én hazudozok, amikor most is van itthon minimum 3 különböző mézem, két méhésztől (egyik ökos), meg van az a valódi lépesméz, amire csak totál véletlenül rábukkantunk.

Megeszem az öko termelői mézet és a májamnál egyből begörcsölök. A talált lépesmézből meg harapok kettőt és totál feltölt energiával, felfűti a testemet és nulla emésztőszervi kihatás, de biztos placebo. :-)

Inkább arra lettem volna kíváncsi, szakemberektől, hogy mitől lesz jobb az a méz, ahol ember nem kotnyeleskedik bele a folyamatokba. Ezeknek ott a fa odvában nem kellett keret, műlép, semmi és minőségibb lett a végeredmény, mint amit valaha is ettem az életben. (Az is érdekes, hogy vannak olyan részei is ennek a lépesméznek, amit meg lehet enni mindenestől, mert nem képződik a számban az a rágógumiszerű viaszgombóc.:-)

#6 Hahó, tél van, nem aktívak a méhek, észrevetted? A fában egy darab méhet sem találtunk, csak a lépeket, szépen be voltak fedelezve, telis-teli igazi, egészséget tápláló mézzel.

jan. 14. 09:07
 8/9 anonim ***** válasza:
7 Valami nem stimmel a lépes mézeddel. Ha egy család kinyuvad ritkán szokot mézet hátra hagyni, de ha igyis van a viaszt valoszinű megtámadták volna a viasz molyok. Rakjál föl róla képet.
jan. 14. 20:50
 9/9 anonim ***** válasza:
A méhészek néha hamarabb elveszik a méhektől a mézet, mielőtt az a méhek által kellő koncentrációra be lett volna töményítve. A méhész is a piacról él, nem mindegy, hogy 50 liter, vagy 55 liter mézet ad el. Nyilván a hígabb mézet gagyibbnak érzed.
ma 15:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!