Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A magyarok miért félnek extra...

A magyarok miért félnek extra szűz olívaolajat használni főzéshez, sütéshez?

Figyelt kérdés

A mediterrán országokban szinte csak azt használnak. Az olaszok pl. rántott húst is abban sütnek, a magyarok egy jelentős része viszont azt gondolja, hogy csak salátára jó.


Mi az oka ennek a tévhitnek?



szept. 1. 18:08
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
66%
Ők nem extra szűz olívaolajjal sütnek, hanem sansa olívaolajjal. Az extra szűz csak salátához való.
szept. 2. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/29 anonim ***** válasza:
82%
Én kb. mindenhez azt használok, amit nem bő olajban kell sütni (de olyat meg kb. nem főzök/sütök), mert nem magyaros konyhát, hanem inkább ilyen nemzetközi fúziós konyhát "viszek". Rántottához szoktam napraforgóolajat vagy vajat használni, meg ha valami tipik magyar kaját csinálok, lecsó vagy pörkölt, ahhoz, de azt is ritkán szoktam. Meg ha - ritkán - olyan főzeléket csinálok, amit rántással sűrítek. Meg a currykhez. Szóval nálunk több olívaolaj fogy mint napraforgó.
szept. 3. 23:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/29 anonim ***** válasza:
27%

Drága, divat egészségesebbnek gondolni, közben mégsem leszek számottevően egészségesebb étolaj vagy kókuszolaj helyett. Úgyhogy egyszerűen nem éri meg. Salátát pedig például nem eszek. Egyébként kókusszal sütök és étolajjal főzök.


35/F

szept. 9. 09:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/29 anonim ***** válasza:

Extra szűz olíva olajban gasztronomiában kicsit is tájékozott ember nem süt semmit mert arra alkalmatlan. Salátára való.

A pontos okát az alábbi cikkben megtalálod:

[link]

Sütésre is gyártanak olíva olajat, de az nem extra szűz.( Azok egy picit olcsóbbak, bár még mindig jóval drágábbak mint a napraforgó olajok.) Én egyébként ha olajban sütök akkor ezt veszem.

szept. 9. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/29 anonim ***** válasza:
Nem félnek, csak szűkös a pénztárca
szept. 9. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/29 anonim ***** válasza:
50%

24-es!

A gasztronómiában kicsit jobban tájékozott ember viszont tudja, hogy az extraszűz olívaolaj füstpontja kb 210 °C is lehet, a napraforgóé kb 180 °C. Amíg nem megyünk füstpont fölé, addig nincs baj.

szept. 9. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/29 anonim ***** válasza:

Kedves 26!

Kérlek olvasd el a hivatkozott cikket.

Az utolsó mondatod már helytálló, de csak az.(24)

szept. 9. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/29 anonim ***** válasza:

27-es!

Ezt az Ács Bori írta, aki valamilyen szakértőkre hivatkozik, tehát ő maga nem tudja, csak olvasta, hallotta valahol.

Más szakértők szerint viszont jó az olívaolaj sütésre is.

A cikkben olvasottakkal ellentétben tény, hogy az extraszűz olívaolajnak magasabb a füstpontja, mint a napraforgó olajnak.

Itt van pl egy olasz oldal ami erről szól:

[link]

Egyébként ettől függetlenül sütéskor jelentősen veszít az értékes összetevőiből, szóval az ára miatt nem feltétlenül a legjobb választás, de hogy alkalmatlan lenne, az egyáltalán nem igaz.

szept. 9. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/29 anonim ***** válasza:
Nálunk a legtöbb boltban nem is árulnak sütéshez való olívaolajat, csak extra szűz verziót. Olaszországban meg tele van a polc és nem is olyan drága, mint nálunk. Ott a napraforgó olaj a ritkább, itt meg az olíva.
szept. 11. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!