A magyarok miért félnek extra szűz olívaolajat használni főzéshez, sütéshez?
A mediterrán országokban szinte csak azt használnak. Az olaszok pl. rántott húst is abban sütnek, a magyarok egy jelentős része viszont azt gondolja, hogy csak salátára jó.
Mi az oka ennek a tévhitnek?
Drága, divat egészségesebbnek gondolni, közben mégsem leszek számottevően egészségesebb étolaj vagy kókuszolaj helyett. Úgyhogy egyszerűen nem éri meg. Salátát pedig például nem eszek. Egyébként kókusszal sütök és étolajjal főzök.
35/F
Extra szűz olíva olajban gasztronomiában kicsit is tájékozott ember nem süt semmit mert arra alkalmatlan. Salátára való.
A pontos okát az alábbi cikkben megtalálod:
Sütésre is gyártanak olíva olajat, de az nem extra szűz.( Azok egy picit olcsóbbak, bár még mindig jóval drágábbak mint a napraforgó olajok.) Én egyébként ha olajban sütök akkor ezt veszem.
24-es!
A gasztronómiában kicsit jobban tájékozott ember viszont tudja, hogy az extraszűz olívaolaj füstpontja kb 210 °C is lehet, a napraforgóé kb 180 °C. Amíg nem megyünk füstpont fölé, addig nincs baj.
Kedves 26!
Kérlek olvasd el a hivatkozott cikket.
Az utolsó mondatod már helytálló, de csak az.(24)
27-es!
Ezt az Ács Bori írta, aki valamilyen szakértőkre hivatkozik, tehát ő maga nem tudja, csak olvasta, hallotta valahol.
Más szakértők szerint viszont jó az olívaolaj sütésre is.
A cikkben olvasottakkal ellentétben tény, hogy az extraszűz olívaolajnak magasabb a füstpontja, mint a napraforgó olajnak.
Itt van pl egy olasz oldal ami erről szól:
Egyébként ettől függetlenül sütéskor jelentősen veszít az értékes összetevőiből, szóval az ára miatt nem feltétlenül a legjobb választás, de hogy alkalmatlan lenne, az egyáltalán nem igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!