A magyarok miért félnek extra szűz olívaolajat használni főzéshez, sütéshez?
A mediterrán országokban szinte csak azt használnak. Az olaszok pl. rántott húst is abban sütnek, a magyarok egy jelentős része viszont azt gondolja, hogy csak salátára jó.
Mi az oka ennek a tévhitnek?
Elsősorban a kereskedők csalnak mert olivaolaj címen árulnak olajat amelynek csak a negyede olivaolaj a többi összetöltött repce es napraforgóolaj.
Tehát drága is es nem is az, aminek hiszed. Azaz, kidobott pénz.
Másodsorban pedig fontos megnézni, hogy mely olaj alkalmas sütésre.
A túlhevített olajok pl rángotthús sütés közben toxikussá válnak, pl akkor ha annyit hevíted az olajat, hogy mar fekete füst jön.
A legegészségesebb a vaj, a zsír, amit a szervezet megszokott évezredek óta. Az olajak eléggé új találmány, valami 80 éve jött divatba, károsak az egészségre, a melegen sajtolt azt kémiai szerekkel kezelik, a repceolaj meg egyenesen más okokból is veszélyes, nemcsak egészségtelen, ugyanis egyszer otthagytam a tepsit h melegedjen az olaj, feltettem a kályhára, bementem a szobába vegyem fel a telefont, az olaj kb 2 percet volt a kályhán, kimegyek és nagy lángokkal ég! Szerencsére sikerult eloltanom, de nagyon gyúlékony! Nem szabad túlhevíteni egy percig sem! Szekundumok alatt lángokban áll minden!
Azóta sose vettem!
"Egy liter olívaolaj is kitart kb. 2 hónapig, pedig több mindenhez használjuk, mint a napraforgó olajat"
Ezt mondjuk nem tudom elhinni. Mi használunk rendszeresen olívaolajat, salátára, azon pirítjuk a zöldségeket, húsokat, ha néha sütök egy pizzát vagy valami pékárut, azt teszek bele és dehogy tart ki 2 hónapig. Pláne, ha még rántott húst is sütnék benne.
15
Ha meg fritőzt használ valaki abba kell olyan 2 liter olaj..
Az hogy finomabb a lecsó vele csak ízesítés kérdése.
Egy hónapig biztosan kevés nálunk egy liter olaj mikor napi szinten főzök és az ára miatt nem kapok utánna.
#15
Nekünk még tovább is, el nem tudom képzelni hova lehet ellocsolni egy liter olajat 2 hónap alatt….
Az én fritőzömbe 3 litert kellene tölteni az olívából, rántott hús sütésre.
Nem a félelem tart vissza 3 liter extraszűz olívaolaj vásárlásától, hanem az ÁRA!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!