A magyarok miért félnek extra szűz olívaolajat használni főzéshez, sütéshez?
A mediterrán országokban szinte csak azt használnak. Az olaszok pl. rántott húst is abban sütnek, a magyarok egy jelentős része viszont azt gondolja, hogy csak salátára jó.
Mi az oka ennek a tévhitnek?
Tisztázzuk, az extra szűz olíva olaj csak salátára való. Ezt a mediterrán országokban is így használják.
Sütésre olyan olajat árulnak ami tartalmaz kb 10-15% extra szűz olajat és mellette olyan olajat amit a kipréselt bogyóból extrahálnak ki. Ez valamivel olcsóbb mint az extra szűz és színtelen üvegben vagy műanyagban hozzák forgalomba.
A legolcsóbb olíva olaj a "pomace". Ennek van némi szaga, de szerintem ez is jóval több omega 3-at tartalmaz mint a napraforgó olaj.
#1 Kinek kell 1 liter olaj? Ma rántott húst sütöttünk, egy decit sem használtunk hozzá, és nagyon jó lett (egyébként nem olívaolajban sütöttük).
Egy liter olívaolaj is kitart kb. 2 hónapig, pedig több mindenhez használjuk, mint a napraforgó olajat.
#2 Épp erről beszélek. Ez tévhit. A legtöbb mediterrán kajához az alapanyagokat extra szűz olívaolajon dinsztelik, pl. egy raguhoz a zöldségeket vagy rizottóhoz a hagymát.
Számos receptet találsz, ahol jó minőségű extra szűz olívaolajat használnak sütéshez.
Nem félünk, csak kibszott drága!
Én meg amúgy is sokat használok
4
Hát nem tudom,hogy miként sütnéd meg rendesen mondjuk a csirkecombokat egy deci olajban.El is tűnne a lábasból mire végeznél velük...Itt is ránézésre legalább vagy fél literben süti a séf:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!