Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A magyarok miért félnek extra...

A magyarok miért félnek extra szűz olívaolajat használni főzéshez, sütéshez?

Figyelt kérdés

A mediterrán országokban szinte csak azt használnak. Az olaszok pl. rántott húst is abban sütnek, a magyarok egy jelentős része viszont azt gondolja, hogy csak salátára jó.


Mi az oka ennek a tévhitnek?



szept. 1. 18:08
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
92%
Bizonyára az ára miatt...Vagy 6x annyiba kerül egy liter mint a napraforgóból készült étolaj.És azért a rántott húshoz kell bőséggel olaj.Akár egy liter is.Azért az sokaknak nem mindegy,hogy ~5000 forint vagy ~800 forint az az olaj.
szept. 1. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/29 anonim ***** válasza:
91%

Tisztázzuk, az extra szűz olíva olaj csak salátára való. Ezt a mediterrán országokban is így használják.

Sütésre olyan olajat árulnak ami tartalmaz kb 10-15% extra szűz olajat és mellette olyan olajat amit a kipréselt bogyóból extrahálnak ki. Ez valamivel olcsóbb mint az extra szűz és színtelen üvegben vagy műanyagban hozzák forgalomba.

A legolcsóbb olíva olaj a "pomace". Ennek van némi szaga, de szerintem ez is jóval több omega 3-at tartalmaz mint a napraforgó olaj.

szept. 1. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/29 anonim ***** válasza:
79%
Mondjuk mert 5-10ezer egy liter. Vagy mert a disznózsír a mi kajáinkhiz jobban megy.
szept. 1. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/29 A kérdező kommentje:

#1 Kinek kell 1 liter olaj? Ma rántott húst sütöttünk, egy decit sem használtunk hozzá, és nagyon jó lett (egyébként nem olívaolajban sütöttük).


Egy liter olívaolaj is kitart kb. 2 hónapig, pedig több mindenhez használjuk, mint a napraforgó olajat.


#2 Épp erről beszélek. Ez tévhit. A legtöbb mediterrán kajához az alapanyagokat extra szűz olívaolajon dinsztelik, pl. egy raguhoz a zöldségeket vagy rizottóhoz a hagymát.


Számos receptet találsz, ahol jó minőségű extra szűz olívaolajat használnak sütéshez.

szept. 1. 18:41
 5/29 A kérdező kommentje:
#3 A lecsó pl. finomabb olívaolajjal, de egy pörkölt valóban jobb disznózsírral.
szept. 1. 18:42
 6/29 anonim ***** válasza:
89%
Nem félünk, csak drága. És nem, a mediterrán vidékeken sem szokás abban sütni.
szept. 1. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/29 anonim ***** válasza:
94%

Nem félünk, csak kibszott drága!


Én meg amúgy is sokat használok

szept. 1. 19:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/29 anonim ***** válasza:
83%
Honnan veszed, hogy félnek?
szept. 1. 19:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/29 anonim ***** válasza:
72%

4


Hát nem tudom,hogy miként sütnéd meg rendesen mondjuk a csirkecombokat egy deci olajban.El is tűnne a lábasból mire végeznél velük...Itt is ránézésre legalább vagy fél literben süti a séf:

[link]

szept. 1. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/29 anonim ***** válasza:
89%
Ez így alakult ki. Itt mások az alapanyagok, sokan az ízéhez sincsenek hozzászokva, vagy csak nem ismerik.
szept. 1. 20:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!