Melyek az igazán rostos ételek?
Zöldségek, gyümölcsök. Köles, amaránt, hajdina. Hüvelyesek.
Kb ezek.
Azok a zöldségfélék, amik nem estek át túl sok hőbehatáson, és egyéb konyhatechnológián, minél kevésbé "feltártak" a rostjaik.
Ez, sokkal jelentősebben befolyásoló tényező, mint hogy milyen zöldség, vagy milyen étel. Bármilyen eredeti rost tartalmat le lehet gyilkolni annyira, hogy semmit ne érjen. Ez technológiai kérdés.
Ne írj szamárságokat, #4-es!
Attól, hogy a szilvában több a rost, mint a csirkemellben, a rostjainak a biológiai hatása, hatékonysága, minden feldolgozással ami feltárja a rostokat, drasztikusan csökken!
És ne gondolj szamárságokat, az, hogy mekkorát sz@rsz tőle, meg egyéb népi kuruzslások, nem (csak) a rostokkal van összefüggésben, max. a te fantáziádban!
Vagy pl. az elhangzott almát, répát is, ha a rostjai miatt indokolt enni, akkor simán nyersen lereszelve ér valamit.
Ha pépesre főzöm, akkor a benne lévő rost, biológiai hatása kb. nullára redukálódik.
Úgyhogy 100 lepontozó is jöhet, ez akkor is nagyrészt technológiai kérdés.
Hát ööö. Érdekes ez az elmélet. A rost felszívódást lassító hatását például biztosan nem lehet főzéssel teljesen tönkretenni.
Saját mérési eredmény: puhára fözött lencse főzelék mellé fogyasztott édesség kisebb vércukorszint emelkedést okoz nálam, mint magában az édesség. (Nem vagyok cukorbeteg, ilyen kísérleti célra van vércukormérőm.)
Arról, hogy a rost többi pozitív hatását hogy befolyásolja a főzés, például hogy a főtt rost mennyire jó táptalaj a bélbaciknak, nem tudok nyilatkozni, olyan mérőm nincs.
Ettől még jó ötlet, hogy egyél nyers zöldséget-gyümölcsöt is. De ha igazán sok rostra van szükséged, az a hüvelyesekben és a búzakorpában lesz, amit nem nyersen szoktunk fogyasztani. Van amit lehet, a zöldborsót eheted nyersen.
nincs ebben semmi érdekes, meg pláne nincs itt semmiféle hát ööö!
Csak meg kéne tanulni magyarul, és felfogni amit mondtam!
Összehasonlítod a főtt lencsét azzal, mint ha egyáltalán nem ennél lencsét?! Miről zagyválasz?
1: Nem mondtam, hogy a főzés teljesen értéktelenné teszi a rostokat, nyilván a főtt is jobb, mint a semmi!
2: Nyilván egy lencsét, egyéb száraz hüvelyes meg kell főzni, ahhoz, hogy egyáltalán ehető legyen!
3: Arról beszélek, immár negyedszer, (ha valaki ennyiből se érti meg, állatkertben a helye) hogy a TÚL SOK hőbehatás TÚLZOTTAN feltárt rostok, biológiai hatása, drasztikusan csökken!
Tehát a megfőtt lencsédet, max egy félig nyerssel lehetne összehasonlítani, ha úgy ehető lenne, vagy egy órákon keresztül túlfőzött, és mondjuk utána még át is passzírozott lencsével!
De a lencse pont ezért nem jó példa, mert ez nem életszerű.
életszerű az, ami nyersen, és főzve is meg lehet enni, pl egy káposzta, saláta, alma, répa, vagy túl is lehet főzni, mint egy pl bármilyen leves zöldség, amit félpuhára párolva is meg lehetne enni, vagy egy krumplipüré.
Tehát ötödször: Nem állítottam olyat, hogy nyersen kéne enni! Azt állítom, ha a rost a fontos, akkor minden magasabb rost tartalmú élelmiszert, csak annyi hőbehatásnak, és egyéb roncsoló konyhatechnológiai eljárásnak kell kitenni, amennyivel ehetővé lehet tenni!
Hogy a gyengék és direkt értetlenkedők kedvéért még szájbarágósabb legyek, ez egy alma esetébe azt jelenti, hogy nyersen kell enni, mondjuk egy köret vegyes párolt zöldség esetében azt jelenti, hogy hagyjuk egy kicsit keményebbre, félig pároljuk, amit már kellemesen meg lehet enni, de nincs fossá főzve, egy száraz hüvelyes esetében meg értelem szerűen azt jelenti, hogy puhára kell főzni, annak az a minimum, különben ehetetlen!
Megjegyzem, ha már szakmázunk, azért a hüvelyesek rost tartalmától se kell annyira elájulni, mert azt szárazon, 100 g-ra vetítve adják meg a rost tartalmát! Egy adag lencsefőzelékben, szárazon mérve kb. 8 deka lencse van, tehát egyszerre ennyit lehet belőle megenni.
Egy párolt vegyes zöldség összetevőiben, 100 g-ra vetítve, közel sincs annyi rost, de egy adag köret mondjuk 30-35 deka, tehát 4-szer annyit lehet belőle megenni, mint egy száraz hüvelyesből!
Szívesen!
Aki ennyiből se fogta fel a lényeget, menjen orvoshoz!
Síkideg: emberek, akik képesek összeveszni egy ételrecepten...
Magyarország 2024
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!