A székelyföldi magyaroknál normálus, hogy román ételeket esznek, és románul szolgálnak ki??
Ez furcsa. Ritka az ilyen.
Még az étlap előfordulhat hogy nem kétnyelvű, de a többi szokatlan.
Brassóban már volt olyan, hogy a magyar mekis nem szolgálhatta ki a magyar vendéget magyarul, mert meg volt tiltva neki.
Lövétén szerinem is szokatlan, mert többségben magyarok lakják.
Véletlenül nem kifejezetten valami román vendéglőbe mentetek be?
Persze. Van, aki úgy is tesz, mintha nem értené.
20 éve voltam Erdélyben, és sehol nem tapasztaltam annyira ellenséges közeget, mint ott: fenyegettek, hogy kiszúrják a gumi kereket, a lefoglalt szállást odaadták másnak, beszóltak az utcán stb. Erdélyi ismerősöm szerint magyarul tudó románok voltak, de valahogy a magyarul nem tudó románokkal semmi bajunk nem volt.
De persze az is van, hogy a budapestieket nagyon lenézik. Lehet, hogy azok vagytok, vagy annak néztek titeket.
Csillagom ezelőtt 25 éve kinn voltam már akkor a szállodában ahol egy éjszakát töltöttünk Erdélyben ott vagy románul vagy angolul lehetett csak beszélni
Utána megértkeztünk másnap már egy csomó erdélyi magyarral találkoztunk
Tessék felfogni, hogy Trianon már egy 104 éves dolog és a kinti erdélyi magyarok meg románosodnak elfelé
Persze azt én is támogatom, hogy tanuljanak magyarul a kinti magyar gyerekek de, hogy itt iskolákat építeni nekik meg ingyennyugdíj hát persze
"a kinti erdélyi magyarok meg románosodnak elfelé"
Kicsit nehéz úgy elrománosodmi, hogy még a nyelvet sem beszéled. Hargita és Kovászna megye a sikeres érettségik terén mindig rosszul áll, mert a magyarokat románból vágják el. Hiába van a többi tantárgyból valakinek akár 9-esei, ha a román csak egy 3-as, akkor pápá érettségi.
"Persze azt én is támogatom, hogy tanuljanak magyarul a kinti magyar gyerekek"
Az a támogatás egy gyereknek egy évre 100 ezer forint, úgy hogy egy éve emelték meg. Addig kb 20 ezer volt.
"itt iskolákat építeni nekik meg ingyennyugdíj"
Milyen ingyennyugdíj? S milyen iskola? Nem másért, csak ha már szerinted jogtalanul használom, jó lenne, ha tudnám is, hogy miről beszélsz...
4
Sok román azt se tudja, hogy Romániában amúgy élnek magyarok... He meg nem tudják, hogy vagy, nehezen tudnak ártani neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!