A székelyek többsége miért nem hajlandó megtanulni románul?
Valamelyik nap olvastam itt egy kérdést, ahol a székely dolgozó nem tudott annyit elmondani a munkáltatójának, hogy "Nem írom alá ezt a szerződést"
Mi értelme van ellehetetleníti a saját életüket a szülőföldjükön?
Ezzel se függetlenek nem lesznek, se Magyarországhoz nem kerülnek vissza
3
Most már értem, hogy Magyarország miért van az utolsók között Európában idegen nyelvismeret tekintetében. Nem szeretnének az emberek angol vagy német nemzetiségűvé válni. 😅
Ha Magyarország orosz megszállás alatt lenne, te szívesen tanulnál oroszul? Vagy kifejezetten büszke lennél arra, hogy ellenállsz?
A másik meg hogy az iskola egyszerűen nem teszi lehetővé. A magyaroknak nem úgy tanítják a románt, mint idegen nyelvet, hanem mint anyanyelvet (még az érettségi is olyan, mint a román anyanyelvűeknek).
Románul tanultam 12 évig, heti 4 (és 5) órában. Angolul 11 évig, heti 2 (és 1) órában. Angolul jobban tudok, mint románul.
Az elvárás az megvan, első osztály végén pl el kellett volna tudjam mesélni a Piroska és a farkast 4 képről, éppen csak realitása nincs az egésznek.
Kijavítanám annyival a 6-os válaszomat, hogy voltaképp nem románul tanultam 12 évig, hanem román nyelven tanultam a román irodalmat s nyelvtant.
Így azért gondolom jobban érződil, hogy annak nyelvtanuláshoz sok köze nem volt. Érettségire a műelemzéseket pl úgy kellett tanuljuk, mint a verset. Nem értettem, mint írok, de kellett belőle vagy 4 oldal témánként.
Tényleg az a kérdés, hogy miért nem akarnak beolvadni?
Egyedül a nyelvi korlát az, ami igazán lassítja a beolvadásukat (amit most a kivándorlás gyorsít fel).
Érdekes viszont, hogy ez zavar olyan embereket, akiket egyáltalán nem érint, ellenben az már nem zavarja őket, ha pl egy település teljesen elrománosodik vagy ha egy kissebb etnikum teljesen beolvad.
Furcsák vagytok mindenesetre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!