A székelyek többsége miért nem hajlandó megtanulni románul?
Valamelyik nap olvastam itt egy kérdést, ahol a székely dolgozó nem tudott annyit elmondani a munkáltatójának, hogy "Nem írom alá ezt a szerződést"
Mi értelme van ellehetetleníti a saját életüket a szülőföldjükön?
Ezzel se függetlenek nem lesznek, se Magyarországhoz nem kerülnek vissza
De vajon ez téged úgy egyáltalában mi a xarért érdekel, kérdező? Te dolgod? Na ugye! :D
Foglalkozzál a pannon problémákkal, ne a székelyekkel. Elboldogultak nélküled is 1000 évet itt valahogy minden nyelven, pedig volt már a főváros Budapest, Bukarest, Bécs, Gyulafehérvár, Nagyszeben, Kolozsvár, diktáltak már Konstantinápolyból, Moszkvából, Berlinből, Brüsszelből, Washingtonból, Párizsból, volt itt már hivatalos nyelv is a latin, a magyar, a német, a román, erőltették már az oroszt is...
Nyugodj meg, ne forgolódj álmatlanul, kicsi barát, el fognak boldogulni, még románul is, amikor muszáj, még 1000 évet, nélküled! :D
Tudjátok a viccet:
Bemegy a székely bácsi a rabbihoz:
- Rabbi, én héberül akarok tanulni!
- De hát minek az neked, fiam?
- Hát rabbi, ha a Mennyországba jutok, akarok tudni beszélgetni a Jóistennel, az angyalokkal meg a prófétákkal!
- Jól van fiam, de mi van, ha a pokolra jutsz?
- Jaj rabbi, románul én annyit már tudok, hogy nem adnak el! :-)))))))))
Pontozgathatjátok nyugodtan le a 21-es hozzászólásomat, attól még igaz.
Vicces mikor a pannon pudlik ugatnak át ide, Erdélybe, ahol egy átlag cigány is három nyelven beszél - Magyarországról, ahol a lakosság 80%-a csak magyarul tud (és azt is rosszul). :))))
Én megtanultam a magyar anyanyelvem mellet felső fokon románul, szereztem angol nyelvvizsgát, elgagyogok németül, tanultam két évig latint az iskolában (írott szöveget bármikor elolvasok és megértek!) és még a székely rovásírást is megtanultam.
Akinek szüksége van rá, az megtanul románul - aki viszont Gyergyócsomafalván él és ott is akkar maradni, az minek tudna?
Okoskodjatok a saját dolgaitokról, ne arról, amihez annyit értetek, mint tyúk a kínai ábécéhez!
"Budapest, Bukarest, Bécs, Gyulafehérvár, Nagyszeben, Kolozsvár"
És ebből 4 Magyar város...
26# Dehogyis építettük mi. Eleve szászok betelepítésével alapította II. Géza. Nézz már rá az építészetére: német gótika, német reneszánsz, német barokk. A szász városokon LÁTSZIK, hogy szász városok (s a magyarokon is, hogy magyarok). Teljesen máshogy építkeztek mint a magyarok vagy a székelyek, de még a svábokhoz képest is kilométerről megmondod a különbséget (pedig mindkettőn érzed, hogy német - de a szász polgár, a sváb viszont gazdag paraszt).
Nem építettünk mi semmit a szász városokon. Annyi, hogy a szászokat a királyaink telepítették - de építettek azok maguknak szépen.
#20:46
Akkor töri óra a butának:
A kárpátmedence már a római korban is civilizálatlan volt. Itt nem volt nemzetállam, nomád törzsek voltak. Az avarok. Akik a magyarok rokonai és miattuk indult meg az évszázadokig tartó honfoglalási hullám. Erre történelmi tényleges bizonyítékok vannak, hogy hunok temetkeztek a kaukázusban és az uralon is. Mivel a római korról kevés írásos feljegyzés maradt ezért nem lehet pontosan tudni, hogy kik is voltak az avarok, de hasonló kultúra, nyelv, szokások és minden egyéb voltak. Ergo a kárpátmedencét már a római korban ősi magyar törzsek lakták. Csak I. Szent István király volt aki egybe fogta a kárpátmedencében élő magyar törzseket. Semmilyen város, vár nem volt itt. Mindent amit ma Budán, Pozsonyban, Kolozsváron, Belgrádban látsz (történelmi vonatkozásban) azt a magyarok építették fel.
És igen, az ország többnemzetiségű volt, éltek itt szerb, román, szlovákok és ők is dolgoztak rajta, de nem ők építették.
29# Nem tudom hol írtam , hogy a Római Birodalom idején nem éltek itt be képzeled magadnak a hülyeséget amit nem mondtam...
Másrészt mégegyszer a több nemzetiségű állításod abban nem igaz, hogy románok Erdélybe nagy számba a 18. században kezdtek megjelenni addig durván 10% körül lehettek Erdélybe...
A Szlovák nép maga a 19. Században lett önálló azelőtt gyakorlatilag itt élő Csehek és más nyugati szláv népekből váltak ki de olyan, hogy szlovák sehol nincs említve a 19. Század előtt
Szerbek éltek de ők is inkább a Vajdaság déli részén a török háborúk végétől migráltak északabbra.
Előtte az országba 80% volt a magyar lakosság aránya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!