Kaptunk egyik ismerőstől tegnap disznótoros kolbászt, ami már meg is volt sütve. Ettünk pár falatot és a közepénél járva láttuk, hogy rózsaszín a belseje. Természetesen nem is ettünk belőle tovább. Lehet valami bajunk ebből?
Sajnálom a rossz élményt, a rokon is így járt és kiszáradt azért került kórházba.
Egy ideig én sem eszem kolbászt az tuti ezek után.
semmi baj de ez egy maradando rossz ėlmény lett.
máskor ha kaptok ilyet te magad süsd ujra alaposan.
vagy ettöl a rokon/barátol nem fogadunk el semmi ilyet.
Clostridium botulinum pálcika alakú, Gram-pozitív, botulinum toxin nevű neurotoxint termelő baktérium. Mérge a legerősebbek közé tartozik, izomgörcsöket, perifériás izombénulást majd légzésbénulást okoz, ami gyors és szakszerű beavatkozás híján halálos. A botulizmus nevű súlyos ételmérgezés okozója. Gyakori felhasználási területe a szépségipar, ugyanis ez a baktérium állítja elő a botoxot.
Fertőzési források:
házilag készített húsok: füstölt húsok, kolbászok, hurkák, sonkák stb.
Köszönöm a válaszokat. Máskor biztos újra sütöm inkább ha ez az ismerős hoz ilyesmit. Eddig mindig nagyon finom, megfelelően átsütött hurkát, kolbászt hozott, azért is fogadtuk el.
Igen, nekem is rögtön a botizmust dobta ki a net. És ez egy komoly ételmérgezés, ami végzetes is lehet. Szóval ezentúl még óvatosabb leszek.
Nem veletlenul kolbaszmergezes a botulizmus masik neve. Illetve maga a szo is a latin kolbasz szobol szarmazik.
Ugyanakkor egyaltalan nem biztos hogy botulizmussal volt fertozott, de nem art vigyazni.
Nehany honapja volt egy nagy port kavaro hir, ahol a lejart hustermeket fogyasztott vmi aruhazi or, ha jol remlik, es meg is halt botulizmusban
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!