Száraz helyen, jól lezárva elvileg akármeddig elállnak ezek?
Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket sok-sok évig lehet tárolni, megfelelő körülmények közt. Például rizs, meg általában a gabonafélék.
Nézz amerikai prepper videókat, mylar zsákban, oxigén megkötő anyaggal légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyen nagyon sokáig lehet tárolni.
Az olajos dolgokkal a probléma az avasodás, a fűszereknek általában csak egyre gyengébb az íze, illata.
Só, cukor korlátlan ideig eltartható. Leteszed egy száraz, pormentes helyre és 1000 év múlva is ott lesz, csak kalapács kell majd a szétbontásához.
Tartalék kajának egyébként hétköznapi embernek praktikusabb pár konzerv, esetleg litofilizált tartós kaja (túrázók, hegymászók szeretik, mert könnyű, és sokáig eláll).
Valószínűleg már nem voltál sorkatona, de sok olyan történetet hallhatsz, olvashatsz, ahol a raktár mélyéről előkerült 10+ éves konzervet bontottak fel, és még ehető volt.
Ezek alapból 4-5 éves szavatossági idővel kerülnek forgalomba, és ideálisan tárolva tényleg jóval tovább ehetőek.
De bármilyen konzerv jellegű dologra (hőkezelt, steril, légmentesen tárolt) igaz, hogy jó pár évet kibír. Ugyanez igaz a lekvárokra és hasonlókra is.
A száraz élelmiszerek szintén ilyenek.
A minőségmegőrzési idő nem azt jelenti, hogy másnap megromlik és ehetetlen, hanem hogy az előírt tárolás mellett a gyártó vállalja, hogy nem romlik számottevően a minősége, élvezeti értéke, állaga, stb.
Ami gyorsan romlik, az a húsfélék, tejtermékek, nem konzervált zöldség és gyümölcskészítmények.
Ha elárulnád miért kérdezgetsz ilyeneket, talán relevánsabb válaszokat is kapnál.
Megfelelő tárolási körülmény a kulcs.
Egyébként a legegyszerűbb megközelítés: ahhoz, hogy megromoljon valami, baktérium-gomba kell, víz és levegő.
Előbbi forralással, hőkezeléssel távolítható el az élelmiszerből, és a légmentes lezárás a kulcs. Így lesz egy befőtt/konzerv nagyon sokáig eltárolható, hiszen víz van bennük, de a másik kettőt kiiktatták a konzerválás során.
Aztán van az élelmiszereknek azon része, amelyikben nincs víz (vagy csak nagyon minimális), pl. amit írtál, a csoki. A kaják ezen csoportjában avasodás teheti tönkre ha van bennük zsír, ami megavasodhat, és kukac is belekerülhet, de megint csak a jól lezárt csomagolás a megoldás. Az avasodásra meg a fénytől védett hely (mondjuk egy zárható fémdoboz).
Ha nincs bennük se zsír, se víz, akkor kvázi idők végezetéig, de még mindig meg kell védeni a levegőtől, azaz ne engedjünk a molyoknak.
Kivétel a méz, mert abban ugyan van némi víz, de savas kémhatása miatt SOHA nem romlik meg.
Tulajdonképpen amit a boltban a hűtőpultból veszel ki, azok a legromlandóbbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!