Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért, mitől lesz száraz a...

Miért, mitől lesz száraz a kenyér?

Figyelt kérdés
A kenyerem egyre keményebb, szárazabb lesz, ahogy telik rajta az idő. Egy cirka fél hónapos, teljeskiörlésű búzalisztből készült kenyér már annyira száraz és kemény, hogy szinte falazótéglának is tudnám használni. Mi okozza ezt a felkeményedést a kenyérnél?

2023. szept. 8. 11:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Bármilyen meglepő, a kiszáradástól.
2023. szept. 8. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
81%
Kiszárad, kiszikkad. De ki tartogat 2 hétig egy kenyeret? Ezt úgy értem, hogy annyi idő alatt nálam már rég elfogy.
2023. szept. 8. 11:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
96%
Könyörgök: kimegy belőle a víz! Attól volt puha.
2023. szept. 8. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:
#2 Úgy megy ez, hogy amikor fogytán a kenyerem, akkor elkezdem készíteni a következő kettőt. Kisülnek és egyből a frisseket kezdem el majszolni. Így egy csücsöknyi megmarad a régebben kisültből. Na ez a szegény félrerakott szokott megszáradni. Most meg még nincs újabb és ráfanyalodtam a régire, de brutál száraz lett. A kés szinte beletörik. A fogaimról már nem is beszélve.🙂
2023. szept. 8. 12:49
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Milyen sokk lesz ha egyszer bent hagysz egy flakon vizet a fagyasztóban.
2023. szept. 8. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:
#5 Azt majd szopogatom. Ahhoz nem kell fog, meg harapás.🙂
2023. szept. 8. 13:03
 7/12 anonim ***** válasza:
51%
Kerdezo. Eredetileg peneszes, nyulos, vizesedo kenyeret szerettel volna, es csalodas ert?
2023. szept. 8. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:

Csak az a kellemetlen, hogy beton keménységűre szárad. Penészedésre csak akkor hajlamos, ha nem sült át rendesen a bélzete. Érdekes, hogy a tészta gyúrása is meghatározza, hogy milyen lesz a kiszáradó kenyér végső keménysége. Minél "erőszakosabb" a gyúrás, annál keményebb lesz a végeredmény.

Sajnos az idei búzáim sokszor megáztak érett állapotukban, mire betakarításra kerültek. Elég gyengén akar megkelni a belőlük készült tészta. Az ó búza jobb volt, csak azon már érezni, hogy nem olyan friss, mint az idei.

Igazából a készítés szempontjából már csak a sütéshez használt tűz minőségén kellene javítanom. Kellene hozzá egy jó kis kemence.

2023. szept. 9. 02:37
 9/12 Senior Séf ***** válasza:
Meg az élesztőt kellene a régi jó kovászolásra visszacserélni.
2023. szept. 10. 18:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:

Lisztből, sóból és vízből csinálom. Semmi élesztő (és természetesen cukor sincs benne, mint a legtöbb megvásárolható pékárúban. Ettől függetlenül ez is függőséget tud előidézni. :-)

Fogyna ez a két kenyér gyorsabban is, ha mindig lenne itthon fincsi rákennivaló is.

A meleg kenyérhez a szilvalekvár nagyon passzol.

2023. szept. 10. 20:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!