Van haszna speciális ételeknek (vegetáriánus, cukormentes=édesítőszeres, stb) a mindenevő számára?
Vannak bizonyos ételek, például "vegetáriánus hús", gluténmentes kenyér, cukormentes ital vagy édesség, melyek a társadalomnak egy speciális rétegét célozzák meg, akik vagy saját döntésből, vagy valamilyen egészségügyi problémából elkerülnek bizonyos összetevőket.
Egy olyan számára, aki bármit ehet és bármit kíván is enni, az ilyen speciális ételeknek mennyire van értelme úgy, hogy nem ő a célközönség? Ettől függetlenül hozhat valamilyen egészségügyi hasznot bizonyos ilyen étel, vagy éppen ellenkezőleg, kerülje az ilyeneket ha nincs rászorulva?
Általában se érdemi előnyöd, se komolyabb hátrányod nem származik az ilyen ételektől.
A cukormentes olyan szempontból lehet előnyös, hogy kevés embernek van szüksége annyi kalóriára, amennyit átlagosan bevisz, az elhízás pedig egészségtelen.
A gluténmentes annyiban előnytelen, hogy pont a liszt egyetlen értékes részét, a fehérjét nem tartalmazza(glutén = búzafehérje). Így az aztán tényleg üres kalória, ami gluténmenetes lisztből készül.
Tehát, ha jól értem a kérdést: az egészségi állapot nem indokolja ezek fogyasztását, de ennek ellenére fogyaszthatók-e?
Természetesen fogyaszthatók, de értelme nincs. A gluténmentes élelmiszer a gluténérzékenyeknek jelent segítséget, hogy ne kelljen teljesen lemondani bizonyos ételtípusokról. A húshelyettesítők a vegetáriánusoknak/vegánoknak jelent egyfajta pótlékot, ha nem szeretnének lemondani bizonyos jellegű ételekről, de húst egészségügyi okból nem fogyaszthatnak, vagy pl. meggyőződésből nem akarnak fogyasztani.
Egy mindenevő számára ezek legfeljebb érdekességek lehetnek, pozitív, vagy negatív hatásuk nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!