Ma főztem olyan fozőtejszínnel,aminek márciusban lejárt a szavatossága, ízre jó volt. A párom evett a kajából délben, délután már ment a hasa.Romlott lehetett a tejszín?Én is ettem belőle,nekem semmi bajom.
Jó, ha megússzátok szalmonella nélkül!
Sok folyadékkal itasd, leginkább kamillateával. Ha nem
Múlik, akkor orvos. Láza van? Hányt?
Simán.
Általában kétféle meghatározás van a szavatossági időre:
- minőségét megőrzi, és dátum
- fogyasztható, és a dátum.
Az előbbi esetben "csupán" minőségcsökkenés lép fel a szav. idő lejárta után, de az elfogyasztása biztonságos, és azért van így, mert a gyártó így tud garantálni egyfajta minőséget.
A második esetben már okozhat problémát az elfogyasztás, mivel nem csak az elvárható minőség csökken, hanem beindulnak mindenfajta folyamatok, amelyek miatt rizikós az adott étel elfogyasztása, alapanyag felhasználása. Ez a dátum azért van, mert ezen kívül már nem garantálja a gyártó/termelő, hogy egészségre ártalmatlan.
a B csoportba tartozó élelmiszerek felhasználhatóságát fagyasztással ki tudod tolni, ám kiengedés után max 1 nappal fogyaszd el, használd fel.
Ha pedig olyat látsz, hogy "felbontás után" tartsd be. Mint a nagyi finom dunsztos lekvárja, amíg nincs felbontva, elvan a polcon, amint igen, fel kell használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!