A zacskós levesek gyakori fogyasztása mennyire egészségtelen?
Sokszor nincs időm, kedvem főzni ezért szoktam pár perc alatt főzni zacskós levest és mivel sokféle van és elég finom így a célnak megfelel. Nyilván nem vetekszik a nagymamám laktató borsólevesével ami teli van friss zöldséggel, de vajon kijelenthető-e hogy káros az egészségre?
Japán modern ország mégis a mindennapuk része, bár felmerül a kérdés, hogy az ott kapható termékek jobb minőségűek-e mint az európában kapható?
(érdekesség, a nissin csípős levest itt németországban magyarországról importálják)
Nézd meg a zacskón a sótartalmát, és vesd össze a napi ajánlott mennyiséggel. Szerintem ez a fő probléma velük.
Tartósítószer nem szokott lenni benne, nátrium-glutamát esetleg, ezek valaki szerint egészségtelenek, a hivatalos álláspont szerint nem károsak (de az előbbi ugye nincs benne, és a második se mindben).
Egyébként meg az egész étrendet kell nézni, ha a nap másik szakában eszel elég zöldséget, fehérjét, rostot stb., akkor nem baj, hogy a levesben nincs. Én bele szoktam zuttyintani egy fél konzerv zöldborsót a zacskós levesbe, esetleg ilyen borsó-répa kombót, aztán mindjárt lesz elég zöldség az adott étkezésben. Másik módszer, hogy jénai fedeles üvegtálban a mikróban párolok zöldséget (az én mikrómban 150 dkg fagyasztott brokkoli 10 perc alatt puha lesz, kcsi sót meg étolajat teszek rá), és akár a levesbe keverem, akár magában is meg lehet enni, vagy kenyér mellé stb. Ezt azért írom, mert a sietős kajákban sokszor kevés a zöldség.
#1
Ha már szóba hoztad mit gondolsz a fagyasztott zöldség ugyanolyan egészséges mint a friss?
Erről is megoszlanak a vélemények
Az egyoldalú táplálkozás káros.
Eleve azok a tészták (gondolom a smack instant ramenre gondolsz), csak gyenge minőségű tészta, só, aroma... Értelmetlen egy étel.
Néha en is tolok, de csak desszertnek, havonta 1-2x.
#4, szerintem nincs baj a fagyasztott zöldségekkel. Persze úgy kell nézni, hogy mihez képest. Télen vagy messziről hozott zöldséget ehetsz, esetleg melegházit, vagy hosszú ideje hűtöttet, ezekhez képest jobb a fagyasztott.
Nyáron van más lehetőség is, de szerintem nagy különbség nincs, és meggyőződésem szerint egészségesebb minden nap fél kiló fagyasztott zöldséget enni (persze kiolvasztva, elkészítve), mint csak heti egyszer-kétszer venni kézbe a hámozót időhiány miatt. Talán a leveles zöldségeknél előfordulhat, hogy a frissben a nitrátok nagyobb mennyiségben nitritté alakulnak míg áll, a fagyasztottban pedig ez kisebb mértékben megy végbe (elég gyorsan lefagyasztják), így bizonyos esetekben előnyös is lehet a fagyasztás.
Úgy tudom, hogy széles körben elfogadott tudományos bizonyíték nincsen arra, hogy a fagyasztott zöldségek nagy mennyiségben veszítenének az egészségi értékükből, pláne hogy károssá válnának. Egy keveset vesztenek, de a friss is veszít álltában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!