Van-e eltérés a két almafajta között (Delicsesz és Red Delicious)?
Delicsesznek ismereteim szerint a Starking Delicious fajtát "magyarították" anno. (Nagyapám Delicsnek hívta, ő idén lenne 100 éves.)
A Red Delicious spontán mutációja. Az eredeti fajta soha nem volt elterjedve nálunk, ez biztos.
Az 50 évvel ezelőtti Starking fajta faiskolákban már nem beszerezhető. Csak javított klónok. Fokozták a vörös színt (ill. a világos oldal arányát csökkentetették), meg talán a varasodás-ellenállóságon is javítottak.
Van ugyan külön delicious, de nem valószínű, hogy erre gondolt.
A "delicsesz" nagyon régi alma fajta, bár tömegesen nem terjedt el nálunk, valószínűleg a nagymamád is a delicious almát emlegeti "magyarítva".
A '80-es években még Magyarország rengeteg almát exportált (főleg a Szovjetunióba), hatalmas gyümölcsösök voltak, főleg Jonathán, Idared, Golden volt az ültetvényeken, de többek között "delicsesz" is.
Jellegzetes alakú, piros, ropogós húsú alma, ami határozottan édes, és talán ezért nem is volt annyira népszerű, mint az édes+savanykás ízű almák.
Ami nekem is feltűnt nem is olyan régen, hogy a régi "delicsesz" almák pirosak voltak, de cirádásak, csíkosak, a mostaniak határozottan pirosak, a csíkozottság eltűnt...az ízük hasonló
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!