Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mennyi a megengedett eltérés...

Mennyi a megengedett eltérés a kenyér súlyában?

Figyelt kérdés
Mostanában a félkilósként vásárolt kenyereknél rendszeresen 430-425 grammot mutat itthon a mérleg. 460-nál többet soha. Normális ekkora eltérés?
2022. szept. 14. 07:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
75%
Hitelesített merleged van otthon?
2022. szept. 14. 07:55
 2/11 anonim ***** válasza:
59%

Nem lehet, hogy a mérleged rossz?

Egyébként tudtom szerint meghatározott hömérsékleten és nedvessségtartalom mellett kell lemérni, mert akár egész kevés vízveszteség is sokat számít súlyban.

2022. szept. 14. 08:49
 3/11 A kérdező kommentje:

Kedves első!

Igen, természetesen hitelesített mérlegem van itthon!

Negyedévente jön két, egymástól független vizsgálóbizottság és alaposan leellenőrzik. Tavaly kellet lecserélnem az itthoni mérlegemet mivel 0,2 milligramm eltérést mutatott, és ez ugye elfogadhatatlan.

Mielőtt még megkérdeznéd, leírom hogy a kenyereket egy pontosan 20C°-os szobában, alacsony páratartalom mellett mértem. A mérés időpontjában 1Km-es körzetben le volt állítva minden járműforgalom és közmű, nehogy a vízvezetékek által keltett rezgések befolyásolják a mérést. Továbbá a házunk 20 cm-es ólom födémmel van ellátva, arra az esetre ha éppen napkitörés meg akarná zavarni a mérés pontosságát.

Kedves második!

Nem, nem lehet. Most megmértem (a kedvedért) két különböző gyártó konyhamérlegével, egy akasztós mérleggel (bár ennek a pontossága 5gramm) és egy zseb mérleggel (ennek pontossága 0,1 gramm) és mind UGYAN AZT az eredményt mutatta (mind digitális).

Annak az esélye hogy az összes rossz, és pont egyformán térnek el... kb 0

Én is tudom hogy van eltérés a késztermékek súlya között, de NEM EKKORA! Azért 20-30 gramm ide vagy oda pont nem érdekelne.

De amikor a (hitelesített) mérleg 430 grammot mutat, az 14%-os mínuszt jelent.

2022. szept. 14. 15:12
 4/11 anonim ***** válasza:
36%

Kedves kerdezo!

Rendkívül humorosnak képzeled magad, de nem vagy az. Egyetlen termék súlya se mervado az otthoni mérlegen.

2022. szept. 14. 15:15
 5/11 A kérdező kommentje:
Rendben, neked mindenben igazad van! Szavad törvény, és megkérdőjelezhetetlen igazság!
2022. szept. 14. 15:19
 6/11 anonim ***** válasza:
0%
Olyan ez, mint amit a parizerrel régebben (??) rendszeresen csináltak. Mivel sok sót meg nátrium-nitritet tartalmaz, a pultra tevés előtt megáztatták vízben. A felvett 5-10 % víz az árazáskor parizer árban számolódott. A kenyér meg folyamatosan veszít a víztartalmából, míg teljesen ki nem szárad. Utána kell nézni, hogy az előírások a készítés melyik fázisára írják elő a névleges tömeget. Sütéskor elpárolog a víz egy része. A kemencéből kivéve nyilván még tovább "szárad" és a víz (tömeg) vesztés az első percekben a legnagyobb.
2022. szept. 14. 22:44
 7/11 anonim ***** válasza:
Legközelebb hasznosabb lenne, ha leméretnéd az eladóval vásárlás előtt, ha nem önkiszolgálóban veszed.
2022. szept. 14. 23:28
 8/11 A kérdező kommentje:

"Utána kell nézni, hogy az előírások a készítés melyik fázisára írják elő a névleges tömeget."

Igen, pont erre vonatkozna az eredeti kérdésem :D amire még mindig nem kaptam választ. Azt gondoltam hogy majd esetleg egy pék elolvassa és ír egy százalékot és ennyi. Gondoltam a suliban ők az első hetekben már fejböl tudják.

Kár volt részleteznem hogy mennyit mértem, mert úgy látom azon sokan fennakadtak, és nem tudták értelmezni a kérdés LÉNYEGÉT.

Ami mégegyszer: Mennyi a megengedett eltérés a kész termék sújában? (A vásárlás pillanatában)

Én itthon soha le nem mértem, azt sem tudom hogy kell, nincs is mérlegem, és nem is vettem soha kenyeret. Köszi

Amúgy már tegnap utánanéztem. Egy fórumon azt írták +-5%. Ami nekem elég szigorú tűrés tartománynak tűnik, legalábbis a helyi pékhez viszonyítva. Ezért gondoltam itt megkérdezem.

2022. szept. 15. 07:05
 9/11 anonim ***** válasza:
49%

"Mostanában a félkilósként vásárolt kenyereknél rendszeresen 430-425 grammot MUTAT ITTHON a mérleg."

"Én itthon soha le nem mértem, azt sem tudom hogy kell, nincs is mérlegem, és nem is vettem soha kenyeret."

2022. szept. 15. 07:11
 10/11 A kérdező kommentje:

9-es

Látom te egy igazán kivételes tehetségű ember vagy! Ha így folytatod, sokra fogod vinni az életben. Akár még az USA elnöke is lehetsz!

Hajrá, csak így tovább :)

2022. szept. 15. 07:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!