Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A petrezselymet tényleg...

A petrezselymet tényleg zöldségnek hívják?

Figyelt kérdés
Vidéken ha a piacon zöldséget kérek, akkor petrezselymet kapok?

2023. jan. 30. 19:40
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
94%
Heves, Nógrád. Itt is teljesen ismerősek a zöldség, zöldségzöldje kifejezések.
2023. jan. 30. 20:52
 12/25 anonim ***** válasza:
94%
Nálunk igen, vagy petrezselyemzöldség. BAZ.
2023. jan. 30. 21:08
 13/25 anonim ***** válasza:
95%
Szabolcsban is "zöccség". a répa meg régen murok volt
2023. jan. 30. 21:13
 14/25 anonim ***** válasza:
95%
Pécsiek a szüleim, de Budapesten élünj születésem óta. Petrezselyemnek hívjuk, de a zöldségzöldjét is megértem, kontextus alapján a zöldséget is. Kontextus nélkül a zöldség nekem gyűjtőfogalom.
2023. jan. 30. 21:24
 15/25 anonim ***** válasza:
94%
Somogyban is zöldség a petrezselyem.
2023. jan. 30. 21:34
 16/25 anonim ***** válasza:
88%
Szabolcsban Zőccség, legalábbis anyukám így hívta, így én is
2023. jan. 30. 23:05
 17/25 anonim ***** válasza:
92%
Mi a fehérrépát zöldségnek hívjuk, a zöldjét pedig petrezselyemnek.
2023. jan. 31. 00:24
 18/25 anonim ***** válasza:
90%

Valóban nevezik sokan, és sok helyen zöldségnek a petrezselymet, az, hogy hatos Debrecenben nem hallotta úgy nevezni, elhiszem, de én is Hajdú-Biharban élek, és többször hallottam , hogy zöldség, kevesebbszer a petrezselyem szót, de hallottam mind a kettőt sokszor, általában nem is értetlenkedik senki egyik elnevezésen sem.

A fehérrépa már problémásabb, az ugyanis nem egyértelmű, hogy a petrezselymet jelenti, a paszternák (pasztinák) is fehérrépa.

Ez utóbbi sokkal több fejtörést okozhat pl egy internetes recept esetében, mert a petrezselyem, mint "zöldség" a többség számára egyértelmű, de amikor az van a receptben, hogy hozzávaló, egy darab fehérrépa, lehet találgatni, hogy az petrezselyem, vagy paszternák lenne.

Ez sem egy nyelvtani katasztrófa, csak érdekesség. Erdélyben a sárgarépa murok, ott tudják is miről van szó, de felénk a murok egy gyomnövényt jelent.

Tesóm évekkel ezelőtt nyaralt Erdélyben, jött egy idős bácsi, kérdezte, nem vesznek-e pityókát... a csapat meg pislogott, hogy vajon milyen pálinkát akar eladni az öreg. A pityókás kifejezést ismerték, de abból rosszul próbálták levezetni, mi is az a pityóka.

Az meg egy régi anekdota, hogy a pesti futball csapatot kísérő szurkolók Szabolcsban azon röhögtek, hogy vidéken még írni sem tudnak, "makukázni tilos", az a fővárosban "ma kukázni tilos"

2023. jan. 31. 02:59
 19/25 NTBS ***** válasza:
88%
Én is hallottam már így is, úgy is. Hajdú-Bihar.
2023. jan. 31. 06:48
 20/25 anonim ***** válasza:
86%

#18: "de felénk a murok egy gyomnövényt jelent."

Ha lesz murok húzz ki egyet a földből gyökerestől és szagold meg, meg fogsz lepődni! Rokonok a sárgarépával, ha jól emlékszem ínséges időkben használták is ételbe.

2023. jan. 31. 07:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!