A petrezselymet tényleg zöldségnek hívják?
Valóban nevezik sokan, és sok helyen zöldségnek a petrezselymet, az, hogy hatos Debrecenben nem hallotta úgy nevezni, elhiszem, de én is Hajdú-Biharban élek, és többször hallottam , hogy zöldség, kevesebbszer a petrezselyem szót, de hallottam mind a kettőt sokszor, általában nem is értetlenkedik senki egyik elnevezésen sem.
A fehérrépa már problémásabb, az ugyanis nem egyértelmű, hogy a petrezselymet jelenti, a paszternák (pasztinák) is fehérrépa.
Ez utóbbi sokkal több fejtörést okozhat pl egy internetes recept esetében, mert a petrezselyem, mint "zöldség" a többség számára egyértelmű, de amikor az van a receptben, hogy hozzávaló, egy darab fehérrépa, lehet találgatni, hogy az petrezselyem, vagy paszternák lenne.
Ez sem egy nyelvtani katasztrófa, csak érdekesség. Erdélyben a sárgarépa murok, ott tudják is miről van szó, de felénk a murok egy gyomnövényt jelent.
Tesóm évekkel ezelőtt nyaralt Erdélyben, jött egy idős bácsi, kérdezte, nem vesznek-e pityókát... a csapat meg pislogott, hogy vajon milyen pálinkát akar eladni az öreg. A pityókás kifejezést ismerték, de abból rosszul próbálták levezetni, mi is az a pityóka.
Az meg egy régi anekdota, hogy a pesti futball csapatot kísérő szurkolók Szabolcsban azon röhögtek, hogy vidéken még írni sem tudnak, "makukázni tilos", az a fővárosban "ma kukázni tilos"
#18: "de felénk a murok egy gyomnövényt jelent."
Ha lesz murok húzz ki egyet a földből gyökerestől és szagold meg, meg fogsz lepődni! Rokonok a sárgarépával, ha jól emlékszem ínséges időkben használták is ételbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!