A petrezselymet tényleg zöldségnek hívják?
Figyelt kérdés
Vidéken ha a piacon zöldséget kérek, akkor petrezselymet kapok?2023. jan. 30. 19:40
2/25 anonim válasza:
Ha zoldseget kersz az egy gyujtonev !! ha hatarozottan petrezselymet kersz akkor azt kapsz ,ambar magad is megtalalhatod az uzletben
3/25 anonim válasza:
Igen. Felénk ez a köznapi neve. A zöldje meg zöldségzöld.
4/25 Rosszlovas válasza:
Hármassal érték egyet. Ez egy tájnyelvi szóhasználat. Dél-alföldi vagyok, nálunk nem használják sem a fehérrépa, sem a petrezselyem szót. Zöldség és zöldségzöldje.
Más tájegységekben viszont nem így használják. És nem ez az általános köznyelvi szóhasználat sem.
5/25 A kérdező kommentje:
Én is így emlékszem, hogy répa volt meg zöldség. Csak azt nem tudtam, hogy a muter hívta csak így, vagy ez szokásos volt. Asszonypajti fehérrépának hívja; a muterja meg örül, hogy én megeszem a gyökeret, mert náluk senki se szereti. :D
2023. jan. 30. 19:56
6/25 anonim válasza:
Debrecenben soha nem hallottam, hogy a zöldség=petrezselyem. A zöldségzöld kifejezést sem ismerem.
Van a gyűjtőfogalom, hogy zöldség és azon belül petrezselyem, meg a levele a petrezselyemzöldje.
Hirtelen a kérdésed sem értettem.
7/25 anonim válasza:
Én is dél-alföldi vagyok, és a szüleim, nagyszüleim zöldségnek hívják. Nekem elég rossz emlék, mert alsó tagozatban, mikor szótagolni tanultunk, akkor éppen egy petrezselyem volt ábrázolva a tankönyvben, és rám került a sor, én pedig zöldségnek neveztem meg, és a tanítónő kioktatott, hogy az petrezselyem.
8/25 anonim válasza:
A gyökér is gyakran használatos elnevezése.
9/25 anonim válasza:
Dunántúli vagyok, itt is zöldségnek nevezzük, de ugyanúgy használjuk a petrezselymet is. Pl a kertből zöldséget hozunk be, de utána petrezselymes krumplit készítünk belőle.
10/25 Andizsuzsi válasza:
Zalában igen. Meg gyökérnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!