Szeretem a felvágottakat és a szalámikat, a nátrium nitritet valahogy el lehet kerülni ?
Nem szeretnék hülyeséget mondani, de úgy tudom, hogy a Nátrium Nitrit amiatt felelős, hogy az adott termék ne barnuljon be. Magyarul megtartja a "szép" színt.
Ha házilag készíted el kihagyhatod belőle és helyettesítheted sima sóval. Annyi lesz a hátránya, hogy valószínűleg bebarnul.
Jól tudod, #2.
Enelkül olyan szürkes lenne a felvágott mint egy sült v főtt hús.
A rózsaszín színhatás elérése nem az elsődleges funkciója.
Valójában, mikrobiológiai kockázat-minimalizálásra alkalmazzák.
A légzésbénulásos halált okozó toxint termelő Clostridium botulinum nevű baktérium szaporodását hivatott megelőzni a nátrium-nitrit alkalmazása. Illetve, egyéb mikroorganizmusok ellen is hatásos.
Nem poénból rakják bele a kolbászba is (ahol a rózsaszín színhatás elérése nem is lehet szempont).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!