Ha tojás héjat ettem, hány százalék van arra, hogy elkapjam a szalmonellát?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nem vagyok orvos, úgyhogy nem tudom mi okoz vakbélgyulladást, de azt tudom, hogy a gyomorsav az sósav és pepszin keveréke, a természet egyik legerősebb sava. A tojáshéj nagy része meg mészből van, amit remekül, nagy hatékonysággal old a savas közeg.
Úgyhogy ha kicsi a tojáshéj, akkor abból nem sok minden marad mire a vakbélhez ér.
Amúgy a fertőtlenítés is számít szalmonella szempontjából, uv-s vagy ózonos csírátlanítást kapott e a tojás felülete, vagy meg lett e mosva valami fertőtlenítőben (mint éttermekben) felhasználás előtt.
Ha mindre nem a válasz, akkor igen, elkaphatod, ugyanakkor hozzátenném, hogy ez majdhogynem elméleti esély. Még ha szalmonellás is a héj, bőségesen kéne enni belőle, hogy bajt okozzon.
Hány % ? Hát azt nem tudom.
Ha mondjuk 10.000-ből 1 tojás szalmonellás, és legalább 20-szoros mennyiséget kéne megenni belőle, akkor az 200.000:1 -hez, ami 0,0005 %. Ami 5 milliomod rész. :D De ez már csak szórakozás a számokkal, a lényeg, hogy nem kell aggódnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!