Előírások vannak?
Jobb híján ebbe a kategóriába tettem a kérdésemet. A lényeg, péksütemények, péktermékek terén van előírás, kötelezően használt anyagok - pl. mindenféleképp legyen benne pálmazsír, lisztjavító adalékok stb. -, kötelezően használt technológia, péksüti méret és tölteléktartalom, ilyesmi?
Mi van ha én nagyobb méretű vagy több, édesebb, sósabb tölteléket szeretnék bele tenni és úgy árulni?
Ha van ilyen előírás, hol találom meg?
Nincs ilyen előírás.
Ennél alapvetőbb előírások vannak, pl. pontosan feltüntetni az összetevőket, de hogy valamit édesebbre csinálsz.. az a te dolgod, azt majd a piac beárazza, hogy mennyit ér neki.
Úgy értem, hogy ez a része, amit te felsoroltál, ez a piacgazdaság önszabályzásán múlik.
Ha több tölteléket akarsz beletenni, tedd bele.
Emiatt nyilván magasabb az előállítási költség, ami az eladási áron is meglátszik, tehát drágábban kell árulnod, hogy hasznod legyen rajta.
Azt majd a fizetőképes kereslet eldönti, hajlandó e többet fizetni a több töltelékért, vagy jó neki az olcsóbb, spórolósabb verzió.
Ugyanígy az ízesítés. Olyanra csinálod amilyenre akarod.
Úgyis a kereslet határozza meg a kínálatot, tehát (csúnyán mondva) senki nem kíváncsi rá, hogy szerinted hogy a jó, úgyis csak olyat tudsz eladni, ami a vevő szerint a jó.
Szóval árulhatsz akármilyen ízesítést, hosszú távon a piac beszabályoz, ha jót árulsz, jó ár : érték arányban, akkor lesz piacod, ha meg nem, akkor tönkre mész.
#3: jókat írsz, de azzal ki kell egészíteni, hogy vannak bizonyos dolgok, amiket nem nevezhetsz úgy, ha nem teljesíti az Élelmiszerkönyvben leírt kritériumokat.
Jó példa erre az albán pékségek: kénytelenek cipónak, meg rúdnak, meg bucinak nevezni a kenyér-kifli-zsemléjüket, mert nem hívhatják kenyérnek, stb. stb. Mert nem tartalmazza az előírt alapanyagokat.
6-os, igen, ezért írtam ezt:
" ez a része, amit te felsoroltál,"
Az alapok nyilván le vannak fektetve, azt végig kell tanulmányozni, de a kérdésben olyanok voltak felsorolva, amire pont nincs előírás.
Én ezt találtam hirtelen kiindulópontnak, ez tulajdonképpen a szakmunkás tankönyv... csak ott kicsit rizsáznak is, ez tömörebb:
Igen, onnan jött a kérdés, pont hogy nekem a "házi pékvideók" és az azon a módokon előállított termékek sokkal jobban bejönnek mint a nagyipari péksütik. Mi általában a pennyből veszünk péksütit - nem dolgozom pékségben, nincs nekem sem, de ezt (is) végeztem anno pár éve, de nem ástam bele magam - de hogy azok néha mi borzalmasak...
Normális hamburger zsemlét pl. alig kapni. Otthon szoktam sütni bevált recept alapján, na azt kéne árulni az embereknek, az olyan recepttel készültet. Vinnék mint a cukrot. Nem az ilyen albán pékséges sz@rok, vettem néhányszor amolyan felfújt péksütit tőlük, hát rendesen megémelyedtem tőle, van valami fura alaparomája, illata, elég kemény.
Kenyér pl. "kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő
kovászkészítmény felhasználásával" készülhet. Na most mi számít helyettesítőnek? Az öregtészta is? Mert ahol voltam gyakorlaton pékségben nemigen láttam hogy kovászkészítményt (port) tett volna hozzá... Esetleg előző sütésből megmaradt tésztát, mást nem. Akkor az már jogsértő volt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!