Miért olcsóbb a finomliszt, mint a teljes kiörlésű, mikor az előbbi szinte teljes egészében csak a letisztított búzamagok örleménye; míg az utóbbiba a csíráját és a héját is beleőrlik?
Így alannyal is! pontosítva már, belátom, mégiscsak jó a válaszod.
Én a kérdésem felvetődésekor abból indultam ki, hogy a finomliszt, egy összetettebb technológiai folyamattal és a teljes kiörlésűnél nagyobb anyagveszteséggel, a legkisebb szemcséjűre őrölt lisztfajta.
Az árképzésnek csak egyetlen töredéke az előállítási költség.
Nem a lisztről beszélek, hanem mindenről.
Egy 300.000 ft-os telefont 10%-kal raknak össze drágábban, mint egy 150.000 ft-ost. Egy 20 milliós autót 25-30%-kal raknak össze drágábban, mint egy 8 milliósat.
A dolgokat annyiért árulják, amennyiért megveszik őket!!!!
Ez adott esetben jelenthet 150%-os haszonkulcsot is, meg 1500%-osat is.
Jelen esetben, mivel pontosan tudják hogy ez egészségesebb, így nagy rá a kereslet, nyilván értékének megfelelően, annyival adják drágábban, amennyivel a vevők legszélesebb köre hajlandó érte többet fizetni.
Ez kb. olyan, mint ha megkérdeznél egy taxist, miért nem a 200 ft-nyi gázolajat kell kifizetni, a 6000 ft-os viteldíj helyett.
Azért, mert a kettőnek nincs köze egymáshoz.
...apropó üzemanyag!
Az megvan, hogy a kezdetekkor a benzin egy értéktelen melléktermék volt, és hulladékként kezelték?
Csak olyan sok volt belőle, hogy gondolták, kéne vele kezdeni valamit. Szóval csináltak olyan belsőégésű motort, aminek a benzin lett az üzemanyaga.
ÉS.... egy csapásra fordult is a kocka, onnantól, hogy értéket adtak egy hulladéknak, az egekig emelhették az árát. :)
Üzemanyag... a benzinből van a legkevesebb benne, a többi mindenféle kutyulmány, s ha az árát nézzük... na akkor aztán végképp minimális a benzin ára az üzemanyagban. Bezzeg a gyógyszertárban tán még az aranynál is drágább.
A búza esetében pedig egyszerű a képlet, a "fehér" kenyeret veszi a nép, mert azt szokták, hát akkor kapnak azt, minden mást kilopnak belőle és külön eladják, vagy külön visszakeverik. Így jóval több lesz a haszon. Marketing az egész. Ha tutit akarsz, vegyél búzát, főzd meg edd meg nagykanállal. Hidd el, nem fog hiányozni a bóti kenyér és ezerszer jobb lesz annál.
Ezt a nagykanállal való főttbúza-evést, azt hiszem, talán mégis inkább kihagyom. ;-)
Nálunk a feleségem évek óta itthon süti a kenyeret, és az már akkor is jó, amikor belengi otthonunkat a sülő, majd a kisült kenyér illata.
... És akkor a házi kenyerünk ízéről, és az állagáról még egy szót sem ejtettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!