Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Rossz állagú és ízű ponty! -...

Rossz állagú és ízű ponty! - Mitől ?

Figyelt kérdés
Tegnap vettem egy 3 kg feletti , élő tükör pontyot . Haza vittem , meg pucoltam s konyhakészre csináltam . Mikor végre elkészült a hallé , a várva - várt , kóstolást követően jött a nagy csalódás ! A hal húst vastagon befedte a hal zsír , a húsnak nem volt tartása , mállott széjjel , ráadásul kesernyés , rossz ízű is volt ! Mitől lehet ilyen egy hal ?
2020. szept. 27. 11:50
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
Valószínűleg az a hal eladással foglalkozó ember , csődbe ment , mert elfogyhattak a vevői .
2020. szept. 27. 16:23
 12/12 anonim ***** válasza:

Horgászként sokszor belefutok ehetetlen ízű halakba. Ezeket szerintem két csoportra lehet osztani.

Az egyik, amikor az életterük annyira rossz (hínáros, mocsaras, iszapos, vegyszeres stb.), hogy a húsuk átveszi ezeket a szagokat, ízeket és gyakorlatilag ehetetlenek. Ilyen helyekről már régóta nem viszek el halat.

A másik csoport már érdekesebb, mert ez a friss telepítések közül kerül ki. Ilyenkor bizony sokszor találkozom olyan pontyokkal, amilyennel te is jártál.

A halgazdaságban rosszul tartott halak, zsírosak, büdösek, ehetetlenek Ráadásul ezekből nem csak a horgászvizekbe telepítenek, általában jut belőlük az üzletekbe, piacokra is.

Nemrég beszéltem egy halászati szakemberrel, aki elmondta, hogy manapság olyan tápokkal etetik a gazdaságokban a halakat, amitől a ponty kétnyaras korára eléri a kifogható, vagy más néven piacképes méretet (1-1.5 kg). Normális esetben ezt háromnyaras, természetes vizekben pedig még ettől is több idő alatt érik el.

Nem csoda, hogy egy ilyen hal íze és állaga meg sem közelíti egy piros húsú tiszai vadponty ízét.

Egy olyan tiszta vízben, mint a Balaton, szintén fogtam már rossz ízű, zsíros, frissen telepített pontyokat. Pedig a balatoni hal az egyik legjobb ízű az országban, tehát egyértelmű, hogy a halgazdaságban nevelték rosszul.

Szerencsére, amikor ezek a halak bekerülnek a rendes életterükbe, áttérnek a természetes táplálékra. Ezzel néhány hónap alatt veszítenek a zsírosságukból, izmosabbak lesznek és teljesen eltűnik belőlük a rossz íz meg szag.

Persze ez téged nem boldogít, mert a piacon vagy az üzletekben továbbra is találkozni lehet majd rossz ízű halakkal. Ez ellen nem sokat lehet tenni, max üzletet/kereskedőt váltasz és reménykedsz, hogy ők jobb helyről szerzik be a halakat. Vagy szólsz egy horgásznak :)

2020. szept. 28. 08:44
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!