A magyar ember miért eszik ilyen kevés halat?
Mert nincs igazán kultúrája. Igaz, a folyami halak fogyasztásának volt, de az évek folyamán eléggé kikopott.
Ez pont olyan, minthogy ázsiában mért nem esznek igazán tejtermékeket meg marhahúst mert nincs hagyománya.
1. drága a hal
2. más országokban, ahol nagy hagyománya van (pl. Japán, Svédország stb...) ott vannak tengerek, amikből sokkal nagyobb mennyiségben, gazdaságosabban kifoghatóak halak (=a lakosság is könnyebben hozzájut)
Mert beszűkült ízlésű proli a legtöbbje. Húst-hússal meg sültkrumpli. A különcök csmellrizst nyomnak.
Szóval sosem értettem ezt a hagyomány dolgot. Mikor azon agyalok mit egyek, sosem az jut eszembe mit evett nagyapám :-)
1.A jó minőségű tényleg nagyon drága.
2.Talán a fantáziátlanság is, tényleg amolyan "szokás " kérdése.Nem ezen nőttünk fel, nem mindennapos nálunk.Bár én is különcnek számíthatok, mert ennek ellenére általában hetente van valamilyen hal, ha más nem, halrudacska, halászlé.Én szeretem és ha olcsóbb lenne sokkal többet vennék!Másrészt szerintem kevesen vannak, akik elegendő változatos receptet ismernek halételekre.Én sem nagyon ismerek mást, mit a rántott halat, halászlét, elkészíteni is nehézkes, csak a filézettet veszem meg, sokszor abból is félve eszek, de ha "élő" halat vennék, azt sem tudnám, hogy dolgozzam fel.
Mert drága, és kétszer annyit eszik belőle az ember.
Tehát még drágább.
Köszi a válaszolóknak.
Én a "szűkebb" rétegbe tartozom úgy néz ki. Általában egy héten 3x-4x eszek halat, olajosat.
A drágább "halnak" nevezett Pankáciuszt inkább már messziről kerülöm hasonlóképp az Alaszkai pocsolyaízűt.
Ja, de legalább a magyar ember egy évben kétszer eszik halat...
De akkor annyit
Halászlé hallal meg halrudacskával.
Egyrészt sok családban nincs kultúrája. Ismerik a halászlevet, meg a rántott halat, meg persze a halrudakat, de semmi többet. Ha kisgyerek korodtól csak ezen a variáción élsz, akkor valószínűleg nem fog benned igény kialakulni jobb vagy más iránt.
Másrészt a minőség. A legtöbb megvásárolható halnak, ami egy átlagos magyar pénztárcának elfogadható, nem éppen jó a minősége. Viszont a drágább sem jobb! Éltem Norvégiában, minden másnap lazacot, tőkehalat, hasonló tengeri finomságokat ettem, mert imádom. Itthon viszont hiába veszem meg akár a legdrágábbat is, tele van nyomva tartósítószerrel és ehetetlenül sós. Szóval bármennyire is szeretem, itthon nem eszem olyan gyakran halat, mert nincs számomra megfelelő forrás. Ugyanez a folyami halaknál. Folyóparton élek, nálunk úgymond van egy kis kultúrája a halevésnek. De nagyon nehéz olyat kapni, ahol a hal ízét érzem, nem pedig valami iszapos mellékízt.
És amellett, hogy drága a hal, a kevés elkészítési mód miatt nem is laktatja úgy az embereket, akkor meg nem éri megvenni nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!