Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mennyi élelmiszert vásároljak,...

Mennyi élelmiszert vásároljak, hogy kb hónap végéig elég legyen?

Figyelt kérdés

Ketten élünk együtt anyukámmal és keveset keresünk ezért nem is akarnék drága ételeket venni csak viszonylag egészségeseket.

Jelenleg van itthon krumpli, hagyma, paprika, paradicsom, vajkrém, barna kenyér, durum tészta, tojás, fagyasztóban zöldség mix.

Miket vásároljak még?

Mit tennétek a hűtőnkbe?

Nem baj az sem ha hideg ételek, nem szoktunk minden nap főzni mert felesleges és nem vagyunk nagy étkűek (plusz édességet és üdítőket sem szoktunk venni) sem csak kíváncsi vagyok ti hogy vásárolnátok be 2 hétre mondjuk. :)



2020. jún. 19. 00:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%

A fentieken kívül:

étolaj, liszt, bab, lencse, rizs, csirkeaprólék (pl.: szárny)

fúszerek: só, bors, paprika, babérlevél

2020. jún. 19. 04:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:

Ezek közül csak lencse nincs itthon mert azt nem szeretjük.

Húst ma akarok venni.

2020. jún. 19. 07:15
 3/11 anonim ***** válasza:
73%
A lencse nem oké, lehet még bab, felesborsó, csicseriborsó, kuszkusz, bulgur, kukoricadara, zabpehely, zöldfúszerek, mint petrezselyem, zsálya, tárkony, borsikafű, cheyenne bors, fagyasztott borsó, kukorica, wokba való zöldség, karfiol, savanyú kapuszta, ugorka. Esetleg patiszon vagy más tök, kapor, sóska, spenót, joghurt (natúr), tej.
2020. jún. 19. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
80%

Fagyasztóba: mirelit zöldborsó, mirelit zöldbab, mirelit vegyes zöldség, csirke, virsli, darált hús (fasírt, tésztafeltét, rakott étel stb. céllal), kenyér is lefagyasztható friss állapotban és kiolvasztva ugyanolyan friss lesz (5-6 óra alatt kiolvad magától), élesztő, hámozott petrezselyemgyökér+karalábé+paprika+petrezselyem összecsomózva levesbe

Konzerv: kukorica, paradicsom sűrítmény (van üveges, konzerv, tetrapak-os is), hámozott paradicsom, szardínia

Hűtő alsó fiók: sárgarépa nejlonos kiszerelésben - simán eláll egy hónapig, hagyma+fokhagyma vászonzsákban

Hűtő felső polc: uborka és paprika szellőző nejlonzacskóban (1-2 hétig eláll), kolbász papírba csomagolva vagy gyári csomagolásban

Hűtő alsó polc: felvágottak gyári csomagolásban, tejtermékek gyári csomagolásban (krémsajt, vajkrém, sajt, tejföl, joghurt stb. - amiket használtok), tojás itt simán eltartható bőven a lejárati idején túl is

Hűtő: zsír, tepertőkrém, bontott ketchup, majonéz, mustár, lekvár

Száraz: barna rizs, hajdina (mi nem eszünk gyorsan felszívódó szénhidrátokat, így a sima rizs, cukor és fehér liszt kilőve), kakaópor (csak sütéshez használjuk), zsemlemorzsa, búzadara, levestészta, keksz, dió, napraforgómag, tökmag, zabpehely, mazsola, tartós tej, szénsavas víz (kizárólag palacsintához)

Alap fűszerek (nálunk): őrölt pirospaprika, őrölt és egész fekete bors, só, őrölt kömény (csak pörkölthöz és gulyásba), oregánó (salátákhoz és paradicsomos tésztaételekhez), babérlevél, fahéj

A nyers káposzta, alma, cékla eléggé jól tárolható. A tök - bár azt hinnénk igen - nem annyira - max. 2 hét (cukkini a hűtő felső polcán, többi lehet kint). Ráadásul mostanában a patiszon, cukkini elég drágák is. A sima retek nem, viszont a sörretek szellőző nejlonzacskóban simán elvan 1+ hétig. Amúgy ha szép a retek levele (értsd. zöld és nem töredezett), az is felhasználható - lehet párolni vagy pesto-t csinálni belőle. A krumplival az a baj, hogy a hűtést nem ajánlják, mert megédesedik, de melegben meg megfonnyad vagy kicsírázik vagy legrosszabb esetben megrohad, ezért ha van otthon, próbálom mindig a lakás leghűvösebb pontjára tolni. Paradicsomot szintén nem javasolják hűteni, mert az meg ízetlenné válik - pont fordítva mint a krumpli: az édességét veszíti el úgy 4-5 nap hűtéstől, azt egy árnyékos ablakban tartom egy műanyag dobozban (tető nélkül) - ~2 hétig eláll. A tároláson kívül sok múlik azon is, hogyan kezeled az élelmiszert. Pl. ha lenyalt kanállal nyúlsz a lekvárba/mustárba stb., garantáltan bepenészedik, egyébként hónapokig elvan a hűtőben. Azt is tapasztalom, hogy üvegedényekben a készétel sokkal tartósabb a hűtőben, mint műanyagban. Pl. egy ubi-pari saláta műanyagban két nap alatt kipurcan, üvegben meg 2× ennyi idő elteltével is ropogós. Lehet hogy az is számít valamit, hogy légmentesen zár a teteje. Ha nincs üvegdoboz, befőttesüveg is jó. Meg ahogy írtam, nem mindegy, hogy mit hol tárolsz a hűtőben. A tej, tojás, hús alsó polcon - ott van a leghidegebb, viszont aminek árt a nagyon hideg, az a felső polcon.

Lehet, hogy ez is segítségedre lenne: [link]

2020. jún. 23. 11:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Én azt mondom, ha viszonylag kevés a pénzetek, akkor az alapdolgokon kívül, csak 1-1 hétre vásárolj húst is, zöldséget is. Felesleges betárolni egyszerre mindenből, mert lehet, hogy 3 nap, vagy 3 hét múlva ugyanaz a valami már olcsóbb lesz, vagy éppen valamelyik másik üzletben akciózzák...

Legyen ott krumpli, hagyma, zsír/olaj, cukor, só, paprika, liszt, tojás, tej, tejföl, bors, zsemlemorzsa, búzadara, valami felvágott, virsli, esetleg egy kis kolbász-féle, sajt, és húsból annyi, amennyi egy hétre, szükséges!!!

2020. jún. 23. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
25%
A kérdező írja, hogy keveset keresnek, és nem is főznek minden nap... nem egy egész hadsereget etetnek...
2020. jún. 23. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:

Igen, csak ketten vagyunk anyukámmal. :)

De sok finom és egészséges dolgot írtatok ami nincs itthon.

2020. jún. 23. 15:57
 8/11 anonim ***** válasza:
84%
#4 vagyok. Nekem nem feladatom megítélni, hogy a kérdező mit szeretne kezdeni 1 hónapnyi élelemmel. Válaszomból az sem következik, hogy minden egyes tételével fel kell szerelni a háztartást. Úgy értelmeztem, hogy a kérdező ötleteket vár, ebben próbáltam segíteni. Sajnálom, hogy nem aratott osztatlan tetszést a hozzászólásom, de mindenkinek van lehetősége jobbat írni, én örömmel pontozom fel. ;)
2020. jún. 23. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:
Én nem pontoztalak le mert jó dolgokat írtál amit köszönök is.
2020. jún. 23. 20:56
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Én is ajánlom a zabkását, a többit leírták.

Még annyi hogy ha egészségesen akarsz az ételeket ne bő zsírban ránts ki, hanem inkább sütőben süsd. A csirkecombot is ki lehet filézni, így ami megmaradt csont rajta egy pici hússal abból pedig levest lehet csinálni. A bőrt tepertőnek kisütni, a zsírjábol pedig lehet főzni így gyakorlatilag semmi nem vesz kárba.

Ha van keretetek ültessetek pár sorba olyan zöldséget amit gyakran használtok, a mag csak pár száz forint de sok ezret tudsz vele spórolni ha van kerted mert néha iszonyat drágák egyes zöldségek. A tök pl elég igénytelen növény, nem kell sokat foglalkozni vele és nagyon finom. Ha panelban laktok akkor petrezsejmet, bazsalikomot, koriandert, vagy metélőhagymát lehet egyszerű műanyagcserépben.

2020. júl. 18. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!