A hamburger miért egészségtelen?
Laikusként kérdezem. Csak belegondoltam, hogy mivan egy hamburgerbe. Saláta,hagyma,paradicsom,uborka+ egy szelet hús és egy lapka sajt. Tényleg ennyit nyom a latba a zsemle,meg a szószok? Gondolom önmagában egy szelet hús meg egy lapka sajt nem vészesen hízlaló. Legalábbis hozzánemértőként, így gondolom.
Van itt hozzáértő?
Azért "egészségtelen" mert az amerikai gyorséttermi láncok térhódítása pontosan a hamburgernek volt köszönhető, viszont közismert tény, hogy ezek a gyorskajáldák (McDonalds és a többiek) milyen egészségtelen alapanyagokkal dolgoznak.
A hivatalos történelem szerint: Az orosz nép körében a középkorban a tatárok terjesztették el a nyers, felvagdalt, fűszerezett hús (ma tatárbifsztek) fogyasztását, amely később a német kereskedővárosokba is eljutott, majd egész Európában szétterjedt. Az alapjának másik feléül szolgáló szendvicset John Montagu, Sandwich grófja találta fel, aki kenyerek közé tett húst. Ennek speciális változata lett népszerű Németországban és Ausztriában, ahol zsemléket (szintén német eredetű péksütemény: az elnevezés a német Semmel egy korábbi alakjából 'semele' származik, amely viszont a latin eredetű simila - „finomliszt" - szóhoz vezethető vissza) használtak erre a célra. A 19. században aztán a nagy kivándorlási hullámmal került az Amerikai Egyesült Államokba az étel. Mivel Hamburg volt a legforgalmasabb kikötő, ahonnan a kivándorlók útnak indultak, ennek alapján nevezték el. New York városában már a század közepe után elkezdték felszolgálni hamburg steaknek nevezett ételt, vagyis a szintén Hamburgból érkező darált húst, amit sóztak, füstöltek és hagymával, valamint kenyérrel szolgáltak fel. A marhatenyésztés folyamatos növekedése miatt a hús ára egyre csökkent, és a századfordulóra széles rétegek számára elérhetővé vált.
A húsipar és az élelmiszeripar fejlődésével az alapanyagok is egyre olcsóbbá váltak (annak ellenére hogy a gyári körülmények között előállított alapanyagok jóval egészségtelenebbek voltak) és ezt bizonyos vendéglátóegységek ki is használták, ilymódon voltak képesek "gyorsan ételt előállítani az éhező közönségnek", ezáltal ezek az egységek egyre népszerűbbek lettek. A hihetetlen nagy keresletnek (és persze a jó marketing stratégiáknak) köszönhetően aztán ezek a vállalkozások addig nőttek, amíg világ méretű monopóliumokká nem fejlődtek az évek folyamán, miközben folyamatosan kooperáltak a különféle nagyüzemi élelmiszeripari ágazatokkal (malomipar, sütő- és tésztaipar, cukoripar, növényolajipar, húsipar, baromfiipar stb.), így nyerve még nagyobb befolyást és még nagyobb hatalmat.
Így változott a két fél zsömle között lévő ártatlan sült húsdarab az "egészségtelenség szinonimájává".
Holott ha az ember otthon csinálja meg magának pl.: piacon vagy egyéb termelőtől vásárolt zöldségekből, maszek hentestől vásárolt minőségi húsból, a zsömlét pedig az általa választott, lehetőleg legmegfelelőbb - és azon belül a legegészségesebb lisztből - akkor állítom hogy igenis lehet "egészséges" a hamburger (legalábbis ha kivonjuk belőle a sok felesleges élelmiszeripari adalék- és vegyi anyagot, a nagyüzemi génkezelt, műanyag zöldséget és az ugyanolyan minőségű tápos húst).
Innentől kezdve pedig az ember úgy variálhatja magának a hamburgerét, ahogy akarja (akár még "hamis hússal" is elkészítve, vega módra).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!