Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Mi az a kula? (étel}

Mi az a kula? (étel}

Figyelt kérdés

Emlékszem, még régen a hentesnél vettünk egy ilyen nevű ételt, egy sötét gömbőc volt, hasonlo talán mint a disznósajt. Barátom nem hisz nekem, hogy létezik ilyen nevű étel, tehát szeretném ha valaki leirná nekünk, hogy mégis mi az, mert nem emlékszem hogy mi volt, csak arra hogy van ilyen.

A neten semmit nem találok róla.

Köszönöm :)

2020. jan. 26. 10:04
 1/10 A kérdező kommentje:

Egyébként a sertés belébe töltött disznósajttöltelék, kiderult közben.

Ezért nevezik kulának.

Vér is van benne, amitől sötét.

2020. jan. 26. 10:18
 2/10 anonim ***** válasza:
84%

Ha a neten nem találsz róla semmit, akkor nincs is.

Mivel a "kula" köztudott, hogy szart jelent, nyilván ahol te éltél helyi elnevezése volt a sötét gömböcnek, ami egyébként vérsajt. Itt a 10-ik oldalon olvashatsz róla:

[link]

2020. jan. 26. 10:25
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Én kulent ismerek. Még az intersparban is lehetett kapni valamikor hajdanán.
2020. jan. 26. 10:44
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
2020. jan. 26. 10:46
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos rossz az irány... Nem a sz*rról nevezték el, hanem az étel alakjáról, jövevényszóval. A "kula" ugyanis golyót jelent bizonyos szláv nyelveken (például lengyelül) Bár tény, hogy leginkább kicsinyítő képzővel használják (kulka) illetve ennek többes számában (kulki)

Például kulki mięsne (húsgombócok)

Azon sem lepődnék meg, ha ez elsősorban tájjelegű szó lenne, és inkább az északi megyékben (Nógrád, Borsod) lett volna "ismert", ahol a szláv-magyar kulturális keveredés jelentősebb volt.

2020. jan. 26. 10:51
 6/10 anonim ***** válasza:
77%

Szerintem sem kula a neve.

1-es tudta, hogy mi az a kula.

Ennek kúlen a neve, hosszú ú-val.

2020. jan. 26. 11:44
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Most olvasom a neten, hogy kulen -nek nevezik, rövid u-val. Akkor ezt én sem tudtam jól.
2020. jan. 26. 11:46
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Szerintem erre gondolsz kérdező. Vannak hentesek főleg az idősebbek akik egyszerűen kula-nak csúfolták lehet ezét maradt meg ez benned mivel hasonlít is a kulára mármint az emberi ürülékre. A fiatalabb hentesek nem biztos hogy ismerik ezt a kifejezést. De mint a Kulen általában igen, de eleve Kulen nem igazán marad meg ezért is Kula a csúfneve de nem ez a hivatalos neve, és ezért nem találsz róla a neten konkrét infót.

2020. jan. 26. 12:03
 9/10 A kérdező kommentje:

Határozottam emlékszem a kulára. Falusi, családi hentesüzletben volt ez.

Köszönöm a segítő válaszokat!

2020. jan. 26. 18:29
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Van az úgy, hogy faluhelyen másképp mondják.

kolbász - kalbász

itthon - itthol

stb...

Valószínűleg csak ennyi a titok ...

2020. jan. 28. 10:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!