Mi a különbség a szalámi és a kolbász között?
Az egyszerűség, és az objektivitás kedvéért, nézzük a Magyar Élelmiszerkönyv leírását, hogy mi nevezhető szaláminak illetve kolbásznak:
Szalámik: Különböző (legalább 40 mm) átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött rúd alakú termékek, amelyek nemespenésszel vagy egyéb anyaggal bevontak (így különösen mártómasszába mártottak, porozottak)vagy bevonat nélküliek.... Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert legalább 3 mm-es hús- és szalonna vagy faggyú mozaikokból, esetenként durván őrölt fűszerszemcsékből áll....
Érlelt kolbász:Különböző (legfeljebb 38 mm, vastagkolbász esetén 38–55 mm közötti) átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, különböző szemcseméretűre aprított.... Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert (minimum 4 mm) hús- és szalonna vagy faggyú mozaikból áll....
Sütnivaló kolbász vagy sütőkolbász: Legfeljebb 34 mm átmérőjű sertésvékonybélbe, juhbélbe vagy emészthető műbélbe töltött előkészített hús, amely egyenletesen aprított,... 4–6 mm-es szemcsézettségű...
Egyszóval a szalámi alapvetően vastagabb, de a tölteléke finomabbra lehet darálva, mint a kolbászé, innentől kezdve már a gyártó dönti el, hogy ha vastagkolbász, és a szalámi meghatározása is illik a termékére, akkor melyik nevet használja. Persze vannak még kötöttségek, pl földrajzi védettséget élvező csabai vastagkolbászt senki nem fog leszalámizni, még ha jogilag meg is tehetné.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!