Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerboltok » Ez pitiánerség részemről?...

Ez pitiánerség részemről? Vagy épp ellenkezőleg?

Figyelt kérdés

Nyílt a munkahelyem mellett egy kínai (vietnami, thai, nem tudom) "delikátesz", ahol elsősorban háztartási dolgokat (mosószer, mosogatószer, öblítő), édességeket, rágcsát, korlátozott kínálattal alkoholt, kínai ruhadarabokat lehet vásárolni.

Már többször vásároltam, valamennyi alkalommal bankkártyával fizettem. A 8, 9 számjegyekre végződő vásárlásaim rendre felkerekítették a következő 0-ra, mintha készpénzzel fizettem volna. Amennyiben 1, 2 volt a vége, nem kerekítettek lefelé.

Eleinte nem szóltam semmit, nem ért annyit nekem az egész. A legutóbbi vásárlásom után viszont meguntam ezt a hülyének nézést, kértem, ugyan hadd fizessem már meg a termékek árát, 2494 Ft-ot a beütött 2495 Ft helyett. Az eladó kissé szájhúzgálva tett eleget a kérésemnek.

Ti mit csináltatok volna ilyen esetben? Kifogásolható emberileg a kérésem?

jan. 30. 18:57
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
61%
Az eladók ott kínaiak, vagy magyar alkalmazottak?
jan. 31. 09:19
 12/31 anonim ***** válasza:
12%
Ha minden ilyet elnézünk, akkor csak elhatalmasodik a lenyúlás. Ha kerekítenek, kerekítsenek mindkét irányba!
jan. 31. 10:37
 13/31 anonim ***** válasza:
31%

Drága barátom, a törvény szerint kerekíteni kell a végösszeget 5-re, 10-re. Ez a szabály. Ami tilos az a tételenkénti kerekítés.

Szóval, tegyük fel van 87, 149, 43 Ft-os tétel az 87+149+43=279 Ft, azaz 280 a fizetendő. Nem számolhat 90+150+40=280 forintot (jelen példámban az azonos, de ettől tekints el.

jan. 31. 11:12
 14/31 A kérdező kommentje:
#13 Ez a szabály KÉSZPÉNZES FIZETÉS esetén. Én nem használok készpénzt.
jan. 31. 11:14
 15/31 anonim ***** válasza:
84%

14

Hogyan történik a kerekítés bankkártyás fizetés esetén?

Gyakori tévhit, hogy kerekítést csakis készpénzes fizetés esetén lehet alkalmazni. A jogszabály azonban nem határozza meg a fizetés módját, ebben a feleknek kell megállapodniuk.

Bankkártyás fizetés esetén a kereskedő/vállalkozó - azaz a kártyás fizetés elfogadója - eldöntheti, hogy él-e a kerekítéssel, vagy sem.

Tehát ha azzal találod szembe magad, hogy például a benzinkúton kártyával fizetsz és kerekített végösszeg kerül levonásra a kártyádról, akkor ez teljesen rendben van és szabályos. Feltéve, ha erről előzetesen tájékoztattak.

Fogyasztóvédelmi szempontból ugyanis fel kell hívni a vásárló figyelmét a kerekítés alkalmazására még a fizetés megkezdése előtt.

[link]

jan. 31. 11:26
 16/31 anonim ***** válasza:
92%

És, ha fenti nem elégít ki, itt az érvényes jogszabály a jogtárból.

[link]

3. § Bankkártyával való fizetés elfogadója dönthet úgy, hogy a bankkártyával való fizetés elfogadása során az 1. § szerinti kerekítési szabályokat alkalmazza. Erre a tényre a bankkártyával fizető személy figyelmét kifejezetten fel kell hívni.

jan. 31. 11:28
 17/31 A kérdező kommentje:

#16 Köszönöm, ez már jóval érdekesebb, ezek szerint a kereskedő jogosultsága megvan erre.

A kifejezett felhívás azonban jelen esetben hiányzott, nemhogy szóban nem tájékoztattak az alkalmazottak, de még erre vonatkozó kiírás, figyelmeztetés sem látható jól látható helyen a boltban.

jan. 31. 11:56
 18/31 anonim ***** válasza:
56%

Mit tudsz venni 1 ft-ból? semmit

Mit tudsz venni, 10 ft-ból? semmit

Mit tudsz venni 100 ft-ból? Hát... valami pitiáner szar értéktelen valamit.

Mennyit ér 100 ft? Ha 2 alkalommal egy picivel "nehezebb" jobb lábbal indulok el egy zöld lámpánál, az 100 forintnyi benzin.

Ha 2 vékony(!) szelet parizerrel többet teszek 2 legócskább hányadék parizeres zsemlébe, az 100 forint!

Te, miért jársz abba a boltba? Azért, mert több száz forintot spórolsz!

És ezek után, problémázol 1 forinton!

Nem tudom, hogy ugyanabba az emberi fajba tartozol e, mint én, de vannak kétségeim. Ha igen, szégyellem magam miattad, és helyetted.

Ilyen szintű szarrágást régen nem tapasztaltam már.

Ha az a bolt nem használná ki azt, hogy a társadalom legkiszolgáltatottabb embereit alkalmazza, akik "szarérhúgyér" hajlandóak dolgozni, tudod mennyivel fizetnél többet?

Egy 2500 forintos bevásárlás alkalmával, legalább 300 forinttal!

Érzed a különbséget? Ahogy középső csoportban tanultuk, tedd már ki a csibecsőrt a 300 meg az 1 közé, melyik a nagyobb!

Ezek a boltok azért vannak egyáltalán jelen a magyar piacon, mert tudnak ilyen-olyan dolgokkal trükközni, filléreket, meg 5 forintokat összerakva.

Mint az albán pékségek.

Ha nem tetszik a trükközgetésük, majd bezár a bazár, mert anélkül nem tudják tartani az áraikat, és nem éri meg nekik az egész üzlet, és hagyják a francba az egészet.

Te meg majd mehetsz a Spárba, ahol palyolat tiszta az elszámolás, kristálytiszta az átláthatóság, és örülhetsz mindezeknek!

20-30%-kal több kiadásért! Nem 1 ft lesz a különbség, hanem 1000!

Nézz már körül a világban!

jan. 31. 12:50
 19/31 anonim ***** válasza:
100%
Tegyük azt is hozzá, hogy kártyás fizetésnek költsége van a kereskedőnél. A 100 Ft neki nem 100%. míg készpénzesnél igen.
jan. 31. 12:57
 20/31 anonim ***** válasza:
27%
Ha jól értettem, a vevő kifogása az, hogy csak fölfelé kerekítenek, lefelé nem. Ez egyrészt szabálytalan, másrészt EZ az igazi pitiánerség.
jan. 31. 14:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!