Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Mi az hogy műkaja? Mitől lesz...

Mi az hogy műkaja? Mitől lesz egy étel mű?

Figyelt kérdés
2019. júl. 6. 01:24
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
90%
A hozzáadott adalékanyagoktól.
2019. júl. 6. 01:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
76%

Nagyon egyszerű, gondold végig, honnan származik egy adott étel, valamint annak összetevői. Ha az összetevők sok feldolgozási folyamaton mennek keresztül, akkor az az étel mű lesz.

Mondok egy feldolgozási folyamatot: a virsli általában úgy készül, hogy a csontokon és az ízületeken maradt nyers húst gépi szeparálással egy ilyen húsmasszává alakítják, aztán mivel a mindenféle dolognak, ami belekerül nincs valami jó íze, ízfokozókkal látják tolják tele, majd tartósítják és bélbe töltik. Te ezt még meg is főzöd valamennyire.

Ez mondható műkajának.

De ugyanez a búza hántolása. Ugyanez a cukor fehérre tisztítása a cukorrépából, blabla...

2019. júl. 6. 01:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 A kérdező kommentje:

Na de mennyi az a sok feldolgozási folyamat, ami még belefér és mennyi az ami már nem? És miért?

Teszem azt, megfőzök egy tojást, az már műkaja, mert feldolgoztam? És ha megsózom, attól is mű lesz, mert adalékanyagot adtam hozzá?

2019. júl. 6. 02:17
 4/16 anonim ***** válasza:
71%
Attól lesz mű egy kaja, hogy természetellenes, mesterséges anyagok vannak benne (pl. ízfokozó, színezék, tartósítószerek) stb. Ha a tojást megfőzöd attól az nem lesz mű, mert semmi természetellenes dolgot nem raksz bele, a só sem az. Ha kimész a kertbe és leszabsz egy paradicsomot, az nem mű. Ha a szupermarketbe veszel egy paradicsomot (vagy más zöldséget vagy gyümölcsöt), aminek a vonalkódja 5 jegyű és nyolcassal kezdődik akkor az génmódosított, vagyis műnek is nevezhető.
2019. júl. 6. 02:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
57%

"megfőzök egy tojást"

Pontosan!

Ugyanis a sárgája és a fehérje találkozásánál vasszulfid keletkezik, ami eredetileg nincs ott!

[link]

2019. júl. 6. 02:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 A kérdező kommentje:

"Attól lesz mű egy kaja, hogy természetellenes, mesterséges anyagok vannak benne"

És mi alapján minősül egy adalékanyag természetellenesnek? Például a már említett sót is használják tartósításra. Illetve természetes körülmények között nem lenne része a paradicsomnak vagy a tojásnak sem.

2019. júl. 6. 02:43
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
A tojás főzésénél keletkező vasszulfid az csak egy kémiai folyamat eredménye. Az nem befolyásolja az étel minőségét meg az egészségedet. Akkor szinte minden ételből műkaja lesz, ha megfőzzük annyi erővel.
2019. júl. 6. 02:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
88%
A Magyar Élelmiszerkönyv hatályos szabályozása szerint élelmiszer-adalékanyag „ minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik. (Wikipédia)
2019. júl. 6. 02:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 A kérdező kommentje:
Nem az volt a kérdés hogy mi az adalékanyag, hanem hogy mi alapján dől el hogy az adott anyag természetes-e vagy sem.
2019. júl. 6. 03:00
 10/16 anonim ***** válasza:
88%
Szerintem kicsit túlfilozofálod. A főtt tojás, az még logikusan elég közeli a kiinduló ponthoz, de a szárított, porított, majd fél évig ebben az állapotban valahol zacskóban tárolt tojás, már inkább feldolgozott.
2019. júl. 6. 03:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!