Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Magyarországon miért nincsen...

Magyarországon miért nincsen igazi gasztronómiai?

Figyelt kérdés

Mármint itt arra gondolok, hogy nincsenek kifejezetten sajátos és világhírű ételeink, pl. abszolút nincsen hagyománya a különböző sajtoknak, van a trappista, ami elméletileg francia eredetű, de mára nem sok köze van hozzá és ennyiben ki is merült. Az ételek többsége is kifejezetten egyhangú, és 80%-ban leírható a paprika, paradicsom, hagyma és krumpli négyessel, ja meg a káposzta van még, de kb. ennyi.

A nemzeti ételeink jelentős része, pedig megtalálható szinte bármelyik szomszédos országban, és nem igazán lehet ráfogni, hogy kifejezetten magyar eredetű lenne. Talán a főzelék ami sajátosabb ételelünk.


A felvágottaink is elég gyenge minőségűek, az alkoholok szintén, jó magyar sör és bor szinte alig van. Talán a pálinka, aminek van némi kultúrája, bár a legtöbben ott is házilag pancsolnak valami löttyöt. Mondjuk itthon eleve borzalmas az alkoholhoz való hozzáállás, és sokaknak annyi a lényeg, hogy gyorsan le tudjon részegedni.


Talán cukrászati termékek terén jobb a helyzet, de hiába vannak jó sütik, ha kevés az igazán jó cukrászda. Mondjuk a minőségi pékségeket is vadászni kell, 20 ezer fős városban élek, van 4-5 pékség, de a legjobb péksütemények hipermarketekben vannak, mert a többi helyen borzalmasan leromlott a termékek minősége ami elég elszomorító.


Még azt is nehezen fogadom el indoknak, hogy nem vagyunk gazdag ország, hiszen sok nálunk szegényebb országban minőségibb alapanyagokból dolgoznak, és változatosabb, egészségesebb konyhájuk van.


Szerintetek mi lehet ennek a jelenségnek az oka? Vagy az egészet én látom rosszul, és csak nincs elég ismeretem ezen a területen?



2019. jún. 16. 18:01
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
83%

Hát nem tudom hol élsz de van magyar gasztronómia. Rengeteg finom, különleges ételünk van.

Az a négyes azért van mert itt ezek a jellegzetes alapanyagaink. Itt ez termett meg. A magyar konyha nem egészséges, de más országnak sem pl ott van amerika a zsíros cukros bbq húsokkal, törökök cukrosak, édesek egy baklava tömör gyönyör


Sajtok is vannak, camamber, gouda, friss sajtok annyi féle van igaz ezek drágák.

2019. jún. 16. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
93%

Bogrács gulyás az pl.:kifejezetten magyar

. Nem véletlenül róla nevezték el a gulyás kommunizmus .

2019. jún. 16. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
91%

A legtöbb sajtot barlangban érlelik, mivel ott van olyan nemespenész, Magyarországon nem vmi sok barlang van...

De rengeteg hazai sajátosság van, csak neked ezek megszokottak és nem tűnik fel, cukrászati termékek, bor, pálinka....

2019. jún. 16. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
63%

Helyette van: giroszos, kebabos, turkisi kebab, mekdáneldsz.


(Veszélyben a magyar gasztronómia)

2019. jún. 16. 18:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
24%

Nem a gasztronómia az egyetlen terület, ahol híresen igénytelen a népünk. Akinek nem inge, ne vegye magára, de a többség fél az újdonságoktól és azért él, hogy egyen, nem azért eszik, hogy éljen. 100-200 éve még sokkal változatosabb volt a konyhánk, voltak híres cukrászmestereink, többféle alapanyagot és elkészítési módot ismert egy átlag háziasszony, mint a mai szakácsok nagyja. Érdemes régi szakácskönyveket lapozgatni, nagyon tanulságos látni, hogy mekkorát zuhant a színvonal azóta.


Nyilván a háborúk annak idején betettek a főzőcskézésnek, na de mennyi idő eltelt már azóta?! Mégis leragadtunk a "minél többet, minél olcsóbban" elvnél; amiből nem pörköltet főzünk, azt kirántjuk zsírban vagy péppé főzzük, mert "nyers zöldséget és gyümölcsöt egyenek a nyulak"; és a lehető legsz'rabb, legolcsóbb alapanyagokat vesszük tonnaszám. Borzalmas. A szakképzés a béka hátsója alatt, a péktanoncok nem ismerik a kovászt, a cukrásztanoncok a vajat, a szakácsok az útszéli kockás terítős vendéglők színvonalát sajátítják el, és az iskola sem említi a táplálkozástudományt.


Amennyire én tudom, sajtkultúránk régen sem nagyon volt, ez valahogy kimaradt a történelem folyamán (a pálpusztait leszámítva), de tekintettel arra, hogy nincsenek jó legelőink és ennek következtében jó tejünk sincs, nem is baj, ha nem erőltetjük a gyártást. Szakértelem és minőségi alapanyagok hiányában egyébként is nehéz csodát tenni.

2019. jún. 16. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Miért ne lenne?

Elég sokféle magyar étel van ami külföldön is jól ismert.

[link]

2019. jún. 16. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Világ hírű a kolbász, a piros paprika és a bor. Az átlag magyar tud főzni. Legalábbis olyan szinten, hogy olcsóbban jöjjön ki az otthoni kajával, mint amit lehet venni menzákon. Étteremre meg a felső párezernek van pénze. Azok nem tartják el a gastro szektort. Mégis kereslet van a kézműves burgerre, meg a minőségi, de nem fine dyning kajákra.


A pálinka minősége nőtt az elmúlt években. Már nem csak a szeszfok a lényeg, hanem a tiszta, érett pálinka. Bár valóban még csak szűk rétegben, de látványosan terjed. Közel sem a pancsolt hulladék van terjedőben.


Látogass el másik városba is.

2019. jún. 16. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:

Gulyás leves,szegedi,és kalocsai piros paprika ,szentesi paprika ,de szívesen sorolom nem étel de világhirü dolgokat

Kalocsai hímzés,herendi porcelán.

2019. jún. 17. 07:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
79%

Van magyar ételkultúra és vannak kifejezetten magyar ételeink, amelyek sokfelé ismertek.

Sajnos ezek új keletűek. Ősi ételeink már jószerivel csak a határon túl ismertek, és azok alapanyagi is kiszorultak. Borbás Marcsit és műsorait lehet szeretni, nem szeretni, de a a Gasztroangyal kifejezetten a magyar ételkultúrával foglalkozik, s ezerféle receptet mutatott már be, köztük sok elfeledettet is. Korábban a borokkal foglalkozó műsorfolyama is volt.

Hogy miért világhírű? Ennek egyik oka, hogy kicsi az ország. Méretében, lakóinak számában, befolyásában. Az USA az egész világra tud hatást gyakorolni. Mi nem tudnánk lacikonyha hálózatot kialakítani náluk. A (kenyér)lángosunknak ikertestvére a pizza. Tudnál Olaszországban boltot nyitni?

Borász mondja (nem szó szerinti, de lényegi idézet): megnyerek egy világverseny. Oda jön hozzám egy kereskedő. Venne harmincezer hordóval. Mondom remek, de csak száz van. És itt vége is, lép tovább.

Éttermi ételeink vagy a háziastól elmaradók, vagy túlgondolt. Valahol a kettő között kellene megtalálni a helyes utat. Ebben van fejlődés, de még az út elején járnak.

Azok az ételek, amelyekre célzol, tőlünk kerültek külföldre.

2019. jún. 17. 10:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:
36%

Én halaszlét és pacal pörit más országba nem ettem még :O


Szerintem elég magyaros a túrórudi a dobos torta.


A töltött paprika,töltött káposzta,bableves,kakashere pörkölt...

2019. jún. 17. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!