Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Milyen szinü a házi tojás...

Milyen szinü a házi tojás sárgája?

Figyelt kérdés

Kaptam vidékről házi tojást...A tojáson látszik,hogy házi..mert más a héja...(szine,héjvastagság,méret,még a szalma is rajta volt.

Nagyon csodálkoztam amikor felütöttem...teljesen világos sárga volt...de régen vettem ugynevezett bio tojást..annak is ilyen volt a szine..ez hogy lehe?Nem sötétebb szinünek kellene lennie?

2019. jún. 5. 09:30
 1/9 anonim ***** válasza:
88%
Nem, ha csak/többnyire táppal etetik háznál.
2019. jún. 5. 09:33
 2/9 anonim ***** válasza:
77%
A tojássárgájának a színe függ attól, hogy mivel etetik a csirkéket. Ha tápokkal akkor világos lesz. Ha kukoricával akkor majdnem narancssárga. Mindegy, hogy házi vagy tesco-s.. A csirke etetése határozza meg.
2019. jún. 5. 09:34
 3/9 anonim ***** válasza:
86%
Sokmindentől függ a színe. Hogy mivel etetnek, milyen az időjárás, mennyi idős a tyúk, stb. Általában a bolti tojás azért stötétsárga, mert tápolják a tyúkokat.
2019. jún. 5. 09:35
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez sok mindentől függ. A nagymamáim évtizedekig tartottak tyúkokat, így mindig volt tojás nekünk is. Szóval függ az évszaktól és főleg a tápláléktól. Télen és nyáron is más. Ha kukoricát eszik vagy zöld füvet esetleg tápot. Sőt a fiatal csirke is másmilyen tojást tojik, mint az idősebb. A kezdő csirkék össze-vissza tojásokat tojnak. Egyik tojás héja olyan, mint a kő, a másik meg szétroppan a kezedben. Van, hogy két tojássárgája van egy tojásban. Később ez elmúlik.
2019. jún. 5. 09:35
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Sárga.
2019. jún. 5. 09:44
 6/9 anonim ***** válasza:
96%

Sok mindentől, de a tápláléktól főleg. Mondjuk, kint vannak és egész nap csipegetik a füvet, lehet zöldes beütése is.

Akár még ételfesték etetésével is lehet változtatni a színen. Tőlem azért vitték, mert tudták a megevett kukoricából nyerték ki a festéket a tyúkok.

2019. jún. 5. 10:32
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Az én nagymamám régen sok csirkét tartott. Viszont emlékszem hogy elég változatos étrendjük is volt (kaptak morzsolt kukoricát, tápot, kerti dudvát vegyes elosztásban) és viszonylag szabadon is tudtak mozogni és kapirgálgatni.

Emlékszem, hogy az eredmény egy szép, szilárdabb héjú és élénknarancs sárgájú tojás - aminek az íze is 1. osztályú volt. :)

A sárgája ugyanis annál élénkebb színű, minél nagyobb mennyiségben vannak jelen benne a karotinoidok - antioxidánsok, melyek az A-vitamin képzésében is szerepet játszanak -, ez pedig azon múlik, mivel etetik az állatokat. Ha például kifejezetten gabonával, illetve átlagos táppal, a tojássárgája színe halvány marad, minél változatosabb azonban a tyúk étrendje, annál teltebb és élénkebb lehet a tojássárgájának a sárga színe. Az olyan tyúkok esetében például, akiknek az étrendje tartalmaz kukoricát, többféle növényt, illetve rovarokat is - például, mert a szabadban is mozoghatnak, kapirgálhatnak -, egészen narancssárgás is lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy gazdagabb tápanyagokban, tehát egészségesebb.

2019. jún. 5. 12:56
 8/9 anonim válasza:
0%
egyértelműen rozsaszin
2019. jún. 21. 12:06
 9/9 anonim válasza:

A házi tojás sárgája a halványsárgától a sötétsárgáig terjed a színskálában takarmányozástól függően. Kukorica, sárgarépa, zöldtakarmány, ezekben mind vannak színezékek, de ezek természetes színezékek. Általában napsárgának tudnám leírni, nekem rengeteg zöldet kapnak minden nap.

A bolti tojás pedig amiatt mert a táppal színezéket adnak a tyúkoknak, szinte sötét narancssárgás. Ilyen színezék többek között az OVOCOLOR C nevű szer, aminek a színanyaga a cantaxantin, ami asszem az E161 névre is hallgat.

Szóval a szín nem mondja meg, hogy mennyire egészséges a tojás amit veszel, inkább vedd olyan helyről, ahol tudod, hogy tudnak legelni, az biztosan egészséges.

2023. jún. 15. 16:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!