Házi marcipán meddig állna el? Tojásfehérjével vagy vízzel készítsem?
Vettem 1:3-as marcipánt cukrászellátóban, de ugye ez nem annyira jó minőségű, cserébe viszont drága (~2800-3000 Ft/kg). A fondant kb. 1700-1800 Ft/kg áron volt, de úgy számoltam, hogyha megveszem a mandulát náluk, a fondant árából kihozok 1 kg 1:1-es marcipánt is, így mindenképp meg akarom próbálni.
Láttam neten recepteket (blansírozott mandula ledarál, porcukorral együtt, megy bele egy kis mandulakivonat, és tojásfehérje vagy víz fogja össze), de nem tudom, hogy tojásfehérjéből vagy vízből lenne érdemesebb megcsinálni.
Mivel a tojásfehérje nyersen van benne, így azt nem szívesen tárolnám 2-3 napon túl.
A vizes változat szerintetek meddig állna el?
Amíg a mandula ára nem emelkedett az égig, én is többször készítettem marcipánt sziruppal.
Ezt a receptet használtam.
Ne várj tökéletes eredményt, otthoni körülmények között lehetetlen elérni az ipari módon előállított minőséget, ettől függetlenül próbálkozni még szabad.
Marcipán
Hozzávalók:
20 dkg mandulabél
20 dkg porcukor
fél dl víz a sziruphoz
Elkészítés:
A mandulát forró vízbe tesszük, majd az újraforrástól számított 2-3 perc múlva leszűrjük, s a fellazult, barna héjából könnyedén kicsúsztatjuk.
A tiszta mandulákat egy napig szétterítve szárítjuk, majd diódarálóval ledaráljuk.
Felét 10 dkg szitált porcukorral összedolgozzuk.
10 dkg cukrot a fél dl vízzel sziruposra főzzük, és kissé lehűtve, elegyítjük a cukros mandulával.
A maradék mandulát a massza igényének megfelelően adjuk hozzá fokozatosan, és simára gyúrjuk.
Fóliába csomagolva sokáig eláll, hűtőben tartva.
Ha tortát akarsz bevonni a marcipánnal, 2-szer, vagy 3-szor több porcukrot kell használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!