A pulykahúsnak miért van egy jellegzetes szaga, ami miatt sokan büdösnek is tartják és nem eszik? Többi baromfinak hogyhogy nincs ilyen?
MINDENFÉLE húsnak van jellegzetes szaga, csak a csirkének nem túl erös, de a kacsa-liba már kifejezetten érezhetö, ahogy a disznó, marha, birka is. A fö különbség, hogy a legtöbb félét gyakran készítik hagyományosan is, ezért azt már megszokták, a pulykát meg nem.
Emellett sokszor a pulykahúson erösen érezhetö a (rossz minöségü) táp szaga is, ez tartási hiba.
A szagról nem tudok nyilatkozni, amit venni szoktam, annak nem szokott több szaga lenni, mint a más húsoknak.
Az pedig, hogy miért készítenek egy csomó mindent(virsli, parizer, "sonka", mirelit hústermékek stb.) pulykából annak meg az a fő oka, hogy a pulykának kb csak a mellét lehet eladni színhúsként, a többit alig veszik. Viszont hiába lett úgy tenyésztve szegény állat, hogy hatalmas legyen a melle, még így is ott van az a sok egyéb hús, amit valahogy el kell adni(olyan áron, hogy megérje), erre az egyik legegyszerűbb megoldás az, hogy bedarálják, majd virslit, parizert, mirelit pulyka gordon bleu-t, stb-t készítenek belőle, mert úgy már jó áron el lehet adni.
A táptól büdös, amivel a pulykát hízlalják, a disznó húsának szagán/ízén is érződik, ha savóval van felfújva. Tartok pulykákat, nem táppal, hanem rendes gabonával hízlalva, semmi szaga nincs az alap hús szagon kívül.
A hústermékek pedig nem meglepőek, egészségesebb mint a disznóhús, nem zsíros, mint a kacsacomb, sokszínű felhasználási lehetőséget biztosít, kisebb nevelési idővel is több a húshozam. Abba gondolj bele, hogy van ahol kenguru, aligátor, béka szerepel a polcokon és arra is van kereslet. :D
Szerintem is, ahogy a birkának és egyéb állatnak is van egy jellegzetes szaga, a pulykának is meg van a sajátja. Valóban, a csirkét már fel sem vesszük, annyira megszoktuk.
Egyébként a pulykának nemcsak a mellehúsát lehet enni, imádom a combját, szárnyát sütve is!!!
A nyakából nagyon finom pörköltet lehet, vagy tarhonyás húst lehet csinálni.
És az összes többi csontosát hordós káposztával össze, tökéletes hó végi ebéd-vacsora van belőle! :))
Szinte.minden húst el lehet rontani, de lehet fel sem tűnik már a fogyasztónak, mert azt szokta meg.
A boltokban kapható húsok többsége nagyüzemi termék, a cél minél rövidebb idő alatt, minél több hasznot termelni, a minőség csak annyiból szempont, hogy az a szabályoknak megfeleljen.
Az így nevelt szárnyasok 6 hetesen már mennek a vágóhidakra, és sok ember azokhoz van idomulva, nem ismeri a szabad tartásban nevelt háziállatokból készült ételek ízét.
A tanyákon, kertekben, és nem tápon nevelt csirkéknek is teljesen más az íze, de lassabban fejlődnek, és az a nagyüzemeknek már nem gazdaságos, náluk a gyors növekedés a cél.
A pulyka hatalmas termetű, de azok is 6 hetesen kerülnek a vágóhidakra, annyi idő alatt "pumpálják" fel, és ahhoz fehérjedús takarmányokkal etetik.
A szója is érződik a húson, ha a fogyasztónak van összehasonlítási alapja "tanyasi" pulyka húsával (ami 6 hetesen még messze van a vágósúlytól), de amit nagyon ki lehet érezni, ha hallisztes takarmánnyal (nem haltáp) etetik, hal szagú, hal ízű lesz a pulykahús.
Feldolgozás előtt le szoktak állnu a halliszttel, hogy tisztuljon valamennyit a hús, de van az úgy, amikor "valahogy kikerül"idő előtt a telepről, és olcsón eladó a pulykahús, és valamiért furcsa, gal szaga van 😉
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!