Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » A pulykahúsnak miért van egy...

A pulykahúsnak miért van egy jellegzetes szaga, ami miatt sokan büdösnek is tartják és nem eszik? Többi baromfinak hogyhogy nincs ilyen?

Figyelt kérdés
illetve az miért van hogy rengeteg ilyen zacskós mirelit hústermék szintén pulykából készül? olcsóbb a csirkétől? (ha fele szója is és minden maradék az ilyen termékeknek)
2018. okt. 24. 18:58
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

MINDENFÉLE húsnak van jellegzetes szaga, csak a csirkének nem túl erös, de a kacsa-liba már kifejezetten érezhetö, ahogy a disznó, marha, birka is. A fö különbség, hogy a legtöbb félét gyakran készítik hagyományosan is, ezért azt már megszokták, a pulykát meg nem.

Emellett sokszor a pulykahúson erösen érezhetö a (rossz minöségü) táp szaga is, ez tartási hiba.

2018. okt. 24. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
67%

A szagról nem tudok nyilatkozni, amit venni szoktam, annak nem szokott több szaga lenni, mint a más húsoknak.

Az pedig, hogy miért készítenek egy csomó mindent(virsli, parizer, "sonka", mirelit hústermékek stb.) pulykából annak meg az a fő oka, hogy a pulykának kb csak a mellét lehet eladni színhúsként, a többit alig veszik. Viszont hiába lett úgy tenyésztve szegény állat, hogy hatalmas legyen a melle, még így is ott van az a sok egyéb hús, amit valahogy el kell adni(olyan áron, hogy megérje), erre az egyik legegyszerűbb megoldás az, hogy bedarálják, majd virslit, parizert, mirelit pulyka gordon bleu-t, stb-t készítenek belőle, mert úgy már jó áron el lehet adni.

2018. okt. 24. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
89%

A táptól büdös, amivel a pulykát hízlalják, a disznó húsának szagán/ízén is érződik, ha savóval van felfújva. Tartok pulykákat, nem táppal, hanem rendes gabonával hízlalva, semmi szaga nincs az alap hús szagon kívül.

A hústermékek pedig nem meglepőek, egészségesebb mint a disznóhús, nem zsíros, mint a kacsacomb, sokszínű felhasználási lehetőséget biztosít, kisebb nevelési idővel is több a húshozam. Abba gondolj bele, hogy van ahol kenguru, aligátor, béka szerepel a polcokon és arra is van kereslet. :D

2018. okt. 24. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is, ahogy a birkának és egyéb állatnak is van egy jellegzetes szaga, a pulykának is meg van a sajátja. Valóban, a csirkét már fel sem vesszük, annyira megszoktuk.


Egyébként a pulykának nemcsak a mellehúsát lehet enni, imádom a combját, szárnyát sütve is!!!

A nyakából nagyon finom pörköltet lehet, vagy tarhonyás húst lehet csinálni.

És az összes többi csontosát hordós káposztával össze, tökéletes hó végi ebéd-vacsora van belőle! :))

2018. okt. 25. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
25%
Azért büdös mert vannak akik direkt haltáppal etetik a magasabb fehérje tartalom és kedvező ára miatt hogy néhány hónaposan eladhassák feldolgozásra.
2019. máj. 22. 01:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:
ma volt lehetőségem pulykapörköltet enni, amivel még szerintem így sosem találkoztam, de egyáltalán nem érződött rajta semmi különös szag, még a mirelit pulykatermékekre jellemző sem, szóval vagy ilyen rossz az ízérzékelésem, vagy tényleg annyira függhet mivel etetik, mert ha nem tudom hogy pulyka, simán csirkének hittem volna
2022. jún. 14. 18:11
 7/10 A kérdező kommentje:
(vagy csak a pörkölt jelleg elnyomta, de szelethúsnál kiérződött volna, nem tudom, de mindenesetre meglepett)
2022. jún. 14. 18:12
 8/10 anonim ***** válasza:
72%
Gyakran készitek pulykahúsból ételt, de sosem éreztem hogy bármi szaga is lett volna.
2022. jún. 14. 20:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Szinte.minden húst el lehet rontani, de lehet fel sem tűnik már a fogyasztónak, mert azt szokta meg.

A boltokban kapható húsok többsége nagyüzemi termék, a cél minél rövidebb idő alatt, minél több hasznot termelni, a minőség csak annyiból szempont, hogy az a szabályoknak megfeleljen.

Az így nevelt szárnyasok 6 hetesen már mennek a vágóhidakra, és sok ember azokhoz van idomulva, nem ismeri a szabad tartásban nevelt háziállatokból készült ételek ízét.

A tanyákon, kertekben, és nem tápon nevelt csirkéknek is teljesen más az íze, de lassabban fejlődnek, és az a nagyüzemeknek már nem gazdaságos, náluk a gyors növekedés a cél.

A pulyka hatalmas termetű, de azok is 6 hetesen kerülnek a vágóhidakra, annyi idő alatt "pumpálják" fel, és ahhoz fehérjedús takarmányokkal etetik.

A szója is érződik a húson, ha a fogyasztónak van összehasonlítási alapja "tanyasi" pulyka húsával (ami 6 hetesen még messze van a vágósúlytól), de amit nagyon ki lehet érezni, ha hallisztes takarmánnyal (nem haltáp) etetik, hal szagú, hal ízű lesz a pulykahús.

Feldolgozás előtt le szoktak állnu a halliszttel, hogy tisztuljon valamennyit a hús, de van az úgy, amikor "valahogy kikerül"idő előtt a telepről, és olcsón eladó a pulykahús, és valamiért furcsa, gal szaga van 😉

2022. jún. 15. 06:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Én ma füstöl főtt pulyka combot ettem azon nem éreztem, viszont ám nincs füstölve azon érzem
2022. jún. 15. 21:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!